Τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης καλούνται να λειτουργήσουν ως καμικάζι και να λύσουν τον Γόρδιο Δεσμό σε θέματα, που έχουν απασχολήσει την κοινωνία και την…τρόικα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί ως νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αντιμέτωπος με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για απολύσεις και διαθεσιμότητες.

Για τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, ένα από τα σημαντικότερα ανοιχτά μέτωπα παραμένει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας με επικεφαλής πλέον τον Αδωνι Γεωργιάδη θα πρέπει να βρει μεταξύ άλλων τρόπους για να καλύψει την μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ, ενώ χρονίζουν ακόμη οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων.

Όσο για αρμόδιο υφυπουργό για το θέμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, Παντελή Καψή, το ζητούμενο είναι η ομαλή μετάβαση στον νέο φορέα και μάλιστα με ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για απολύσεις και διαθεσιμότητες

Αντιμέτωπος με τα αγκάθια της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου και τις εξετάσεις από την τρόικα, που θα αξιολογήσει τις επόμενες εβδομάδες την υλοποίηση των δεσμεύσεων, θα βρεθεί από τις πρώτες κιόλας ημέρες ανάληψης των καθηκόντων του ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η σιωπηρή παράταση που έχει δοθεί έως τα μέσα Ιουλίου, αντί του τέλους Ιουνίου που προέβλεπε η συμφωνία με την τρόικα, δεν ακυρώνει τον στόχο για υπαγωγή σε διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων εντός της προθεσμίας αυτής. Αυτό θα είναι και το πρώτο στοίχημα στη θητεία του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα πρέπει να εφαρμόσει τις διαδικασίες για τον εντοπισμό πλεονάζοντος προσωπικού που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Ενδεικτικό είναι πως μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει μόνο η αναδιοργάνωση των υπουργείων, βάσει της οποίας μπορούν να προκύψουν πλεονάζοντες μέσα από τον σημαντικό περιορισμό τμημάτων και διευθύνσεων και την κατάργηση θέσεων. Ωστόσο, ο απερχόμενος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε παραδεχθεί ότι η διαδικασία αυτή στα υπουργεία θα συμβάλει στο πλαίσιο του στόχου για 25.000 υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα έως τα τέλη του έτους (εκ των οποίων οι 12.500 άμεσα) σε ποσοστό περίπου 10%. Δηλαδή, πρόκειται για μόνο 2.500 πλεονάζοντες.

Για τους υπόλοιπους 10.000, οι οποίοι πρέπει να εξευρεθούν τάχιστα για να καλύψουν την άμεση δέσμευση, η νέα ηγεσία του υπουργείου πρέπει να κάνει βουτιά σε φορείς κάτω από τα υπουργεία όπως δήμοι, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία κ.ά. για τα οποία, όμως, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκπόνησης των νέων σχεδίων οργανογραμμάτων.

Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ. Δεύτερο αγκάθι για τον κ. Μητσοτάκη αποτελούν οι 4.000 απολύσεις μέχρι τα τέλη του 2013, δεδομένου πως οι 2.000 από αυτές πρέπει να έχουν γίνει έως τον Σεπτέμβριο. Ως προς αυτό, ιδιαίτερη σημασία έχει ο αριθμός που θα προκύψει τελικά από την κατάργηση της ΕΡΤ, προκειμένου να αποσαφηνιστεί και ο υπολειπόμενος αριθμός απολύσεων που απαιτείται να καλυφθεί.

Στο στόχαστρο παραμένουν πάντως άλλοι μεγάλοι φορείς όπως η αμυντική βιομηχανία, ενώ πρέπει να ολοκληρωθεί και η λίστα με άλλους, μικρότερους οργανισμούς που θα μπορούσαν να καταργηθούν.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Το αγκάθι του αντιρατσιστικού και οι επιλογές προσώπων

