Ο έλληνας «αθάνατος» Λάμπης Νικολάου με αιχμηρή επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Ζακ Ρόγκ, κάνει λόγο για «ιστορικό λάθος» εάν βγει η πάλη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την ώρα που οι φωνές και οι αντιδράσεις παγκοσμίως πληθαίνουν.

«Πρόεδρε πρόκειται περί ιστορικού λάθους»

«Πρόεδρε μην κάνετε αυτό το λάθος. Θυμηθείτε απλά τα συναισθήματά μας όταν βλέπαμε να αγωνίζεται ο μεγάλος Καρέλιν».

Ο Λάμπης Νικολάου, μέλος της ΔΟΕ που θα βρεθεί τον Σεπτέμβριο στο Μπουένος Αϊρες στην κρίσιμη τελική ψηφοφορία για την πάλη, εξηγεί στα «ΝΕΑ» γιατί έστειλε το πρωί επιστολή στον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και τι μέλλει γενέσθαι για ένα από τα αρχαιότερα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων, την ώρα που κορυφώνονται παγκοσμίως οι αντιδράσεις.

«Έστειλα ένα γράμμα σε πολύ αυστηρό ύφος στον πρόεδρο της ΔΟΕ και φίλο Ζάκ Ρόγκ, όπου του επισημαίνω το ιστορικό σφάλμα που πάει να γίνει. Του θυμίζω δε, σχετικά με το αν η πάλη είναι θεαματική, το πώς νοιώθαμε όταν βλέπαμε μαζί να αγωνίζεται ο Ρώσος γίγαντας Αλεξάντερ Καρέλιν, ένα θαύμα της φύσης» επισημαίνει ο Έλληνας αθάνατος που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πως σχεδόν πάντα οι εισηγήσεις της εκτελεστικής επιτροπής επικυρώνοντας με συνοπτικές διαδικασίες από την ολομέλεια, όμως προειδοποιεί:

«Εδώ δεν είναι ίδια περίπτωση. Δεν έχουν καταλάβει ακόμα τι λάθος πάνε να κάνουν, για αυτό και είμαι αισιόδοξος πως δεν θα περάσει αυτή η πρόταση. Άλλωστε έχει ξαναγίνει στο παρελθόν και θα θυμίσω ένα πρόσφατο παράδειγμα όταν προτάθηκε ο Ιρλανδός Πάτρικ Χίνκεϊ για την προεδρία των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και στην ψηφοφορία δεν είχαμε μονοκούκι, αλλά έλαβε και 34 αρνητικές ψήφους ! Υπήρξε δηλαδή μεγάλη αντίδραση. Τα ίδια και χειρότερα θα έχουμε εδώ, φανταστείτε στην ψηφοφορία τους Ρώσους, τους Τούρκους, γενικά τις χώρες της ανατολής και εμάς. Θα υπάρξουν τεράστιες πιέσεις» τονίζει ο Λάμπης Νικολάου που είναι βέβαιος για τον Ζάκ Ρόγκ.

«Αν ήταν ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ θα σας έλεγα ότι αυτός επηρέασε την απόφαση. Δεν συμπαθούσε την πάλη και γενικά του άρεσε να ανακατεύεται. Δεν είναι το ίδιο με τον Ρόγκ. Λατρεύει την αρχαία Ελλάδα, αποφεύγει συστηματικά να συμμετέχει σε κάθε ψηφοφορία και είμαι βέβαιος πως δεν θέλει στην τελευταία του συνεδρίαση ως πρόεδρος της ΔΟΕ, στο Μπουένος Αϊρες, να χρεωθεί ένα τέτοιο ατόπημα. Αν συμβεί θα έχει αποκοπεί το χθες από το σήμερα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα έχουν χάσει ένα μεγάλο μέρος από την αίγλη τους και από το αρχαίο πνεύμα αθάνατο που πρεσβεύουν. Δηλαδή με συγχωρείται, αλλά το γκόλφ που μπαίνει στο Ρίο, ένα καθαρά ελιτίστικο άθλημα συγκρίνεται με την πάλη. Απλά μας ενδιαφέρει ποιος φέρνει χρήματα ;».

Ο ίδιος δεν περίμενε αυτή την εξέλιξη: «Η αλήθεια είναι ότι το ταεκβοντό ήταν το πιο πιθανό να έβγαινε εκτός. Ενώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί παρέμεινε για παράδειγμα το χόκεϊ επί χόρτου. Δεν αρκεί το χόκεϊ επί πάγου στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς ; Δυστυχώς όταν σε μια αλυσίδα σπάει ένας κρίκος, σπάνε όλα. Όμως διατηρώ την αισιοδοξία μου» καταλήγει ο Λάμπης Νικολάου.

Ρογκ: «Θα συζητήσουμε πώς θα σωθεί η πάλη»

Στο μεταξύ ο ίδιος ο Ρόγκ, παραδέχτηκε την Τετάρτη πως θα υπάρξει άμεσα συνάντηση με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πάλης, τον Ραφαέλ Μαρτινέτι.

«Συμφωνήσαμε να βρεθούμε με την πρώτη ευκαιρία και να συζητήσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί η πάλη να κρατηθεί στο ολυμπιακό πρόγραμμα» τόνισε διπλωματικά ο απερχόμενος πρόεδρος της ΔΟΕ που έχει δει την χιονοστιβάδα αντιδράσεων που έχει ήδη ξεκινήσει.

Οι Τούρκοι που πιστεύουν ότι επιτέλους θα πάρουν το χρίσμα το 2020 για να διοργανώσουν τους αγώνες, άφησαν να εννοηθεί ότι εάν επικυρωθεί αυτή η απόφαση θα σκεφτούν ακόμα και να αποσυρθούν από την υποψηφιότητα !

Η πάλη που έχασε τη μάχη από το μοντέρνο πένταθλο, το χόκεϊ επι χόρτου και το ταεκβοντό στην τελική ευθεία θα παλέψει πλέον με τα επτά αθλήματα που περιμένουν στη…γωνία για να μπουν όπως το καράτε, το ρόουλινγκ (άθλημα με πατίνια !),το μπέιζμπολ, το σόφτμπολ, το γουσού (κινέζικη πολεμική τέχνη), το σκουός , η αναρρίχηση σε τοίχο (!) και του γουέικμπορντ (φιγούρες με σανίδα στο νερό, σε μια παραλλαγή του θαλάσσιου σκι).

Η τελική απόφαση θα ληφθεί στη σύνοδο της ΔΟΕ τον Σεπτέμβριο αφού πρώτο τον Μάιο θα υπάρξει και η εισήγηση της εκτελεστικής επιτροπής για το ποιο νέο άθλημα αξίζει να μπει στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Δεν σημαίνει όμως πως αυτή η πρόταση θα υπερψηφιστεί στο Μπουένος Αϊρες.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Πάλης ετοιμάζει τη δική της αντεπίθεση και εξετάζει άμεσα αλλαγή και βελτίωση των κανονισμών για να γίνει πιο ελκυστικό το άθλημα. Στο συνέδριο που θα γίνει στην Ταϊλάνδη το Σαββατοκύριακο θα τεθεί ως πρώτο και κατεπείγον θέμα συζήτησης.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης, και παλαιός παλαιστής Κώστας Θάνος χαρακτήρισε επίσης αδικαιολόγητη αλλά και σκανδαλώδη την απόφαση και στην ΕΟΦΠ ετοιμάζουν τη δική τους γραμμή υπεράσπισης περιμένοντας και το σκεπτικό της απόφασης. Θα κινηθούν συντονισμένα μαζί με την ΕΟΕ και τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών.

Ήδη στο πλευρό της ΕΟΦΠ τάχτηκαν και άλλες ελληνικές ομοσπονδίες βαρέων αθλημάτων όπως αυτή της Αρσης Βαρών και του Τζούντο εκφράζοντας την συμπαράστασή τους και χαρακτηρίζοντας ανήκουστη αυτή την πρόταση. Επισημαίνουν δε ότι θα είναι στρατιώτες στο πλευρό της πάλης για να μην περάσει αυτή η εισήγηση.

«Η απόφαση έρχεται καθαρά σε πλήρη αντίθεση με την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και γενικότερα του αθλητισμού. Ομολογουμένως θα πρέπει μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη, ανάλυση και παρουσίαση δεδομένων να υπάρξει αναθεώρηση της» αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή την ίδια ώρα που οι άνθρωποι της ΔΟΕ προσπαθούν να υποβαθμίσουν τις αντιδράσεις.