Ευδιάθετος, μπροστά από επιγραφή «#mitsotakis95″, η οποία αναφερόταν στην ηλικία του στη γλώσσα του twitter, ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε χθες το βράδυ απαντήσεις σε ερωτήματα νέων μπλόγκερ, ενώ η συζήτηση μεταδιδόταν ζωντανά από την σελίδα του στο facebook και την ηλεκτρονική σελίδα των «ΝΕΩΝ» tanea.gr.

Το ευχάριστο κλίμα είχε διαμορφωθεί πριν καν ξεκινήσουν οι ερωτήσεις από τον ευρηματικό τίτλο «Ψηφιακό ντιμπέιτ: Μητσοτάκης εναντίον Mπλόγκερς. Πιάστε με αν μπορείτε!» («Digibate: Mitsotakis vs Bloggers. Catch me if you can!»).

Η πρωτότυπη εκδήλωση κατά την οποία ο πρώην πρωθυπουργός συζήτησε εφ’ όλης της ύλης με τους νέους πραγματοποιήθηκε στο αθηναϊκό βιβλιοπωλείο Free thinking zone.

«Να μάθουμε να κάνουμε διάλογο», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι στη Βουλή γίνονται μονόλογοι. «Ο καθένας λέει το δικό του και πολλές φορές στη συνέχεια ανταλλάσσουν ύβρεις», είπε, χωρίς όμως να απαλλάσσει τους ψηφοφόρους από τις ευθύνες τους.  «Ο πολιτικός καθορίζει τη μοίρα των λαών, η πολιτική είναι η αρχή όλων, γι’ αυτό να προσέχετε τι λέτε για τη Βουλή, αυτήν την βγάζετε εσείς, ο λαός» ανέφερε μεταξύ άλλων.

 Για την οικονομική κρίση ο κ. Μητσοτάκης επέρριψε ευθύνες κυρίως στο ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας το ότι συνειδητά εισήγαγε την πολιτική των ελλειμμάτων και των δανεικών. Δεν παρέλειψε όμως να εντάξει στο κάδρο των ευθυνών και τη Νέα Δημοκρατία. «Την πολιτική αυτή δεν ακολούθησε μόνο το ΠΑΣΟΚ, την ακολούθησε και η Νέα Δημοκρατία και μάλιστα μέχρι πρόσφατα. Αλλά αυτά είναι ιστορία», είπε και κατέστησε σαφές ότι είναι μείζονος σημασίας ο διάλογος για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Ακόμη και με το ΚΚΕ, που είναι κόμμα σταλινικό, πρέπει να υπάρξει διάλογος. Τουλάχιστον με αυτούς ξέρεις με ποιους έχεις να κάνεις» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε εστιάζοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση: «Γιατί να μην μπορείς να μιλήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ; Ενα κόμμα μόνο του δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Βέβαια με τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μια αδυναμία: υπάρχουν πολλές φωνές. Αλλά και πάλι πρέπει να συνομιλήσεις», σημείωσε. 

Αναφερόμενος στο μέλλον του ευρώ ο κ. Μητσοτάκης ήταν αισιόδοξος. «Η Ευρώπη έτσι λειτουργεί: δύο βήματα εμπρός, ένα πίσω, αλλά στο τέλος πηγαίνει μπροστά. Και η Γερμανία θα κάνει τις υποχωρήσεις της και οι υπόλοιποι θα αντιληφθούν τις ευθύνες τους και θα βρεθεί ο τρόπος. Και με εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Μπορεί να είναι δυσάρεστο, για κάποιους απαράδεκτο, αλλά έτσι νοείται ενωμένη Ευρώπη, με κάποια εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας», είπε.