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου μπορεί να αναλαμβάνει το τιμόνι του υπουργείου Δικαιοσύνης στη λήξη του δικαστικού έτους, αλλά έχει μπροστά του να κλείσει πολλά ανοιχτά μέτωπα. Αιχμή του δόρατος παραμένει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, που πριν από λίγο καιρό είχε προκαλέσει τριγμούς στην τρικομματική κυβέρνηση.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του νέου υπουργού Δικαιοσύνης κατά κοινή ομολογία είναι η 38χρονη πορεία του στο δικαστικό σώμα, γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα να χαρτογραφεί με μεγαλύτερη ευκολία τα ζητήματα που ανακύπτουν. Η μείωση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης που συνδέεται άμεσα και με την ανάπτυξη είναι ένα από τα στοιχήματα που έχει να κερδίσει, γνωρίζοντας πολύ καλά ως παλαιός πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ότι τα σχετικά νομοθετήματα πρέπει να φέρνουν και αποτελέσματα στην πράξη.

Ως καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης ο κ. Αθανασίου είναι το πρόσωπο που θα εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τους ανώτατους δικαστές για την ηγεσία τόσο στον Αρειο Πάγο όσο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεδομένου ότι στο τέλος Ιουνίου αποχωρούν, λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου και ο πρόεδρος του ΣτΕ Κωνσταντίνος Μενουδάκος, θα πρέπει να οριστούν οι διάδοχοί τους. Ρόλο-κλειδί θα έχει και ως προς την επιλογή για την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Οπως είναι γνωστό, μετά την αποχώρηση του Ιωάννη Τέντε, ο οποίος έχει αναλάβει Εθνικός Συντονιστής κατά της Διαφθοράς, χρέη ανώτατου εισαγγελέα εκτελεί η αρχαιότερη αντεισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Οι φυλακές είναι επίσης ένα από τα αγκάθια για κάθε υπουργό Δικαιοσύνης, ιδιαίτερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης που ο προϋπολογισμός του υπουργείου είναι μειωμένος σχεδόν κατά το ήμισυ.

ΟΙ ΚΩΔΙΚΕΣ. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ολοκλήρωση σημαντικών Κωδίκων για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, με αλλαγές που στο επίκεντρό τους είναι οι πολίτες ώστε να βρίσκουν το δίκιο τους σε εύλογο χρόνο. Ο Ποινικός Κώδικας, ο Κώδικας Πολιτικής και Ποινικής Δικονομίας, αλλά και ο θεσμός της ποινικής συνδιαλλαγής που δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να αξιοποιεί κατασχεμένους λογαριασμούς κατηγορουμένων για οικονομικά εγκλήματα, είναι μερικές από τις εκκρεμότητες που περιμένουν τον νέο υπουργό.

ΥΓΕΙΑ

Η μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ και οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων

Την ωρολογιακή βόμβα του ελλείμματος του ΕΟΠΥΥ καλείται να εξουδετερώσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς οι δανειστές της χώρας σήμαναν συναγερμό για τη βιωσιμότητα του ενιαίου Ταμείου.

Μάλιστα, οι συσκέψεις ξεκίνησαν αμέσως μετά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στην οδό Αριστοτέλους, με αποκορύφωμα την επίσκεψη του νέου υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου χτες το απόγευμα. Η συνάντηση αυτή, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, δείχνει την έμφαση που δίνει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην ανάγκη εξεύρεσης άμεσης λύσης, δεδομένου ότι το έλλειμμα ΕΟΠΥΥ αποτελεί «μαύρη σελίδα» για τα δημοσιονομικά της χώρας.

Ενδεικτικό των πιέσεων που ασκούν οι τεχνοκράτες είναι ότι έως και τη Δευτέρα το βράδυ και ενόσω ο ανασχηματισμός έμπαινε στην τελική του ευθεία, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα – υπεύθυνος για θέματα υγείας – Τζουζέπε Καρόνε δεν έκοψε την επικοινωνία του με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά.

Στα ηλεκτρονικά του μηνύματα προς την πρώην ηγεσία απαιτούσε να ληφθούν άμεσα ισοδύναμα μέτρα, ώστε να συρρικνωθεί η «μαύρη τρύπα». Αφορμή στάθηκε ο εκτροχιασμός του κονδυλίου για διαγνωστικές εξετάσεις κατά 100 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα.

Υπενθυμίζεται δε ότι η νέα ηγεσία παραλαμβάνει έλλειμμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται να ξεχειλώσει έως το τέλος του έτους στα 2,5 δισ.

