Εκατομμύρια άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 αναμένεται σύντομα να απελευθερωθούν από τις καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης μετά τη μεγάλη ανακάλυψη που έκαναν ειδικοί στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Μια νέα ορμόνη που της έδωσαν ελληνικό όνομα, η βητατροφίνη, θα λαμβάνεται μία φορά τον χρόνο και σχεδόν θα θεραπεύει τον διαβήτη.

Οι ειδικοί ανακάλυψαν μια ορμόνη η οποία μπορεί να αυξήσει έως 30 φορές τα φυσικά κύτταρα του οργανισμού που παράγουν ινσουλίνη. Δηλαδή η ορμόνη ωθεί τον ίδιο τον οργανισμό να δημιουργήσει κύτταρα που θα παράγουν τη δική του ουσία που θα διασπά το σάκχαρο.

Οι επιστήμονες από το Χάρβαρντ εκτιμούν πως η βητατροφίνη, όπως ονομάζεται η ορμόνη, είναι το πρώτο φάρμακο που μπορεί να «χτυπήσει» τον διαβήτη τύπου 2 στη ρίζα του. «Αυτό σημαίνει ότι δυνητικά αντί κάποιος να λαμβάνει τρεις φορές την ημέρα ενέσεις ινσουλίνης (ορμόνη επίσης), θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει αυτή την ορμόνη μία φορά την εβδομάδα, τον μήνα ή ακόμη και μία φορά τον χρόνο, ανάλογα πάντα με την κατάσταση του ασθενούς και την ανταπόκρισή του στην ορμόνη», αναφέρουν οι ειδικοί στην επιστημονική επιθεώρηση Cell.

Σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 ή διαβήτη των ενηλίκων, όπως ονομάζεται επίσης, τα κύτταρα του παγκρέατος δεν παράγουν αρκετή ινσουλίνη για να διασπαστεί η ζάχαρη του οργανισμού σε ενέργεια και έτσι το άτομο «ξεμένει» από ενέργεια, ενώ παράλληλα γεμίζει το αίμα του από υπερβολική ποσότητα ζάχαρης.

Οσοι εκδηλώνουν διαβήτη ελέγχουν στην αρχή την κατάσταση με ιδιαίτερη διατροφή και άσκηση. Αλλά αρκετοί από αυτούς αντιμετωπίζουν με τον καιρό πολλά προβλήματα υγείας και χρειάζεται να παίρνουν χάπια ή να κάνουν ενέσεις ινσουλίνης.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ. Αναζητώντας εναλλακτική αντιμετώπιση της νόσου, οι αμερικανοί ερευνητές βρήκαν τον τρόπο να εκπαιδεύουν τον οργανισμό ώστε να καταφέρνει τελικά να παράγει αρκετή ινσουλίνη. Υστερα από αρκετά πειράματα κατέληξαν σε μια ορμόνη που την ονόμασαν βητατροφίνη. Ενα ελληνικό σύνθετο όνομα αποτελούμενο από τις λέξεις βήτα (κύτταρα) και τροφή, δηλαδή τροφή για τα βήτα κύτταρα τα οποία φυσιολογικά βρίσκονται στο πάγκρεας και παράγουν την ινσουλίνη.

Σε πειράματα που έκαναν σε ποντίκια φάνηκε ότι με τη χορήγηση βητατροφίνης αυξήθηκε έως 30 φορές ο αριθμός νέων βήτα κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη. Ετσι, ο τεράστιος αριθμός νέων κυττάρων που δημιουργείται παράγει φυσική ινσουλίνη όταν ο οργανισμός τη χρειάζεται (χωρίς μετρήσεις φυσικά) και εκτός από τις ενέσεις ο διαβητικός έχει εξαιρετική ποιότητα ζωής και υγεία.

Ηδη μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία έσπευσε να κατοχυρώσει την πατέντα και όπως υπολογίζουν οι ειδικοί οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα αρχίσουν το αργότερο σε τρία χρόνια.