Στα θρανία κάθησαν το 2012 περισσότεροι από 28.000 δημόσιοι υπάλληλοι, στο πλαίσιο των 1.471 επιμορφωτικών προγραμμάτων που πραγματοποιήθηκαν. Στο πλαίσιο έρευνας του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης προέκυψε ότι τέσσερις στους δέκα από όσους συμμετείχαν στα προγράμματα αξιολόγησαν την επιμόρφωση με βαθμό άνω του 9 με άριστα το 10, ενώ έξι στους δέκα τη βαθμολόγησαν μεταξύ 8 και 9.

Σε ό,τι αφορά τους τομείς στους οποίους εφαρμόστηκαν αλλαγές στις υπηρεσίες τους μετά την παρακολούθηση των προγραμμάτων, όσοι συμμετείχαν ανέφεραν σε ποσοστό 17% τον τομέα των διοικητικών διαδικασιών, 16% ως προς τη συμπεριφορά και τη στάση, 11% στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, 10% είδαν αλλαγές στη χρήση νέων τεχνολογιών, 10% σε θέματα διοίκησης και 10% σε θέματα οργάνωσης, ποσοστό 9% αναφέρθηκε στην αλλαγή εντύπων και εργαλείων διεκπεραίωσης συναλλαγών, 8% διέκριναν μείωση γραφειοκρατίας, 7% εφαρμογή κανόνων διαφάνειας, ενώ 2% των υπαλλήλων αναφέρθηκαν σε άλλους τομείς.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι υπάλληλοι των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Παιδείας και Υγείας εφάρμοσαν τις περισσότερες, αναλογικά, αλλαγές σε διάφορους τομείς που σχετίζονται με τις υπηρεσίες τους, καθώς και με τις συναλλαγές με τους πολίτες.

Ως προς τα εμπόδια στην υλοποίηση αλλαγών, οι υπάλληλοι προέκριναν την υπάρχουσα οργανωτική δομή της υπηρεσίας τους, την έλλειψη κουλτούρας αλλαγών, αλλά και την επιφυλακτικότητα άλλων συναδέλφων τους έναντι αυτών.