Είµαι 41 ετών εργαζόµενη γυναίκα και νιώθω διαρκή κούραση καθώς και συναισθηµατικές εναλλαγές. Οι γιατροί διέγνωσαν σύνδροµο χρόνιας κόπωσης. Τι άλλα συµπτώµατα θα έχω και πώς µπορώ να τα διαχειριστώ;

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσηµάτων των ΗΠΑ θέτει δύο διαγνωστικά κριτήρια για το σύνδροµο χρόνιας κόπωσης. Το ένα είναι η σοβαρή κόπωση διάρκειας έξι µηνών, η οποία δεν αποδίδεται σε άλλες οργανικές ή ψυχικές παθήσεις. Το δεύτερο είναι να έχει κάποιος τουλάχιστον τέσσερα από τα ακόλουθα συµπτώµατα µε διάρκεια έξι µήνες: δυσκολία στην ικανότητα συγκέντρωσης, απώλεια µνήµης, πονόλαιµο, πόνο στους λεµφαδένες, ανεξήγητους µυϊκούς πόνους, πολυαρθραλγία χωρίς πρήξιµο ή ερυθρότητα, πονοκέφαλο µε πρωτόγνωρη ένταση και χαρακτηριστικά, διαταραχή στον ύπνο (π.χ. αϋπνία, ύπνος που δεν αναζωογονεί) και υπερβολική κούραση έπειτα από φυσιολογική άσκηση. Σηµαντικός εκλυτικός ψυχολογικός παράγοντας είναι το υψηλό στρες. Οσο πιο απαιτητικό είναι το περιβάλλον αλλά και οι προσδοκίες που το άτοµο θέτει στον εαυτό του τόσο αυξάνεται η πιθανότητα το σύνδροµο να εµφανιστεί, σε συνδυασµό βέβαια µε άλλους παράγοντες ευπάθειας όπως αναιµία, λοιµώξεις κ.λπ. Η θεραπεία είναι συµπτωµατική και περιλαµβάνει την ενθάρρυνση του ατόµου να µειώσει την ένταση των δραστηριοτήτων και το ψυχολογικό στρες που βιώνει, τη σταδιακή έναρξη σωµατικής άσκησης, τη θεραπεία του πόνου µε τη χρήση αναλγητικών και αντιφλεγµονωδών φαρµάκων, αλλά και τη θεραπεία των συνοδών ψυχολογικών προβληµάτων όπως η κατάθλιψη, το άγχος και ο διαταραγµένος ύπνος. Ο συνδυασµός γνωσιακής – συµπεριφορικής θεραπείας µε χαµηλής δοσολογίας αντικαταθλιπτική ή/και αγχολυτική αγωγή δύναται να µειώσει σηµαντικά τα ψυχολογικά συµπτώµατα του συνδρόµου.

Το παιδί που χαρίζει

Η κόρη μας πηγαίνει στην Α’ τάξη του δημοτικού και θέλει να χαρίζει συνέχεια τα παιχνίδια της στις φίλες της. Αναρωτιόμαστε αν πίσω από αυτήν τη συμπεριφορά κρύβεται ένα πρόβλημα.

Η δοτικότητα και η γενναιοδωρία είναι χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που χτίζονται από την παιδική ηλικία και έχουν θετική επίδραση στην εξέλιξη της προσωπικότητας του παιδιού. Το ότι η κόρη σας χαρίζει τα πράγματά της ενδεχομένως σημαίνει ότι μέσα της νιώθει έντονα την ανάγκη για αποδοχή και προσπαθεί να την «εξαγοράσει» με δώρα. Καθότι τα άλλα παιδιά ενισχύουν την συμπεριφορά της λόγω του εγγενούς οφέλους που εισπράττουν, η κόρη σας παγιδεύεται ολοένα και περισσότερο σε έναν φαύλο κύκλο ανασφάλειας/ ανταλλαγής/ ανακούφισης. Αναρωτηθείτε αν το παιδί σας έχει πραγματικά εμπιστοσύνη στον εαυτό του και αν στο παρελθόν εσείς ως γονείς τής παίρνατε δώρα ή τής κάνατε χάρες όταν εκδήλωνε συναισθηματικές αδυναμίες ή δυσκολίες στη συμπεριφορά της. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί η συμπεριφορά της να είναι μιμητική. Προσπαθήστε να της ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση επιβραβεύοντας τις προσπάθειές της στο διάβασμα, στα σπορ, πείτε της ότι είναι όμορφη, αγαπητή, έξυπνη και βοηθήστε την να αγαπήσει τον εαυτό της και την αυτονομία της. Εξηγήστε της ότι αν δεν δίνει δώρα στα άλλα παιδιά, θα καταλάβει ποιος την αγαπάει αληθινά. Η απόρριψη είναι μέσα στη ζωή, θα πρέπει η κόρη σας να μάθει να την αντιμετωπίζει χωρίς ψυχικό κόστος καθώς και να μην την κουκουλώνει.

Αγχος σεξουαλικής απόδοσης

Είμαι άνδρας 35 ετών και όταν έρχομαι σε σεξουαλική επαφή αγχώνομαι ότι δεν θα τα καταφέρω και δεν θα ικανοποιήσω τη σύντροφό μου. Αυτό με κάνει να μην απολαμβάνω όσο θα ήθελα το σεξ.

Το άγχος σας μπορεί να συνδέεται με ένα γενικότερο άγχος που μπορεί να έχετε απέναντι σε άλλους τομείς στη ζωή σας στους οποίους καλείστε να αντεπεξέλθετε. Μήπως νιώθετε την πίεση να τα καταφέρετε επιτυχώς παντού και κάθε στιγμή; Η ταύτιση της αυτοπεποίθησης με την ικανότητα για μια τέλεια απόδοση εύκολα μεταμορφώνεται σε ένα χρόνιο άγχος επιτυχίας απέναντι στη ζωή, όπου η δυνατότητα άντλησης ικανοποίησης από τη διαδρομή χάνεται στο όνομα ενός απόλυτου στόχου. Ο φόβος της αποτυχίας πάντα καραδοκεί ως απόλυτη καταστροφή του εαυτού. Το άγχος του σύγχρονου άνδρα να τα καταφέρει να αποδώσει τέλεια στη σεξουαλική πράξη είναι ένα από τα συχνότερα αίτια που οδηγούν σε μια μη ικανοποιητική σεξουαλική ζωή, σε συναισθηματικές δυσκολίες και ψυχοσεξουαλικές δυσλειτουργίες στο ζευγάρι. Προσπαθήστε να επενδύσετε στη συναισθηματική επικοινωνία με τη σύντροφό σας και απαλλαγείτε από την πίεση για μια τέλεια συνουσία και μια καταναγκαστικά επιτυχή σεξουαλική απόδοση.

Δρ Κλινικής Ψυχολογίας –ψυχοθεραπεύτρια

myrsi@hol.gr

twitter: @myrsi1