Είμαι γυναίκα 28 ετών και στα προκαταρκτικά στάδια του έρωτα πάντα νιώθω διέγερση. Όταν, όμως,ξεκινάει η διείσδυση δεν νιώθω απολύτως τίποτα. Τί να κάνω;

Αν την δυσκολία την είχατε από τότε που ξεκινήσατε να έχετε ερωτικές σχέσεις τότε τα αίτια είναι μάλλον ψυχολογικά και μπορεί να σχετίζονται με: σεξουαλικά ταμπού, ηθικές αναστολές, δυσπιστία προς το άλλο φύλο, ψυχοπιεστικά ορόσημα στην παιδική ηλικία όπως η σεξουαλική παρενόχληση, έλλειψη εξοικείωσης με το σώμα,υπερβολικό έλεγχο της προσωπικότητας από τους γονείς, ενοχές ως προς την σεξουαλική έκφραση κλπ.

Αν αρχίσατε να νιώθετε ανηδονία στην πορεία της ερωτικής σας ζωής, τότε σκεφτείτε μήπως συνέβη κάποιο γεγονός που σας επηρέασε (π.χ. αρνητική σεξουαλική εμπειρία, σχέση κακοποίησης ή εγκατάλειψης) ή περάσατε ένα διάστημα που είχατε αποχή από τη σεξουαλική πράξη ή παρουσιάσατε επεισόδιο κατάθλιψης.

Σε κάθε περίπτωση προσπαθήστε να μην πιέζετε τον εαυτό σας να κάνετε έρωτα αν δεν το επιθυμείτε ή το φοβάστε. Μια σειρά συνεδριών ψυχοθεραπείας μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητική στο να ανιχνεύσετε τις σκέψεις που κάνετε πριν και κατά την διάρκεια της σεξουαλικής πράξης και που μπορεί να σας παρεμποδίζουν από το να νιώσετε ηδονή.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr , twitter @myrsi1