Σε καμίνι έτοιμο να εκραγεί έχουν μετατραπεί οι δήμοι μετά τη συμφωνία με την τρόικα που προβλέπει μεγάλο μέρος της διαθεσιμότητας να καλυφθεί από δημοτικούς υπαλλήλους. Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι των δήμων, με την ομοσπονδία τους να προαναγγέλλει θερμό καλοκαίρι –έχοντας στα χέρια της και το όπλο των σκουπιδιών.

Το «τέλος εποχής» για τους σχολικούς φύλακες και τους δημοτικούς αστυνομικούς επιβεβαίωσαν πάντως οι ηγεσίες των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών κατά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχαν χθες με το προεδρείο της Κεντρικής Ενωσης των Δήμων (ΚΕΔΕ) και την Ομοσπονδία των Εργαζομένων (ΠΟΕ-ΟΤΑ).

Οι σχετικές ρυθμίσεις για την κατάργηση των υπηρεσιών αυτών δεν αποκλείεται μάλιστα να περιληφθούν στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Στελέχη της ΚΕΔΕ μιλούσαν για ταφόπλακα σε ό,τι αφορά τον θεσμό των σχολικών φυλάκων. «Οπως όλα δείχνουν δεν έχουν τύχη, καθώς πρόκειται για υπαλλήλους χαμηλών προσόντων με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ», ανέφεραν, προδιαγράφοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι είναι δύσκολο από τη διαθεσιμότητα να περάσουν στην κινητικότητα και να τοποθετηθούν αλλού.

Αντιθέτως, διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ κυβέρνησης και αιρετών για το μέλλον των δημοτικών αστυνομικών. Χωρίς να τίθεται ενδεχόμενο μη υπαγωγής τους στη διαθεσιμότητα, στόχος των δημάρχων είναι μέρος αυτών να καταστεί τουλάχιστον δυνατόν να μετακινηθεί στους δήμους. «Σημαντικό μέρος του προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας είναι υπάλληλοι υψηλών προσόντων», επισήμαιναν κύκλοι της ΚΕΔΕ. «Υπάρχει για παράδειγμα δήμος που τρεις δημοτικοί αστυνομικοί του είναι οικονομολόγοι και θα μπορούσαν να καλύψουν κενά στην ταμειακή του υπηρεσία», σημείωναν.

Για τον λόγο αυτόν οι δήμαρχοι διεκδικούν να προβλεφθεί κινητικότητα των δημοτικών αστυνομικών και προς τους δήμους και να μην οριστεί μόνο μεταφορά τους προς την ΕΛ.ΑΣ. Το θέμα θα τεθεί μεταξύ άλλων στο σημερινό νέο ραντεβού των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών με τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ. Αναπάντητα παρέμειναν πάντως μία σειρά ερωτημάτων που έθεσαν οι δήμαρχοι κατά τη χθεσινή συνάντησή τους με τα κυβερνητικά στελέχη. «Υπάρχουν ένα σωρό προβλέψεις του Δημοτικού Κώδικα για τις αρμοδιότητες των δημοτικών αστυνομικών, όπως ο έλεγχος καταστημάτων και της στάθμευσης. Πώς θα ασκηθούν αυτές στο διάστημα της διαθεσιμότητάς τους;» υπήρξε μία από τις απορίες, ενώ ανάλογη ήταν και αυτή για την αντιμετώπιση βανδαλισμών σε σχολεία.

Ενστάσεις διατύπωσαν επίσης οι δήμαρχοι για την οριζόντια υπαγωγή ολόκληρων υπηρεσιών σε διαθεσιμότητα, επισημαίνοντας ότι εάν η κυβέρνηση είχε δώσει τα κριτήρια αξιολόγησης των δήμων νωρίτερα θα μπορούσαν να είχαν προκύψει οι απαιτούμενοι πλεονάζοντες υπάλληλοι. «Υπάρχουν δήμοι με πολύ περισσότερο προσωπικό από όσο χρειάζονται», σχολίαζαν. Παράδειγμα είναι ο Δήμος Αθηναίων με περίπου 9.000 υπαλλήλους. «Από αυτούς οι 2.000 θα μπορούσαν να μεταταγούν σε άλλους δήμους της Αττικής, που έχουν ελάχιστο προσωπικό», υπογράμμιζαν στελέχη της ΚΕΔΕ.

Χθες καθεστώς κινητικότητας για 2.500 υπαλλήλους στον χώρο της Υγείας –εκτός γιατρών –προανήγγειλε ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης κατά τη συνάντηση με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Αποφασισμένος να παραδώσει τα κλειδιά του δήμου εφόσον προχωρήσει το θέμα της διαθεσιμότητας των δημοτικών υπαλλήλων εμφανίστηκε πάντως χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Οπως τόνισε, εάν εφαρμοστεί τελικά ο σχεδιασμός για τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα ο δήμος θα χάσει περίπου 1.000 από τους συνολικά 4.000 υπαλλήλους του και δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Και κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς να ξεκαθαρίσουν το τοπίο, ανακοινώνοντας τι πρόκειται να συμβεί.