Στον νεκρό αδελφό του Ταμερλάν ρίχνει ο 19χρονος Τζοχάρ Τσαρνάεφ την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις στον Mαραθώνιο της Βοστώνης, λέγοντας μάλιστα στους ερευνητές του FBI από το κρεβάτι του νοσοκομείου στο οποίο συνεχίζει να νοσηλεύεται βαριά τραυματισμένος ότι δεν υπάρχει διεθνής τρομοκρατική οργάνωση πίσω από την επίθεση.

Ο 19χρονος Τζοχάρ που κατηγορείται για «χρήση όπλου μαζικής καταστροφής» στην επικοινωνία του με τους ομοσπονδιακούς πράκτορες –γραπτώς, διότι δεν μπορεί να μιλήσει λόγω των τραυμάτων του –ανέφερε ότι ο αδελφός του, ο οποίος σκοτώθηκε την Παρασκευή, «ήθελε να προασπίσει το Ισλάμ από επιθέσεις». Αξιωματούχοι είπαν στο CNN ότι τα δύο αδέλφια «ταιριάζουν στην κατηγορία των τζιχαντιστών που ριζοσπαστικοποιήθηκαν μόνοι τους». Πάντως, οι Αρχές ερευνούν και μια ανεξιχνίαστη τριπλή δολοφονία που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2011. Ενας από τους δολοφονηθέντες ήταν στενός φίλος του Ταμερλάν, ο Μπρένταν Μες, και γι’ αυτό υπάρχουν υπόνοιες ότι ο πρεσβύτερος αδελφός Τσαρνάεφ μπορεί να εμπλέκεται.

ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΙΣΛΑΜ. Καθώς όλοι προσπαθούν να συνθέσουν το παζλ των τσετσενικής καταγωγής αδελφών Τσαρνάεφ, ο Ταμερλάν περιγράφεται από γνωστούς και συγγενείς ως «ένα περήφανο αλλά θυμωμένο αγόρι που δεν κατάφερε να εκπληρώσει το δικό του αμερικανικό όνειρο. Αντιθέτως, βρήκε παρηγοριά σε μια μορφή του Ισλάμ την οποία υιοθετούν οι πολεμιστές στην πατρίδα του».

Στην Αμερική ο χαρισματικός μποξέρ είχε προτίμηση στα δερμάτινα παπούτσια και στα μεταξωτά λευκά πουκάμισα ενώ στο Νταγκεστάν, το μέρος όπου μεγάλωσε και όπου επέστρεψε για να περάσει το δεύτερο μισό του 2012, ήταν ένας σιωπηλός νεαρός που μελετούσε το Κοράνι και ένιωθε μέσα του να φουντώνει η οργή για τους αλλοθρήσκους. «Η ριζοσπαστικοποίησή του μπορεί κάλλιστα να έχει συμβεί εδώ», λέει ο κοινωνιολόγος Ζαΐντ Αμπντουλαγκάτοφ. «Ο ισλαμισμός στο Νταγκεστάν σήμερα είναι πολύ σκληρός, πολιτικοποιημένος και σκοτεινός μερικές φορές».

Στην ουσία όμως μπορεί να μη μάθουμε ποτέ τους λόγους (πρέπει να ήταν πολλοί) οι οποίοι οδήγησαν τον Ταμερλάν στην απόφασή του. Συνήθως υπάρχει ένα περίπλοκο μείγμα λόγων τόσο προσωπικών όσο και διεθνών, λένε οι ειδικοί. Ο πατέρας της οικογένειας Ανζορ Τσαρνάεφ κατείχε υψηλόβαθμες κυβερνητικές θέσεις στο Κιργιστάν αλλά τελικά βρήκε δουλειά ως μηχανικός στη Μασαχουσέτη. Η μητέρα των τεσσάρων παιδιών –δύο αγόρια και δύο κορίτσια -, η Ζουμπέιντατ, στρεφόταν όλο και περισσότερο στη θρησκεία. Οι γονείς τελικά χώρισαν και επέστρεψαν στο Νταγκεστάν. Ωστόσο η Ζουμπέιντατ ήταν στις ΗΠΑ τον περασμένο Ιούνιο και συνελήφθη από την Αστυνομία στο Νάτικ της Μασαχουσέτης κατηγορούμενη ότι έκλεψε ρούχα αξίας 1.624 δολαρίων από ένα κατάστημα.

Ο Τζοχάρ ήταν πιο ήρεμος από τον μεγαλύτερο αδελφό του, ο οποίος προφανώς τον επηρέαζε πολύ. Ενα βίντεο που ανέβασε στο Ιντερνετ με τίτλο «Ο αδελφός μου κοροϊδεύει» δείχνει τον Ταμερλάν να μιμείται προφορές διαφόρων μειονοτήτων του Καυκάσου, ενώ ο καμεραμάν –προφανώς ο Τζοχάρ –εκφράζεται διαρκώς θαυμαστικά.

Εκτός από πλάκα, όμως, ο Ταμερλάν ήταν και ιδιαίτερα σοβαρός σε συγκεκριμένα θέματα. Ο συμμαθητής του στο σχολείο Λουίς Βάσκεζ τον θυμάται να ακολουθεί πάντα μια παρέα κοριτσιών, μεταξύ των οποίων ήταν και η αδελφή του Μπέλα. Την παρακολουθούσε διαρκώς. Ο Βάσκεζ, μάλιστα, επιμένει ότι ο Ταμερλάν είχε πολλούς φίλους αλλά κυρίως μετανάστες και έπαιρνε πολύ στα σοβαρά το μποξ. Διατηρούσαν επαφές έως πριν από τρία χρόνια, όταν ο Ταμερλάν εξαφανίστηκε. Κατάργησε το προφίλ του στο facebook και δεν κυκλοφορούσε πια στη γειτονιά. «Ηταν σαν να έκοψε κάθε επαφή», περιγράφει ο Βάσκεζ που είχε ρωτήσει κοινούς γνωστούς αλλά δεν ήξεραν. Μόνο κάποιος του είπε ότι είχε επιστρέψει στη Ρωσία. Κανένας δεν ήξερε ότι είχε παντρευτεί και είχε αποκτήσει παιδί. Η γυναίκα του Κάθριν Ράσελ ασπάστηκε στο Ισλάμ και εργαζόταν ως νοσοκόμα ενώ εκείνος φρόντιζε στο σπίτι το κοριτσάκι τους και μελετούσε το Κοράνι. Χθες έγινε γνωστό ότι είχε διακόψει δύο φορές το κήρυγμα σε τοπικό τέμενος για να διαφωνήσει με τις απόψεις του ιμάμη της Βοστώνης. Ισως αυτές οι ριζοσπαστικές απόψεις του τον οδήγησαν και στις βομβιστικές επιθέσεις.