Εχει μεγάλη πείρα στα εργασιακά ζητήματα, την οποία έχει αποκτήσει μέσα από τη δράση της στο κομμουνιστικό κόμμα ΑΚΕΛ της Κύπρου. Από πολύ νωρίς βρέθηκε στις επάλξεις του συνδικαλιστικού κινήματος. Μόλις τελείωσε τις σπουδές της στη Σόφια προσελήφθη στο συνδικαλιστικό κίνημα της ΠΕΟ του ΑΚΕΛ. Στις εκλογές του 2001 και του 2006 εξελέγη βουλευτής και διετέλεσε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας μέχρι που διορίστηκε υπουργός στην κυβέρνηση Χριστόφια το 2008. Οι ανάγκες της πολιτικής συγκυρίας τη φέρνουν σήμερα στο ίδιο τραπέζι με τους διαπραγματευτές της τρόικας.

«Εχουμε μια ιδιαίτερη ευαισθησία στην ανάγκη να βρούμε την κοινωνική ισορροπία» λέει. Οι επαφές με την τρόικα έχουν ήδη ξεκινήσει και η Σωτηρούλα Χαραλάμπους πήγε καλά προετοιμασμένη. Σύμφωνα με την ίδια, τώρα βρίσκονται στο στάδιο που οι δύο πλευρές καταθέτουν στο τραπέζι τις εκτιμήσεις τους. Μπήκαν σε μια συζήτηση για τα διαρθρωτικά μέτρα αλλά δεν έφτασαν στο τέλος ακόμη. «Δεν υπήρξε κανένας καβγάς. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας είναι φυσικό να υπάρχουν επιχειρήματα και τοποθετήσεις επί των θέσεων».

Οπως αναφέρει γίνεται μια προσπάθεια κατά την οποία πρέπει να ληφθεί υπόψη και η εμπειρία της Ελλάδας. «Εμείς προσπαθούμε το καλύτερο για τον τόπο μας. Εχοντας την εμπειρία των άλλων χωρών που πέρασαν αυτή τη διαδικασία πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε τα μέτρα να μην οδηγήσουν σε βαθύτερη ύφεση και διατάραξη της κοινωνικής συνοχής». Το ζητούμενο, σύμφωνα με την υπουργό, δεν είναι να κοιτάξεις μόνο τις εξοικονομήσεις, αλλά να μην υπάρξουν ούτε παράπλευρα προβλήματα, όπως διεύρυνση της ψαλίδας μεταξύ φτωχών και πλουσίων ή μεγέθυνση της κοινωνικής ανισότητας.

ΣΑΝ ΤΟΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ. Και κάτι ακόμη: η εμπειρία των άλλων χωρών δείχνει ότι κάποια από τα μέτρα που λήφθηκαν οδήγησαν στην αύξηση της μετανάστευσης. Το επιχείρημα αυτό τέθηκε στο τραπέζι όταν η ρουμάνα τροϊκανή Ντέλια Βελκουλέσκου έδωσε το παράδειγμα των πρώην ανατολικών χωρών και της πατρίδας της, όπου έγιναν περικοπές 25%. Η απάντηση που έλαβε ήταν πως ο πληθυσμός αυτών ακριβώς των χωρών δεν μπορούσε να ζήσει πλέον και αναγκάστηκε να μεταναστεύσει σε άλλες χώρες. Μία από αυτές ήταν και η Κύπρος.

Ιδιαίτερα για αυτό το επιχείρημα η Σωτηρούλα Χαραλάμπους επαινέθηκε πολύ από τον ελληνικό και τον κυπριακό Τύπο. Το ερώτημα είναι ωστόσο αν η τρόικα αντιλαμβάνεται τα επιχειρήματα της Κύπρου. «Είναι πρόωρο να καταλήξουμε αν δείχνει διάθεση ή όχι να κατανοήσει τις θέσεις μας» λέει. Στο ερώτημα αν οι εκπρόσωποι των δανειστών μπορούν να επιβάλουν ένα σκληρό Μνημόνιο η Σωτηρούλα Χαραλάμπους υπενθυμίζει τη θέση της ίδιας της τρόικας ότι «τις αποφάσεις θα τις λάβει το ίδιο το κράτος με το οποίο βρίσκεται σε διαπραγμάτευση».

