Μία επιστημονική εφεύρεση που επιτρέπει την αφαίρεση ενός οργάνου που έχει υποστεί βλάβη, την… επισκευή του στο εργαστήριο και τη μεταμόσχευσή του ξανά ως λειτουργικό όργανο στον ίδιο άνθρωπο –ακόμη και όταν πρόκειται για πολύπλοκα όργανα –ανοίγει τον δρόμο για μια νέα εποχή στην αναγεννητική ιατρική και στις μεταμοσχεύσεις. Το πρώτο πείραμα με νεφρό ποντικού είχε απόλυτη επιτυχία.

Το πρώτο όργανο που κατάφεραν οι επιστήμονες να «επισκευάσουν» εκτός σώματος είναι ένας νεφρός ποντικού. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς περίπου το 90% των ατόμων που αναμένουν μεταμόσχευση είναι νεφροπαθείς. Αυτό που κατάφεραν οι ειδικοί από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, στις ΗΠΑ, ήταν να πάρουν έναν νεφρό από νεκρό αρουραίο, να τον καθαρίσουν από τους ιστούς και να κρατήσουν μόνο το αγγειακό πλέγμα και τα εσπειραμένα σωληνάρια, όπως ονομάζονται. Ο νεφρός άλλωστε είναι στην ουσία μία μπάλα από αγγεία. Ακολούθως, το αγγειακό πλέγμα χρησιμοποιήθηκε σαν καλούπι, όπου πάνω του οι επιστήμονες έβαλαν νέα κύτταρα, τα οποία σε δύο εβδομάδες αναπτύχθηκαν «χτίζοντας» έναν καινούργιο λειτουργικό νεφρό.

Αυτόν τον νεφρό τον μεταμόσχευσαν σε έναν αρουραίο και όχι απλώς ξεκίνησε τη λειτουργία του αλλά παρήγαγε και ούρα, πλην όμως μόνο το 17% από την ποσότητα που παράγει ένας νεφρός που είναι υγιής.

Ακόμη όμως και αυτή η μικρή, όπως ακούγεται, απόδοση μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντική, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Χάραλντ Οτ, διευθυντής στο Εργαστήριο Μηχανικής και Αναγέννησης Οργάνων OttLab των Πανεπιστημίων Ινσμπρουκ και Χάρβαρντ. Ο ίδιος σε παλαιότερα πειράματα ανέπτυξε σε εργαστηριακό περιβάλλον μία παλλόμενη καρδιά!

Οπως εξηγεί, «όταν ένας ασθενής βρίσκεται σε αιμοκάθαρση η ανάκτηση έως 15% της λειτουργικότητας των νεφρών του μπορεί να τον βγάλει από τον τεχνητό νεφρό. Συνεπώς δεν χρειάζεται να φτιάξουμε 100% λειτουργικούς νεφρούς, αλλά νεφρούς που θα λειτουργούν αρκετά ούτως ώστε να μη χρειάζονται πλέον οι ασθενείς αιμοκάθαρση».