Επειτα από μια συνεδρίαση που διήρκεσε 19 ώρες, οι ισλαμιστές της Αιγύπτου ενέκριναν, στις 6 χθες το πρωί, ένα σχέδιο Συντάγματος για τη χώρα, το οποίο εκπονήθηκε και υιοθετήθηκε χωρίς τη συμμετοχή των φιλελεύθερων και των χριστιανών μελών της Συντακτικής Συνέλευσης. Λίγο αργότερα η Πλατεία Ταχρίρ είχε γεμίσει διαδηλωτές. «Ο λαός θέλει να ρίξει το καθεστώς» φώναζαν, επαναλαμβάνοντας το σύνθημα που κυριαρχούσε πριν από δύο χρόνια στην ίδια πλατεία εναντίον του Μουμπάρακ. Χιλιάδες βγήκαν επίσης στους δρόμους στην Αλεξάνδρεια και σε πόλεις στη διώρυγα του Σουέζ και στο Δέλτα του Νείλου. Η σύγκρουση ανάμεσα στην αντιπολίτευση και τον ισλαμιστή Πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι δεν φαίνεται να κοπάζει και το πολιτικό χάος συνεχίζεται στην Αίγυπτο.

Ειδικοί στα ανθρώπινα δικαιώματα επισημαίνουν πως το σχέδιο Συντάγματος που υιοθέτησε χθες η Συντακτική Συνέλευση επιτρέπει στους μουσουλμάνους ιερωμένους να επιτηρούν τη νομοθετική δραστηριότητα, ενώ θεσπίζει περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου, τα δικαιώματα των γυναικών και σε άλλες ελευθερίες. Η Συντακτική Συνέλευση θα το παρουσιάσει σήμερα στον Πρόεδρο, ο οποίος οφείλει να το θέσει σε δημοψήφισμα μέσα σε 30 ημέρες. Η αντιπολίτευση ενίσχυσε χθες τις διαμαρτυρίες που ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα, μετά την κίνηση του Μόρσι να διευρύνει με διάταγμα τις προεδρικές εξουσίες του. Ομως ο ισλαμιστής Πρόεδρος δεν φαίνεται να κάνει πίσω. Ενισχυμένος από την επιτυχία της πρόσφατης μεσολάβησής του ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, σημειώνει η γαλλική «Λε Μοντ», πιστεύει ότι διαθέτει την υποστήριξη της «βαθιάς Αιγύπτου» που θέλει την επιστροφή στην ομαλότητα.

Η Συνέλευση εργαζόταν επί μήνες για να εκπονήσει το Σύνταγμα. Στο διάστημα αυτό, οι μη ισλαμιστές, που αποτελούσαν έτσι κι αλλιώς μειοψηφία, αποχώρησαν σταδιακά, διαμαρτυρόμενοι πως η φωνή τους δεν ακούγεται. Το γεγονός ότι η Συντακτική Συνέλευση δεν είναι αντιπροσωπευτική του αιγυπτιακού λαού έγινε φανερό χθες από τις τηλεοπτικές εικόνες. Ανάμεσα στα 85 παρόντα μέλη της, ουδείς ήταν χριστιανός, ενώ υπήρχαν μόνο τέσσερις γυναίκες, όλες ισλαμίστριες.

«Λυπάμαι που αυτό έγινε την ώρα που η Αίγυπτος είναι τόσο διχασμένη», δήλωσε ο κορυφαίος μεταρρυθμιστής ηγέτης και νομπελίστας της Ειρήνης Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι. «Αυτή η συνέλευση δεν είναι αντιπροσωπευτική, αυτό το Σύνταγμα δεν έχει αξία, θα πεταχτεί στα σκουπίδια της Ιστορίας», πρόσθεσε.

Η σπουδή για την επικύρωση του σχεδίου Συντάγματος οφειλόταν στο γεγονός ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Αιγύπτου, έπειτα από προσφυγή της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης, επρόκειτο να εκδώσει απόφαση που ήταν πιθανό να διέτασσε τη διάλυση της συνέλευσης αυτής. Οσον αφορά το περιεχόμενό του, η ελευθερία της θρησκείας προστατεύεται, όμως κατονομάζονται μόνο το Ισλάμ, ο χριστιανισμός και ο ιουδαϊσμός και όχι μειονοτικές θρησκείες όπως αυτή των μπαχάι. Προβλέπεται επίσης ο περιορισμός της προεδρίας σε μια τετραετή θητεία που θα μπορεί να ανανεώνεται μία φορά. Αλλες διατάξεις προβλέπουν πως τα συνδικάτα δεν είναι δυνατόν να διαλύονται και οι εφημερίδες να κατάσχονται ή να αναστέλλεται η έκδοσή τους χωρίς δικαστική απόφαση. «Το σχέδιο Συντάγματος προστατεύει ορισμένα δικαιώματα, αλλά υπονομεύει άλλα», εκτιμά σε ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε ευρύτερες εκδηλώσεις πολιτικής ανυπακοής. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι θα πραγματοποιήσουν σήμερα μια μαζική συγκέντρωση υποστήριξης του Προέδρου και του σχεδίου Συντάγματος, αλλά αποφάσισαν να μη συγκεντρωθούν στην Πλατεία Ταχρίρ, ώστε να αποφευχθούν συγκρούσεις με την αντιπολίτευση.
Η σαρία

Στο σχέδιο του νέου Συντάγματος της Αιγύπτου επαναλαμβάνεται η διατύπωση του παλιού, πως η σαρία (ο ισλαμικός νόμος) αποτελεί την «κύρια πηγή της νομοθεσίας», αλλά όχι τη μοναδική