Τι είναι το Prism;

Σύστημα παρακολούθησης, το οποίο δημιούργησε η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) το 2007. Βάσει αυτού του συστήματος οι μυστικές υπηρεσίες μπορούν να αντλήσουν e-mail, φωτογραφίες, βίντεο, ακουστικές και βιντεοσκοπημένες συνομιλίες, καθώς και στοιχεία από τη δραστηριότητα των χρηστών στο Ιντερνετ. Στόχο έχει τους μη αμερικανούς πολίτες εκτός των ΗΠΑ.

Είναι νόμιμο;

Απολύτως, υποστηρίζουν ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι. Βασίζεται στον νόμο FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act).

Πώς λειτουργεί;

Η NSA δεν είναι συνδεδεμένη κατευθείαν με τους υπολογιστές της Google, του facebook, της Yahoo ή άλλων εταιρειών πληροφορικής. Αντ’ αυτού, πιστεύεται ότι η NSA έχει κάνει συμφωνίες οι οποίες της επιτρέπουν να αντλεί νόμιμα και γρήγορα πληροφορίες. Στη συνέχεια οι πληροφορίες αποθηκεύονται και βάσει ειδικού λογισμικού «ανιχνεύονται» τύποι χρηστών.

Τι είναι το Boundless Informant (Πληροφοριοδότης Χωρίς Σύνορα);

Πρόκειται για ένα ακόμη απόρρητο λειτουργικό της NSA, το οποίο αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σχεδιάζει σε πραγματικό χρόνο τον χάρτη των δεδομένων που έχουν στην κατοχή τους οι μυστικές υπηρεσίες, επιτρέποντας έτσι την ταχύτατη επεξεργασία τους. Οι χώρες που επιτηρούνται περισσότερο είναι: κατ’ αρχάς, το Ιράν και ακολουθούν το Πακιστάν, η Ιορδανία και η Αίγυπτος.

Μπορούν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες (GCHQ) να αντλούν από τις ΗΠΑ πληροφορίες για Βρετανούς;

Υπάρχει πολύ αυστηρό πρωτόκολλο, το οποίο προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο μυστικών υπηρεσιών. Από τον Ιούνιο του 2012, άλλωστε, η NSA μοιράζεται την πρόσβαση στο Ιντερνετ με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. «Οι σχέσεις μας με τους Βρετανούς είναι πολύ στενές», αποκαλύπτει στους βρετανικούς «Τάιμς» ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος. Σύμφωνα με τον βρετανό καθηγητή Ρίτσαρντ Αλντριχ, «εκεί που πηγαίνει σήμερα η NSA, η GCHQ θα πάει αύριο».