Στο δρομολόγιό τους έβαλαν αυτή τη φορά 19 ευρωπαϊκές χώρες: Σε όλες αυτές περιπλανήθηκαν, διέσχισαν σχεδόν 15.000 χιλιόμετρα, έκαναν κι άλλα 409 μίλια ακτοπλοϊκώς. Οι επιστήμονες και καλλιτέχνες της οργάνωσης «Green Project» (GP) επέλεξαν, όχι τυχαία, να παρουσιάσουν σήμερα που εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος τα αποτελέσματα αυτού του τρίτου κατά σειρά πράσινου-φωτογραφικού οδοιπορικού τους ανά τον κόσμο.

Σειρά είχε το καλοκαίρι του 2012, επί 36 ολόκληρες ημέρες (29 Ιουλίου-4 Σεπτεμβρίου), η διαδρομή από την Αθήνα ώς το Βόρειο Ακρωτήριο, το βορειότερο σημείο της Ευρώπης, στη Νορβηγία. Στους δρόμους, δηλαδή, του ενεργειακού άξονα βορρά-νότου, κατά σειρά μέσα από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρωσία, Νορβηγία, Φινλανδία, Εσθονία, Λετονία, Σουηδία, Δανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία και Ιταλία. Και πάλι ο στόχος της εντεκαμελούς ταξιδιωτικής ομάδας της GP ήταν να χαρτογραφήσει τα κατά τόπους σημεία πράσινου-οικολογικού ενδιαφέροντος. Τα συνολικά 61 (υδροηλεκτρικούς και γεωθερμικούς σταθμούς, αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, φράγματα, αρδευτικά έργα, παραδοσιακές κατοικίες κλπ), που ξεχώρισε για την περιβαλλοντική σημασία τους και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Από αυτά, τα 14 αποτελούν και Μνημεία του Καταλόγου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, ενώ άλλα 2 είναι Προστατευόμενες Βιόσφαιρές της. Και πράγματι, στον γυρισμό τους τα μέλη της GP έφεραν πίσω περισσότερες από 30.000 φωτογραφίες και80 ώρες βίντεο, ώστε να χρησιμοποιηθούν για την έκδοση λευκώματος (σε 5.000 αντίτυπα) και την παραγωγή ντοκιμαντέρ (διάρκειας 300′).

Στη διάρκεια του πολυήμερου αυτού ταξιδιού τους, τα μέλη της GP μετακινήθηκαν τμηματικά, όχι συγχρόνως.

Εναλλάσσονταν, ώστε να επιβαίνουν σε δύο οχήματα χαμηλών ενεργειακών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ηταν, άλλωστε, η πρώτη φορά παγκοσμίως που η συγκεκριμένη διαδρομή καλυπτόταν απόένα υβριδικό όχημα κι ένα όχημα αερίου -τόσα πολλά χιλιόμετρα με τέτοιου τύπου αυτοκίνητα, δεν είχαν διανυθεί ποτέ άλλοτε στην Ευρώπη. Κατέγραφαν, μάλιστα, και τις καθημερινές καταναλώσεις καυσίμων. Μετρούσαν εξίσου τακτικά, περίπου ανά 200 χιλιόμετρα, και τους δείκτες της ποιότητας του αέρα (θερμοκρασία, διοξείδιο του άνθρακα, υγρασία) σε 89 σημεία της διαδρομής. Ενδιάμεσα, σε συνεργασία τους με τις κατά τόπους Εθνικές Επιτροπές της ΟΥΝΕΣΚΟ, οι έλληνες ταξιδιώτες παρουσίασαν σε 14 ειδικές εκδηλώσεις σε ισάριθμες χώρες τηνψηφιακή έκθεση περιβαλλοντικής φωτογραφίας 14 ελλήνων καλλιτεχνών, που μετέφεραν στη διάρκεια του οδοιπορικού τους.

