Μετά το χαμηλό 40 μηνών που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο στο περιθώριο μεταξύ των επιτοκίων νέων δανείων και νέων καταθέσεων, οι τράπεζες αύξησαν εκ νέου τα επιτόκια δανεισμού τον Μάρτιο, με το περιθώριο να επιστρέφει στα επίπεδα του φθινοπώρου του 2023.

Συγκεκριμένα, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο νέων δανείων αυξήθηκε κατά 47 μονάδες βάσης (0,47%) και διαμορφώθηκε στο 6,24%, από 5,77% τον Φεβρουάριο. Το άλμα αυτό προήλθε κυρίως από τις μεγάλες αυξήσεις που καταγράφηκαν στα καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, οι οποίες συνδέονται με την (ήδη ειλημμένη από τον Μάρτιο) απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για διατήρηση των υψηλών επιτοκίων βάσης στη συνεδρίαση του Απριλίου.

Το επιτόκιο για καταναλωτικά δάνεια χωρίς καθορισμένη διάρκεια έφτασε στο 15,18% τον Μάρτιο (+0,14% από τον Φεβρουάριο), ενώ το κόστος καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 1,55%, με το μέσο επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 11,82% (από 10,27% τον Φεβρουάριο).

Τα επιχειρηματικά

Επιπλέον, μεγάλη αύξηση είδαν και τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια αποπληρωμής και κυμαινόμενο επιτόκιο, με μέση αύξηση 31 μονάδων βάσης, στο 6,22% από 5,91% τον Φεβρουάριο. Αυτή οφείλεται ειδικότερα στα μεγάλα σε όγκο δάνεια, άνω του 1 εκατ. ευρώ. Τα επιτόκια δανείων άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν κατά 36 μ.β. (0,36%), στο 6,24%, από 5,88% τον Φεβρουάριο. Τέλος, τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων τακτής λήξης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 25 μ.β. και έφτασαν το 6,10%, από 5,85% τον Φεβρουάριο.

Αντιθέτως, στα μικρότερα σε όγκο δάνεια καταγράφηκε μείωση των επιτοκίων, κατά 23 μ.β. στα δάνεια έως 250.000 ευρώ (5,41% τον Μάρτιο από 5,64% τον Φεβρουάριο) και κατά 20 μ.β. στα δάνεια μεταξύ 250.000 και 1 εκατ. ευρώ (6,00% τον Μάρτιο από 6,20% τον Φεβρουάριο). Το κόστος δανεισμού μειώθηκε και στη στεγαστική πίστη, με τα επιτόκια των κυμαινόμενων στεγαστικών να διαμορφώνονται στο 5,01% από 5,48% τον Φεβρουάριο, αντικατοπτρίζοντας την προθυμία των τραπεζών να αναθερμάνουν την αγορά κατοικίας.

Οι καταθέσεις

Οσον αφορά τα επιτόκια των καταθέσεων, οι μεταβολές ήταν μικρότερες τον Μάρτιο, με τους περισσότερους τύπους καταθέσεων να βλέπουν μειώσεις. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο καταθέσεων νοικοκυριών μίας ημέρας (τρέχοντες λογαριασμοί) παρέμεινε σταθερό στο 0,03%, ενώ μικρή μείωση είδαν οι καταθέσεις μίας ημέρας των επιχειρήσεων (0,17% από 0,19% τον Φεβρουάριο). Στις προθεσμιακές καταθέσεις, το επιτόκιο μειώθηκε για τα νοικοκυριά (στο 1,77% από 1,80%) αλλά αυξήθηκε για τις επιχειρήσεις (3,22% από 3,20%).

Πάντως, παρά την επιστροφή τους σε υψηλά επίπεδα, τα επιτόκια των νέων δανείων αναμένεται να μειωθούν τους επόμενους μήνες, με την αποκλιμάκωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, που εκτιμάται πως θα γίνει στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου. Tο βασικό επιτόκιο του μηχανισμού καταθέσεων της ΕΚΤ, που σήμερα βρίσκεται στο 4,00%, αναμένεται να μειωθεί κατά 25 μ.β., στο 3,75%.

Τη βεβαιότητά του για αυτή την εξέλιξη έχει εκφράσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δηλώνοντας πως «στην ευρωζώνη θα προχωρήσουμε σε μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο και, αναλόγως των στοιχείων που θα προκύψουν για την πορεία του πληθωρισμού, είναι πιθανό να δούμε ακόμη μία μείωση τον Ιούλιο». Ωστόσο, ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε (Liberal) πως πλέον το πιθανότερο σενάριο είναι να γίνουν τρεις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ μέχρι το τέλος του έτους.