Την ώρα που διαβάζετε το βιβλίο σας ξαπλωμένοι σε ένα μαλακό πουφ και ο φίλος σας σερφάρει στο Διαδίκτυο, μια παρέα στριφογυρνά σε πολυθρόνες-σβούρες και λικνίζεται πάνω σε μια κούνια ενώ φαίνεται να συζητεί για μια πανεπιστημιακή εργασία. Αν το βλέμμα σας αλλάξει κατεύθυνση, λίγα μέτρα πιο πέρα θα δείτε δυο φίλους να φτιάχνουν το δικό τους γκραφίτι στον απέναντι εσωτερικό τοίχο, την ώρα που μια μικρή μπάντα ετοιμάζεται να γράψει τα τραγούδια της στο διπλανό στούντιο.

Εικόνα από κάποιο υβριδικό κτίριο του μέλλοντος σε χώρα του εξωτερικού, που θα υλοποιηθεί στο απώτερο μέλλον, θα σκεφθείτε. Λάθος. Είναι η εικόνα που θα έχουν από τον Δεκέμβριο εννέα δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες στη Δράμα, στη Λιβαδειά, στη Ναύπακτο, στην Κοζάνη, στα Τρίκαλα, στην Κόρινθο, στο Κερατσίνι-Δραπετσώνα, στην Ηλιούπολη και στα Χανιά, καθώς θα αποκτήσουν το δικό τους Media Lab χάρη σε δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Τι είναι όμως το Media Lab; Ενας καινούργιος χώρος που είτε θα ενσωματωθεί είτε θα προστεθεί στις βιβλιοθήκες με στόχο να τις κάνει όχι απλώς πιο ελκυστικές, στο νεανικό κυρίως κοινό, αλλά να τις αναδείξει εν τέλει σε σημείο συνάντησης μικρών και μεγάλων προσφέροντας όχι μόνο βιβλία προς δανεισμό ή ανάγνωση μπροστά σε μεγάλα τραπέζια, αλλά δημιουργώντας χώρους άνετους που θα δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να αναζητήσει πληροφορίες στο Διαδίκτυο, να κουβεντιάσει, να ζωγραφίσει, να ηχογραφήσει και να μοντάρει ηχητικό υλικό σε ειδικά διαμορφωμένο στούντιο.

«Στόχος μας είναι οι νέοι χώροι να συνδυάζουν τη δημιουργικότητα με τη μάθηση, το παιχνίδι, τη χαλάρωση και την κοινωνικοποίηση», δίνει το στίγμα του εγχειρήματος ο διαχειριστής του Future Library –του οργανισμού που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την αναβάθμιση των βιβλιοθηκών –Δημήτρης Πρωτοψάλτου.

Για να πετύχει η ιδέα χρειάστηκε να σχεδιαστούν ειδικά νέοι χώροι που να μπορούν να προσαρμοστούν σε κάθε βιβλιοθήκη, και μάλιστα να μπορούν μελλοντικά να αλλάξουν και να τροποποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες που θα αναδυθούν. «Για αυτόν τον λόγο δημιουργήσαμε ζώνες δραστηριότητας που επιτρέπουν η βιβλιοθήκη να λειτουργήσει όχι μόνο ως χώρος ανάγνωσης αλλά και ως χώρος διαλέξεων και ελεύθερης έκφρασης, καθώς ανάμεσα σε άλλα θα διαθέτει τοίχους όπου θα μπορεί κάποιος να φτιάξει το δικό του γκραφίτι ή να προβάλει μέσω διαδραστικού προβολέα τη δουλειά του», εξηγεί ο Αλέξανδρος Κομνηνός εκ μέρους του αρχιτεκτονικού γραφείου A&M, που κέρδισε σε σχετικό διαγωνισμό ανάμεσα σε δέκα έλληνες συμμετέχοντες.

Βασικό στοιχείο του προγράμματος υπήρξε η εκπαίδευση των εργαζομένων –κίνηση που ενέχει ρίσκο, καθώς ουδείς μπορεί να διασφαλίσει ότι ειδικά στις δημοτικές βιβλιοθήκες θα παραμείνουν στις θέσεις τους, δεδομένης της κινητικότητας –με ειδικά σεμινάρια και ταξίδια στο εξωτερικό ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην αναβαθμισμένη εικόνα των βιβλιοθηκών και να μπορούν με τις δράσεις που θα σχεδιάσουν να προσελκύσουν περισσότερο κοινό.