Για μια «μεγάλη μάχη στο Χαλέπι» ετοιμάζονται τα κυβερνητικά στρατεύματα του Μπασάρ αλ Ασαντ και οι αντάρτες της αντιπολίτευσης, καθώς το μέχρι τώρα εμπορικό κέντρο της χώρας φαίνεται ότι θα γίνει θέατρο συγκρούσεων καθοριστικών για το μέλλον της Συρίας. Ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων αυξάνεται διαρκώς και χθες το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπολόγισε ότι περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 14.000 πολίτες, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος Ασαντ, τον Μάρτιο του 2011.

Ενώ στο Χαλέπι, των δύο εκατομμυρίων κατοίκων, καταφθάνουν και άλλα κυβερνητικά στρατεύματα αλλά και αντάρτες από τις γύρω περιοχές, οι μάχες μαίνονται σε πολλές συνοικίες με μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα να πετούν διαρκώς πάνω από την πόλη βομβαρδίζοντας θέσεις των αντικαθεστωτικών. Ο διεθνής μεσολαβητής για τη Συρία Κόφι Ανάν εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την «επικείμενη μάχη» στο Χαλέπι. «Μου προκαλούν ανησυχία πληροφορίες για τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και βαρέων όπλων στα περίχωρα της πόλης, ένδειξη μιας επικείμενης μάχης στη μεγαλύτερη πόλη τη Συρίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του. «Η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Χαλέπι δείχνει την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να ενωθεί για να πείσει τις εμπλεκόμενες πλευρές ότι μόνο μια πολιτική μετάβαση που θα επέτρεπε πολιτική διευθέτηση μπορεί να επιλύσει αυτήν την κρίση και να φέρει ειρήνη στον συριακό λαό». Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ζήτησε να παρέμβει γρήγορα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να αποφευχθεί σφαγή στο Χαλέπι.

Ο αρχηγός της συριακής αντιπολίτευσης Αμπντέλ Μπάσετ Σάιντα κάλεσε τις «αδελφές και φίλες» χώρες να εξοπλίσουν τους αντάρτες, ώστε «να μπορούμε να ακινητοποιούμε τα άρματα μάχης και να αναχαιτίζουμε μαχητικά αεροσκάφη». Την ίδια ώρα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποιούσε πως η διεθνής υποστήριξη προς τους σύρους αντάρτες θα οδηγήσει σε «μεγαλύτερη αιματοχυσία» και ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να αναμένει από την κυβέρνηση της Δαμασκού να παραδώσει την εξουσία στους αντιπάλους της. Χαρακτήρισε «τραγωδία» όσα αναμένεται να γίνουν στο Χαλέπι και ανέφερε έπειτα από συνάντηση με τον ιάπωνα ομόλογό του Κοϊτσίρο Γκέμπα ότι οι δυτικές και οι αραβικές χώρες θα έπρεπε να ασκούν μεγαλύτερη πίεση προς τους αντάρτες να σταματήσουν τις συγκρούσεις.

Στην Τεχεράνη μετέβη χθες το βράδυ ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ και μιλώντας με αξιωματούχους της χώρας που αποτελεί τον βασικό σύμμαχο του καθεστώτος Ασαντ δεσμεύθηκε ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα εναντίον των αντικαθεστωτικών. Πάντως, εκτός από το Χαλέπι, σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του συριακού στρατού και των ανταρτών σημειώθηκαν χθες σε πολλά σημεία της επαρχίας Ιντλίμπ, που συνορεύει με την Τουρκία, όπως μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο Sana. Από την έναρξη της εξέγερσης στη Συρία οι σχέσεις μεταξύ Αγκυρας και Δαμασκού έχουν ενταθεί, καθώς η Τουρκία ζητά να σταματήσει η βίαιη καταστολή και προσέφερε καταφύγιο στους λιποτάκτες που εντάχθηκαν στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό.