Τη μείωση άμεσα του ΦΠΑ στην εστίαση ώστε να μην χαθεί μια ακόμη τουριστική σεζόν ζητούν από την κυβέρνηση οι επιχειρηματίες του κλάδου που βλέπουν καθημερινά τις πωλήσεις τους να καταρρέουν.

Μόνο το 2012 ο συνολικός τζίρος των επιχειρήσεων στον κλάδο του επισιτισμού μειώθηκε κατά 37% φέρνοντας λουκέτα σε επιχειρήσεις και χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με επιχειρηματίες των Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης το περιβάλλον είναι ζοφερό για τις επιχειρήσεις του κλάδου και ειδικότερα για εκείνες που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος (εφορία, εργοδοτικές εισφορές) αλλά και προς τους εργαζομένους τους.

Υπολογίζεται ότι στο σύνολο του κλάδου από το φθινόπωρο του 2011, οπότε και αυξήθηκε ο ΦΠΑ στο 23%, έχουν χαθεί περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας ενώ στα 5.000 υπολογίζονται τα λουκέτα σε επιχειρήσεις.

Ανάλογη είναι εικόνα προκύπτει και από τα στοιχεία του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) από τα οποία προκύπτει ότι τα έσοδα του κράτους από την αύξηση του ΦΠΑ ήταν μόλις 2 εκατ. ευρώ ενώ είχαν προϋπολογιστεί 1,4 δις. ευρω.

Μάλιστα όπως αναφέρει ο ΣΕΤΕ ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 13% θα οδηγούσε μεν σε απώλειες εσόδων ΦΠΑ για τα δημόσια ταμεία ωστόσο η αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων θα αναπλήρωνε σε ένα χρόνο τις 50.000 θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί του κλάδου.

Την ίδια ώρα σημαντικές απώλειες στα δημόσια έσοδα καταγράφονται και από την μείωση των πωλήσεων των αλκοολούχων ποτών.

Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είχε αρνητική επίπτωση στις πωλήσεις των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα η μείωση των εσόδων από τον ΕΦΚ να είναι το 2012 στο 15,11% με την συνολική κατανάλωση να εμφανίζεται το 2012 στα 120.836 χιλιόλιτρα όταν το 2011 ήταν στα 142.349 χιλιόλιτρα.

Μάλιστα πολλοί επιχειρηματίες από τον τουριστικό κλάδο καλούν την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μειώσεις στο ΦΠΑ αλλά και στους Ειδικούς Φόρους στα ποτά ακολουθώντας το παράδειγμα της Δανίας η οποία προχώρησε σε μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης που είχε επιβάλει στα αναψυκτικά, καθώς επιδείνωσε τις συνθήκες ύφεσης, προκάλεσε σε έξαρση του διασυνοριακού εμπορίου, μείωση της κατανάλωσης και αύξηση της ανεργίας, χωρίς να έχει αποφέρει τα αναμενόμενα οφέλη.