Ηταν η τρίτη διαδοχική φορά, ανά διετία, που η GP αναζήτησε νέα ενεργειακά μονοπάτια σε κάθε γωνιά της Γης. Προηγήθηκαν το 2010 τα 17.500 χλμ. και τα 400 ναυτικά μίλια σε 55 ημέρες σε 9 αφρικανικές χώρες στο οδοιπορικό «Αθήνα-Κέιπ Τάουν : στους δρόμους του νερού και της ενέργειας», άλλα 14.000 χλμ. στην Ασία, μέχρι το ολυμπιακό Πεκίνο σε 33 ηµέρες το 2008 στο οδοιπορικό «Από τους δρόμους του μεταξιού, στους δρόμους της ενέργειας»…

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Το 3ο «πράσινο» οδοιπορικό της «Green Project»

*14.880 χλμ τα χιλιόμετρα του οδοιπορικού,

*408,82 τα ναυτικά μίλια σε Βαλτική, Μάγχη και Αδριατική, κατά την επιστροφή από Ιταλία στη διαδρομή Ανκόνα-Πάτρα,

*400 κατά μέσο όρο ημερησίως τα χιλιόμετρα που διανύθηκαν σε καθεμία από τις 36 ημέρες του ταξιδιού,

*19 οι ευρωπαϊκές χώρες της διαδρομής, 14 οι πρωτεύουσες των χωρών αυτών-σταθμών της GP,

*2 τα αυτοκίνητα με τα οποία τα μέλη της μετακινήθηκαν τμηματικά, με μέση ταχύτητα 80 χλμ. ανά ώρα.

*5 άντρες (ΔρΘοδωρής Αναγνωστόπουλος-βιολόγος,Γιώργος Ασημακόπουλος-φωτογράφος, Κωστής Βάρδας-εκπαιδευτικός/φωτογράφος,Σπύρος Κατσιμαλής-προγραμματιστής, Δρ. Γιάννης Τζώρτζης, δικηγόρος/φωτογράφος) και 6 γυναίκες (Νόρα Αγάπη-εικαστική καλλιτέχνης, Μαρία Βρανοπούλου-ιστορικός, Σοφία Δασσύρα-κοινωνική επιστήμων,Δρ Σιμόνη Ζαφειροπούλου-διεθνολόγος/φωτογράφος, Δρ Κατερίνα Καουρή-καθηγήτρια Πανεπιστημίου, Ευδοξία Πατσουράκη-ψηφιακό μάρκετιγκ) πήραν μέρος στην ελληνική αποστολή.

*Η δράση αυτή της GP τελούσε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την ΟΥΝΕΣΚΟ, της πρεσβείας της Δανίας στην Ελλάδα, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Αθηναίων, του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη. Υποστηρίχτηκε, μεταξύ άλλων, από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, τα Υπουργεία Εξωτερικών και Τουρισμού, από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας και το Athens Information Τechnology.

Το προφίλ της οργάνωσης

Η «Green-Project» (GP, www.green-project.org) είναι μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2008 από την εθελοντική πρωτοβουλία ενεργών πολιτών, επιστημόνων και καλλιτεχνών για την πραγματοποίηση των «πράσινων» φωτογραφικών οδοιπορικών, με στόχο την αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης μέσω της φωτογραφίας. Εχει αποσπάσει το Μεγάλο Βραβείο Διεθνούς Συμμετοχής στο «Festival de l’ Image Environnementale 2010» στο Παρίσι, καθώς και το τρίτο βραβείο για το Clean Development Mechanism του «United Nations Framework Convention on Climate Change 2012» στο Κανκούν, στο Μεξικό.

Και επίσημα

Η επίσημη παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 3ου Πράσινου Φωτογραφικού Οδοιπορικού «Green Project στην Ευρώπη 2012 : Αθήνα- Βόρειο Ακρωτήριο, στους δρόμους των ενεργειακών διασυνδέσεων Βορρά-Νότου» πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης, στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο ημερίδας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, σε συνδιοργάνωση με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την ΟΥΝΕΣΚΟ.