Εκτός πεδίου πολιτικής οι συγκινήσεις πάντως καλά κρατούν. Η Σωτηρούλα Χαραλάμπους δεν έχει κλείσει καν τα πενήντα της ακόμη και έχει γίνει ήδη γιαγιά! Για την ακρίβεια, «χαζογιαγιά», όπως θέλει η ίδια να αισθάνεται απέναντι στο θαύμα των έξι μηνών, που δεν είναι άλλο από την εγγονή της. Για το μόνο που λυπάται είναι που δεν έχει αρκετό χρόνο για να είναι μαζί της. Τα παιδιά της, δύο κόρες και ένας γιος, είναι πια μεγάλα, αλλά όλα αυτά τα χρόνια η οικογενειακή ζωή δεν ήταν καθόλου εύκολη. Η δραστηριοποίησή της άλλωστε στα κοινά δεν είναι σημερινή. «Δεν ήταν εύκολο αλλά υπήρχε κατανόηση και στήριξη από τον σύζυγό μου. Τα ίδια τα παιδιά έμαθαν να ζουν μακριά μου και αυτό τους έδωσε ανεξαρτησία και αυτονομία» λέει κάνοντας τον απολογισμό μιας ζωής.

Θεωρείται από τις πιο πετυχημένες υπουργούς της κυβέρνησης Χριστόφια. Δυναμική και ετοιμόλογη, δεν διστάζει να προωθήσει τις πολιτικές στις οποίες πίστεψε, παρά τις αντιδράσεις, κυρίως από τους εθνικιστικούς κύκλους της Κύπρου. Την επέκριναν κυρίως για την πολιτική της απέναντι στους ξένους εργάτες και το άσυλο επειδή υιοθέτησε και εφάρμοσε τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Στην κυπριακή Βουλή μάλιστα έχει προκληθεί τουλάχιστον μία φορά ένταση κατά τη συζήτηση του μεταναστευτικού προβλήματος, με πολλούς βουλευτές να τονίζουν ότι η Κύπρος δεν αντέχει σε νέο κύμα λαθρομετανάστευσης.

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΛΑΪΚΙΣΜΟ. Κανένας Κύπριος που μετανάστευσε στο εξωτερικό δεν ζήτησε επιδόματα χωρίς να δουλεύει και να ζει εις βάρος των κοινωνιών που τον φιλοξένησαν, επισήμαναν βουλευτές κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής. Η υπουργός Εργασίας αντέδρασε και ζήτησε να σταματήσει η σύγχυση που ίσως ηθελημένα υπάρχει γύρω από την παροχή επιδομάτων. «Εχουμε δεσμεύσεις έναντι της ΕΕ και πρέπει να τις τηρήσουμε» ανταπαντούσε στους εθνικιστές οι οποίοι αντιδρούσαν επειδή αναγνώριζε ίδια δικαιώματα στους ξένους εργάτες όπως και στους Κυπρίους. Τότε διαμαρτύρονταν κυρίως για τα επιδόματα που λάμβαναν οι ξένοι εργάτες. Παρά τον πόλεμο που δέχτηκε, η ίδια τελικά δεν υποχώρησε, ούτε και έπεσε στην παγίδα του λαϊκισμού.

Το ίδιο έγινε και με την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ). Μάλιστα, παρ’ όλο που γράφτηκε στον Τύπο ότι η τρόικα ζητά την κατάργησή της, εκφράζοντας έκπληξη για την ύπαρξή της ακόμη στην Κύπρο – μια πανευρωπαϊκή πατέντα -, η υπουργός Εργασίας λέει ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησής της. Αυτό που θα γίνει είναι μεταρρύθμισή της με βάση τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλωστε η ΑΤΑ δεν υπάρχει μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε άλλες τρεις χώρες της Ευρώπης. Στο Βέλγιο, στη Μάλτα, στο Λουξεμβούργο. Η ίδια η Χαραλάμπους ανέλαβε πρωτοβουλία για τη μεταρρύθμιση του θεσμού έχοντας σημαντικές διαφωνίες με την εργοδοτική πλευρά. «Τον διάλογο για την ΑΤΑ τον έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση με βασικό στόχο να κάνουμε την ΑΤΑ πιο ισορροπημένη, πιο δίκαιη και να ανταποκριθούμε και στη σύσταση η οποία υπάρχει στις ανά χώρα συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» δηλώνει.

Κάπως έτσι, μία από τις μακροβιότερες υπουργούς της κυβέρνησης Χριστόφια και από τις λίγες γυναίκες της Κύπρου που κατάφεραν να υπουργοποιηθούν θέτει τις προτεραιότητες ευελπιστώντας να οδηγήσει την πατρίδα της στην επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης. Δεν θα είναι μόνη της. Οι άλλες δύο γυναίκες στη σημερινή κυβέρνηση είναι η υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου και η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Μαρκουλλή.

Είπε

Δεν βρισκόμαστε σε σύγκρουση με την τρόικα, έχουμε απλώς τα επιχειρήματά μας και τα εκφράζουμε

Είπαν ΓΙ’ΑΥΤΗΝ

Ολα αυτά που έκανε και κάνει η κυρία Χαραλάμπους με τον κ. Χριστόφια για τους πολιτικούς πρόσφυγες είναι απαράδεκτα

Κύπριοι βουλευτές