Κάνει το πρώτο βήμα για να γυρίσει το ρολόι πίσω. Στον Μάιο του 2012, όταν αναγκάστηκε να «καταργήσει» την ελεύθερη είσοδο κάθε Πέμπτη και ζητούσε από τους χιλιάδες επισκέπτες του, έστω συμβολικά (και προαιρετικά), ένα ευρώ για να απολαύσουν τις πλούσιες συλλογές του.

Και τα καταφέρνει –όπως σχεδόν πάντα –το Μουσείο Μπενάκη. Από την ερχόμενη Πέμπτη –15 Ιουλίου –και για τις Πέμπτες που ακολουθούν για έναν ολόκληρο χρόνο, όχι μόνο το κεντρικό κτίριο της οδού Κουμπάρη και το Ισλαμικό Μουσείο στον Κεραμεικό, αλλά και το κτίριο της οδού Πειραιώς, όπως και το νεότερο απόκτημα, η Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου – Γκίκα στην οδό Κριεζώτου, θα υποδέχονται το κοινό τους με ελεύθερη είσοδο (στους δύο τελευταίους χώρους δεν ίσχυε η ελεύθερη είσοδος κάθε Πέμπτη).

Η χαρμόσυνη είδηση δεν είναι αποτέλεσμα ενός θαύματος, αλλά της χορηγίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που αποφάσισε να απλώσει όχι ένα, αλλά δύο χείρες βοηθείας προς το Μουσείο Μπενάκη. Και στο πλαίσιο των χορηγιών ύψους 100 εκατ. ευρώ που διαθέτει από πέρυσι και για μία τριετία για την αντιμετώπιση της κρίσης, ένα μέρος καταλήγει στο Μουσείο με δύο τρόπους.

«Ο πρώτος είναι μέσω της κάλυψης των εξόδων λειτουργίας των τεσσάρων κτιρίων για τις Πέμπτες μιας ολόκληρης χρονιάς», εξηγεί το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Γιώργος Αγουρίδης.

Ο δεύτερος είναι μέσω της μεθόδου matching fund –ιδιαιτέρως δημοφιλής στο εξωτερικό -, σύμφωνα με την οποία το Ιδρυμα προσφέρει στο Μουσείο ένα ποσό ως χορηγία υπό την προϋπόθεση ότι το Μουσείο θα καταφέρει να συγκεντρώσει ίσης αξίας ποσό από άλλους χορηγούς.

«Πιστεύουμε ότι με το ποσό που μας προσφέρει το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα καταφέρει το Μουσείο να επιβιώσει ανεξάρτητα από τις ταλαντεύσεις της ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας. Είμαι βέβαιος ότι θα καβατζάρουμε τις δυσκολίες», εκτιμά ο διευθυντής και ψυχή του Μουσείου Μπενάκη, Αγγελος Δεληβορριάς.

Το Μουσείο Μπενάκη παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που περνά –η κρατική επιχορήγηση για το 2013 είναι 1,5 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν επαρκεί για τη λειτουργία του, όταν στο παρελθόν κυμαινόταν στα 2,2 εκατ. ευρώ –δεν το βάζει κάτω. Και μπορεί οι εργαζόμενοι πλέον να εργάζονται σε τετραήμερη βάση, όλα τα κτίρια να λειτουργούν κατά μία ημέρα λιγότερο σε σχέση με τις καλές ημέρες προ κρίσης και τόσο η Πινακοθήκη Γκίκα όσο και το κτίριο της οδού Πειραιώς να παραμείνουν κλειστά όλο τον Αύγουστο, οι νέες ιδέες όμως δεν λείπουν και μπαίνουν άμεσα σε εφαρμογή.

Στην Αυστραλία ετοιμάζεται λοιπόν να «μεταναστεύσει» το Μουσείο Μπενάκη και μάλιστα στη Μελβούρνη, όπου θα δημιουργηθεί ένα μικρό παράρτημα με αντικείμενα «από την προϊστορική εποχή έως τα χρόνια του Κολοκοτρώνη», όπως λέει χαρακτηριστικά ο Αγγελος Δεληβορριάς. Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη θα ανοίξει μέσα στο 2014 καθώς έχουν ήδη υπογραφεί οι σχετικές συμφωνίες, ακολουθώντας σε μικρογραφία την κίνηση του Λούβρου να ανοίξει παράρτημα στο Αμπου Ντάμπι. Η κίνηση αυτή, δε, αναμένεται να φέρει πολλαπλά οφέλη στο ελληνικό ίδρυμα κυρίως μέσω της στήριξης των ομογενών. Παράλληλα οργανώνεται μεγάλη καμπάνια που θα επιτρέψει τη συγκέντρωση μεγάλων χορηγιών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ προωθούνται και οι επαφές με τον αραβικό κόσμο για την άντληση επιπλέον πόρων που θα επιτρέψουν την εύρυθμη λειτουργία αλλά και την πλούσια δραστηριότητα του Μουσείου.