Μειώσεις λειτουργικών δαπανών των παιδικών και βρεφικών σταθμών και αύξηση της χρηματοδότησης των δήμων για τον συγκεκριμένο σκοπό κατά 20 εκατ. ευρώ είναι η συνταγή που προτείνει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ώστε να καλυφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης για θέσεις σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Τη λύση του μεγάλου κοινωνικού προβλήματος επιδίωξαν να βρουν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωσης Δήμων Ελλάδας) και ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών σε συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τους δημάρχους, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από γονείς σε δημοτικούς σταθμούς για τη φετινή σχολική χρονιά είναι περισσότερες από 93.000. Οι δήμοι με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε περισσότερες από 40.000. Με τις προτάσεις που έκανε χθες, το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι μπορούν να καλυφθούν επιπλέον περίπου 18.000 αιτήματα, ανεβάζοντας με αυτό τον τρόπο για το τρέχον έτος τον συνολικό αριθμό των ωφελούμενων παιδιών σε 58.000.

Τα σοβαρότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν δήμοι του Λεκανοπεδίου, συγκεκριμένα Αθήνας, Γαλατσίου, Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας, Αμαρουσίου, Βύρωνα, Δραπετσώνας, Καλλιθέας, Περιστερίου, Δάφνης και Ζωγράφου, καθώς φέτος οι αιτήσεις γονέων για τους δημοτικούς σταθμούς σε αυτές τις περιοχές έχουν αυξηθεί 33%, σε σχέση με πέρυσι, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Για να μπορέσει κάποιος γονιός να κάνει αίτηση σε δημοτικό σταθμό πρέπει να πληροί συγκεκριμένα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Οι οικογένειες που δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν τελικά από τους επιδοτούμενους σταθμούς πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στο τσέπη, αφού στους ιδιωτικούς σταθμούς το μέσο μηνιαίο κόστος που θα πρέπει να καταβάλουν για κάθε παιδί ανέρχεται σε 350 ευρώ.

Η πρόταση που υπέβαλε χθες ο υπουργός στο προεδρείο της ΚΕΔΕ προβλέπει μείωση του επιδοτούμενου ποσού για κάθε παιδί των βρεφικών σταθμών κατά 20%, δηλαδή από 3.700 σε 2.960 ευρώ, των παιδικών σταθμών κατά 15%, δηλαδή από 2.900 σε 2.465 ευρώ, ενώ μειώνεται και το κόστος των δομών που πρέπει να έχει κάθε σταθμός κατά 50%, δηλαδή από 2.000 σε 1.000 ευρώ. Ενώ λοιπόν συμπιέζεται το κόστος, ενισχύεται το πρόγραμμα από το υπουργείο Εργασίας κατά 20 εκατ. ευρώ.