Εναν χρόνο μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου χειραγώγησης του επιτοκίου Libor η βρετανική Αρχή Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (SFO) ανακοίνωσε την πρώτη σύλληψη υπόπτου για εμπλοκή στην υπόθεση. Πρόκειται για τον πρώην χρηματιστή της ελβετικής UBS και της αμερικανικής Citigroup Τομ Χέις, ο οποίος θα οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης αύριο Πέμπτη προκειμένου να απολογηθεί για τις οκτώ κατηγορίες που τον βαρύνουν.

Ο 33χρονος Βρετανός κατηγορείται για συμμετοχή στην αλλοίωση των επιμέρους χρηματοοικονομικών δεικτών, βάσει των οποίων διαμορφώνεται καθημερινά το επιτόκιο Libor των διατραπεζικών συναλλαγών με βάση τη βρετανική στερλίνα. Βέβαια η σύλληψη του «ταλαντούχου» χρηματιστή δεν αιφνιδίασε τον ίδιο, αφού ο Χέις είχε οδηγηθεί μαζί με άλλους δύο συμπατριώτες του ενώπιον των ομοσπονδιακών δικαστηρίων των ΗΠΑ τον περασμένο Δεκέμβριο. Επίσης την περασμένη εβδομάδα είχε διαρρεύσει στον διεθνή Τύπο ότι «επίκεινται δικαστικές διώξεις» από τις βρετανικές και τις αμερικανικές Αρχές εις βάρος πρώην στελεχών της Barclays, η οποία άλλωστε έχει παραδεχθεί τη συμμετοχή της στο σκάνδαλο από τον Ιούνιο του 2012.

Η βρετανική τράπεζα είχε αναγνωρίσει τον ρόλο πολλών στελεχών της στο κύκλωμα χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου, βάσει του οποίου πραγματοποιούνται καθημερινά χρηματοοικονομικές συναλλαγές και αγοραπωλησίες συμβολαιακών και δομημένων προϊόντων συνολικής αξίας 350.000 δισ. δολαρίων. Το σκάνδαλο έγινε γνωστό όταν η τράπεζα παραδέχθηκε ότι κατέβαλε στις αμερικανικές Αρχές πρόστιμο 480 εκατ. δολαρίων προκειμένου να διακοπούν οι δικαστικές διώξεις κατά της Barclays. H αποκάλυψη στοίχισε στον τότε γενικό διευθυντή Μπομπ Ντάιαμοντ τη θέση του, ενώ έκτοτε προκάλεσε αλλεπάλληλες παραδοχές ενοχής από μεγάλους χρηματοπιστωτικούς ομίλους όπως η Deutsche Bank, η JPMorgan, η UBS και η Citigroup. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο συλληφθείς βρετανός είχε διαπρέψει στα τμήματα επένδυσης παραγώγων των δύο τελευταίων τραπεζών (UBS και Citigroup). Σε ηλικία 27 ετών ο Χέις προσλήφθηκε στο τμήμα επενδύσεων της ελβετικής UBS με έδρα στο Τόκιο. Εκεί παρέμεινε επί τρία χρόνια και σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερ λέγεται ότι έχτισε το προφίλ ενός «πολύ ικανού διαχειριστή κεφαλαίων». Ετσι το 2009 μεταπήδησε στην αμερικανική Citigroup, δρέποντας τους πρώιμους καρπούς της αναγνώρισής του. Ομως η θητεία του στη Νέα Υόρκη διήρκεσε μόλις έναν χρόνο, καθώς η παγκόσμια κρίση έδωσε αφορμή για μαζικές απολύσεις στις μεγαλύτερες τράπεζες με θύματα ακόμη και όσους θεωρούσαν ότι δεν βρίσκονταν σε επισφαλή θέση.

Αγνωστο παραμένει προς το παρόν αν η λαμπρή περιοδεία του Χέις στα ανά τον κόσμο κέντρα του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα συνεχιστεί, αυτή τη φορά με χειροπέδες. Διότι μετά την εκδίκαση της υπόθεσής του στο Λονδίνο ο Χέις πιθανόν να μεταφερθεί εκ νέου στη Νέα Υόρκη προκειμένου να δικαστεί για τις υποθέσεις που σχετίζονται με τον πρότερο επαγγελματικό του βίο, ο οποίος φαίνεται ότι δεν ήταν εντελώς έντιμος. Ασφαλώς δεν ήταν ο μόνος. Δημοσίευμα της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» αναφέρει ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες συλλήψεις «μεσαίων στελεχών της Barclays» τις επόμενες ημέρες.