Πάντως και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αυτός που αναμένεται να αναλάβει την «καυτή πατάτα» του ΕΟΠΥΥ και τη διαχείριση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας.

ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ. Πρόβλημα που αναζητεί άμεσα λύση είναι και οι συγχωνεύσεις των δημόσιων νοσοκομείων, με τα σχέδια να έχουν μείνει αναξιοποίητα στα συρτάρια των πρώην υπουργών. Ομως, οι δανειστές της χώρας δεν φαίνεται να… ξεχνούν καθώς επιμένουν μεταξύ άλλων ότι είναι αναγκαία η αλλαγή ρόλου για τα μικρά και «τεμπέλικα» νοσηλευτικά ιδρύματα.

Εκκρεμότητα που πρέπει άμεσα να ξεπαγώσει είναι και ο ορισμός νέων διοικητών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα είχε σχεδόν καταρτιστεί ύστερα από τρεις μήνες καθυστέρησης, όμως οι νέες πολιτικές εξελίξεις μεταθέτουν χρονικά την τοποθέτηση των νέων μάνατζερ.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Αγώνας δρόμου για το πρώτο σήμα μέχρι τον Σεπτέμβριο

Δεν είχε περάσει ούτε μισή ώρα από την πανηγυρική συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου και ο Παντελής Καψής άρχισε τις συναντήσεις και τις συσκέψεις. Στα χέρια του βρίσκεται από χθες ένα από τα πιο καυτά ζητήματα που καλείται να επιλύσει η κυβέρνηση: το λουκέτο στην ΕΡΤ και η μετάβαση στον νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό – μέσα σε τρεις μήνες όλα πρέπει να έχουν τελειώσει ή, από άλλη οπτική γωνία, να έχουν αρχίσει. Η νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση να έχει στελεχωθεί με βάση ένα νέο οργανόγραμμα (στα πρότυπα του BBC ή άλλου φημισμένου ευρωπαϊκού φορέα) και να αρχίσει την εκπομπή προγράμματος.

Στα χαρτιά και σε επίπεδο πολιτικής απόφασης, οι επόμενες κινήσεις έχουν δρομολογηθεί: οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν για μεταβατικό πρόγραμμα από όλες τις κρατικές συχνότητες, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές, που θα υποστηριχθεί από 2.000 προσλήψεις δίμηνης ή τρίμηνης διάρκειας, αποκλειστικά από το προσωπικό της ΕΡΤ. Το ζήτημα είναι εάν αυτό το σχέδιο το αποδεχθούν οι απολυμένοι υπάλληλοι, στους οποίους η κυβέρνηση έσπευσε ήδη – από την Παρασκευή – να πιστώσει στους λογαριασμούς μισθοδοσίας δύο μηνιάτικα έναντι αποζημίωσης απόλυσης. Ο Παντελής Καψής αντιλαμβανόμενος ότι σχεδόν όλα θα κριθούν στον περίβολο του Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής, φρόντισε ήδη από χθες να κάνει την πρώτη κίνηση καλής θέλησης: επισήμανε ότι άμεση προτεραιότητα είναι να φύγει το «μαύρο» από τις δημόσιες συχνότητες προς συμμόρφωση και με την απόφαση του ΣτΕ, ενώ τόνισε ότι «οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ αποτελούν μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».

Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ. Ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης είχε χθες ενημερωτικού χαρακτήρα σύσκεψη με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με τον εκκαθαριστή Γκίκα Μάναλη στο υπουργείο Οικονομικών. Παρέλαβε κάποια σχέδια που ήδη είχε καταρτίσει το Μέγαρο Μαξίμου για τη μετάβαση στον νέο φορέα, αναζήτησε τον χώρο όπου θα στεγαστεί το υφυπουργείο του (πιθανότατα στο κτίριο της ΕΡΤ στη Μουρούζη ή στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Τύπου στην οδό Ζαλοκώστα), ενώ προγραμματίζει συναντήσεις με τη νέα διοίκηση της ΕΣΗΕΑ και τους εκπροσώπους του προσωπικού κάθε ειδικότητας στην καταργημένη πλέον ΕΡΤ ΑΕ.