Στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψή του που αναμένεται να προσδιοριστεί τον Οκτώβριο, ευελπιστούν οι πλέον αισιόδοξοι του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ – Ενιαίο Κοινωνικό Μέτωπο ότι θα μπουν οι βάσεις για να απαλειφθεί η πολύπτυχη «διγλωσσία» που σχεδόν καθημερινά εμφανίζουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα καίρια ζητήματα.

Στην Κουμουνδούρου, εκείνοι που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο αποδίδουν την εικόνα που εμφανίστηκε έντονα αυτή την εβδομάδα με δύο κραυγαλέους τρόπους, χρεοκοπία και φοροδιαφυγή, στο «σύνδρομο» του… 4,5% το οποίο, όπως λένε, κατατρύχει ακόμα πολλούς – ακόμα και παλαιότερους – βουλευτές! Ετσι, δικαιολογούνται, οδηγούνται πολλές φορές στελέχη στο να εκφράζονται με την ίδια… άνεση λόγου που είχαν όταν το κόμμα τους ήταν σε πολύ χαμηλό ποσοστό και δεν κατανοούν ότι πλέον αποτελούν την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας με ποσοστό κοντά στο 27%.

Αυτή είναι, βεβαίως, η αισιόδοξη άποψη. Οσοι στην Κουμουνδούρου βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο, παραδέχονται ότι όλα αυτά σχετίζονται εν πολλοίς και με το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη δήλωση στον Αρειο Πάγο ότι είναι ενιαίο κόμμα και όχι συνασπισμός, αποτελείται από 12 συνιστώσες που έγιναν κατά μία περισσότερες με την εκλογική συνεργασία με τους λεγόμενους πασοκογενείς. Οι μεταξύ τους αποστάσεις – ιδεολογικές και πολιτικής δράσης – είναι, πολλές φορές, μεγάλες και οι ισορροπίες δύσκολες όταν δεν λειτουργεί η λογική «η εξουσία ενώνει», παραδέχονται οι πιο ρεαλιστές.

Η ταλάντευση πάντως μεταξύ 4,5% και… 27% αφορά και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Ενιαίο Κοινωνικό Μέτωπο, σημειώνουν ορισμένοι… άσπονδοι φίλοι της. Διότι, λένε ως παράδειγμα, δεν μπορεί από τη μια να αρνείται να μπει στην εθνική επιτροπή διαπραγμάτευσης για το χρέος που έχει προτείνει να συγκροτηθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος και από την άλλη να… γκρινιάζουν γιατί δεν είδε ο κ. Γιούνκερ τον κ. Τσίπρα. Ή, προσθέτουν, να δέχεται ο κ. Τσίπρας να συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ισραήλ κ. Πέρες κατά το πρωτόκολλο, αλλά να μην το… ανακοινώνει το κόμμα!

Οσον αφορά τις επίμαχες δηλώσεις του Π. Λαφαζάνη περί χρέους και χρεοκοπίας και ότι αυτή δεν πρέπει να θεωρείται μπαμπούλας, όπως και η άλλη του Θ. Δρίτσα ότι η επιχείρηση χτυπήματος της φοροδιαφυγής στην Υδρα ήταν κυβερνητικό σόου – με τις έντονες διαφοροποιήσεις άλλων στελεχών -, η Κουμουνδούρου δεν θεωρεί επί της ουσίας ότι συνιστούν διάσταση απόψεων ούτε επανατοποθέτηση σε σχέση με προεκλογικές δεσμεύσεις.

Αντίθετα, όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης, αποτελούν μεγέθυνση από μηχανισμούς που κάνουν το άσπρο – μαύρο επ’ ωφελεία της ΝΔ και όλα αυτά πρέπει να ιδωθούν, λέει, ως ένα δείγμα «του τι μας περιμένει στο ναρκοθετημένο πεδίο των ΜΜΕ». Στο πλαίσιο αυτό και η παρότρυνση του κ. Τσίπρα στα στελέχη αυτά – και τους εμπλεκόμενους που αντέδρασαν Δ. Παπαδημούλη και Αλ. Μητρόπουλο – να είναι προσεκτικά διότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιωματική αντιπολίτευση και όχι κόμμα του 4,5%.

Υπό το πρίσμα όλων αυτών, παραδέχονται πολλοί, ο στόχος της «ενιαιοποίησης» δεν είναι τόσο οργανωτικός όσο πολιτικός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και όχι τόσο εύκολος όσο δείχνει. Στο πλαίσιο της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ (την αποτελούν τα μέλη του πρώην ΣΥΡΙΖΑ και οι πασοκογενείς Αλ. Μητρόπουλος, Π. Κουρουμπλής και Σοφία Σακοράφα) το θέμα της Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης για την «ενιαιοποίηση» συζητήθηκε και μάλλον προσδιορίζεται προς τον Οκτώβριο. Θα μπει όμως ως θέμα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, που θα συνεδριάσει την εβδομάδα που έρχεται.