Από τον Μπαράκ Ομπάμα στον Ούγκο Τσάβες κι από τον Χαρίλαο Φλωράκη στον Κωνσταντίνο Καραμανλή –οι όψεις του περίφημου «διαβόλου» με τον οποίο είναι διατεθειμένη να πάει η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του λαού, έχουν αρχίσει να προβληματίζουν σημαντική μερίδα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, η οποία αναρωτιέται ψιθυριστά: «Πού το πάει ο Τσίπρας;».

Και μπορεί σε επίπεδο στελεχών να έχει επιβληθεί σιωπητήριο, όμως η αόρατη μάχη για την ιδεολογική επιρροή μεταξύ όσων πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης του κόμματος και όσων μιλούν για την ανάγκη της βίαιης ωρίμασης μαίνεται στα social media, στις συνεδριάσεις οργάνων, όπως οι Επιτροπές Θέσεων και Καταστατικού, και στη συγκρότηση των νέων νομαρχιακών επιτροπών.

Η βοή της δυσαρέσκειας για την τοποθέτηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση προς τιμήν του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι έντονη, αλλά υπόκωφη. Και προέρχεται από τα ίδια κέντρα που είχαν αντιδράσει εντονότατα όταν και ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού και εμπνευστής του εγχειρήματος των συνιστωσών Αλέκος Αλαβάνος παραβρέθηκε επίσης σε εκδήλωση του Ιδρύματος Κ. Καραμανλής με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από τη γέννησή του.

Πρόκειται για τις πιο αριστερές ομάδες που κινούνται κυρίως σε συνιστώσες και στη μειοψηφία του Συνασπισμού, οι οποίες είχαν αντιδράσει έντονα και για την παρουσία Αλαβάνου στην εκδήλωση του Ιδρύματος. Μάλιστα εκείνο το βράδυ, πάλι στο Μέγαρο Μουσικής, για τον Κ. Καραμανλή μίλησε και ο Ορέστης Κολοζώφ εκ μέρους του ΚΚΕ, το οποίο φέτος προτίμησε να κρατήσει ασφαλείς αποστάσεις.

Τόσο ο κ. Αλαβάνος όσο και ο τότε εκπρόσωπος του ΚΚΕ είχαν μιλήσει θερμά για το έργο και την προσωπικότητα του Κ. Καραμανλή, με τον πρώτο να υπογραμμίζει πως «ένας ηγέτης κρίνεται από τη σφραγίδα που άφησε στις εξελίξεις της χώρας».

ΒΑΡΙΑ ΣΚΙΑ. Παρά τα διαχρονικά ανοίγματα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ προς την καραμανλική ΝΔ, η… σκιά του Καραμανλή πέφτει βαριά στη βάση, ιδιαίτερα στα τμήματα εκείνα που ζητούν να μπει ένα τέλος στα μεσαιο-δεξιά ανοίγματα και σούρτα-φέρτα της ηγεσίας.

Κι ενώ το θέμα της παρουσίας του κ. Τσίπρα στην εκδήλωση θα μονοπωλούσε τον εσωκομματικό διάλογο, σε συνδυασμό με το άνοιγμα στους παπανδρεϊκούς του ΠΑΣΟΚ, μέσω της εκδήλωσης του Γεράσιμου Αρσένη και της Λούκας Κατσέλη, η ξαφνική είδηση του θανάτου του Τσάβες άλλαξε άρδην το σκηνικό.

«Ο Τσάβες έδωσε… χείρα βοηθείας στον Τσίπρα», σχολίαζε παλαιό και έμπειρο κομματικό στέλεχος του κόμματος, υπό την έννοια ότι η παρουσία του στην κηδεία λειτουργεί ως «σφουγγάρι απορρόφησης» της εσωκομματικής γκρίνιας για την τοποθέτηση Τσίπρα στην εκδήλωση μνήμης του Κ. Καραμανλή.

Μάλιστα, στελέχη της ομάδας επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να μειώσουν τη μουρμούρα για Καραμανλή, υπογραμμίζοντας ότι «η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ πήγε στην κηδεία του Τσάβες, όπου θα βρίσκεται όλο το τμήμα του πλανήτη που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αμφισβητεί την τυφλή υποταγή των κοινωνιών στον νεοφιλελευθερισμό».

Επίσης τονίζουν ότι «αντιδραστικοί κύκλοι διεθνώς και στην Ελλάδα αμφισβητούν τη δημοκρατικότητα του Τσάβες διότι ο ίδιος συγκρούστηκε με τη δικτατορία των αγορών». Και υπενθυμίζουν ότι «ο Τσάβες εξελέγη τρεις φορές πρόεδρος της Βενεζουέλας με αναμφισβήτητες εκλογικές νίκες, οι θεσμικές αλλαγές που προώθησε επικυρώθηκαν μέσω δημοψηφισμάτων, ενώ η κυβέρνησή του συγκρούστηκε συστηματικά με τα πολυεθνικά συμφέροντα και τους εκφραστές τους μέσα στη Βενεζουέλα, ιδιαίτερα στον χώρο των ιδιωτικών ΜΜΕ».

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ. Από την πλευρά της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, απαντούν σε όσους επικρίνουν τον αρχηγό του κόμματος για όσα είπε στην εκδήλωση του Ιδρύματος Κ. Καραμανλής, λέγοντας ότι το στοιχείο που ανέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν το «μήνυμα της υπέρβασης των ορίων που επέβαλαν στη χώρα ο Εμφύλιος και οι ξένοι προστάτες».

Κι ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στη μεταδικτατορική περίοδο, σημείωσε ότι ο Κ. Καραμανλής «επεδίωξε και κατάφερε να διευρύνει τα όρια της παράταξής του, ενώ αντίθετα ο κ. Σαμαράς επιχείρησε μικρόψυχα να περιορίσει την πολιτική συνεισφορά του ιδρυτή της ΝΔ στα μέτρα των δογμάτων που ο ίδιος ακολουθεί, δηλαδή του καταστροφικού Μνημονίου και «του νόμου και της τάξης»».

Η μεγάλη Αριστερά

Για τα ανοίγματα Τσίπρα στους καραμανλικούς της Νέας Δημοκρατίας και στους παπανδρεϊκούς του ΠΑΣΟΚ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι «εμείς φιλοδοξούμε να μεγαλώσουμε την παράταξη της Αριστεράς, τα όρια και την απεύθυνση του αριστερού χώρου. Να κάνουμε μια μεγάλη Αριστερά. Αυτό μας ενδιαφέρει.

Η αύξηση της επιρροής της Αριστεράς προφανώς περνάει μέσα από την απεύθυνση σε ανθρώπους που μέχρι πριν από λίγα χρόνια αυτοπροσδιορίζονταν ως ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά συνειδητοποίησαν μέσα απ’ αυτή τη βαθιά, πολύπλευρη οικονομική, κοινωνική κρίση ότι τα κοινωνικά τους συμφέροντα μπορούν καλύτερα να εκπροσωπηθούν από την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ».