Οι χώρες της ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζονται να παρέμβουν στις αγορές προκειμένου να μειωθεί το κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Μοντ», εξετάζονται διάφορα σενάρια για τη μελλοντική δράση της ΕΚΤ: Αρχικά η ιδέα είναι να λειτουργήσει ο μηχανισμός του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ή ο διάδοχος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), προκειμένου να αγοράσει στην πρωτογενή αγορά μέρος του χρέους της Μαδρίτης ή της Ρώμης. Στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επανενεργοποιήσει το πρόγραμμα εξαγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, όπου αγοράζονται και πωλούνται τα ομόλογα που ήδη έχουν εκδοθεί προκειμένου να διασφαλισθεί ότι τα επιτόκια δεν θα ανέβουν.

Σε δεύτερη φάση, η δράση της ΕΚΤ και των κρατών της ευρωζώνης μπορεί να πάρει πιο θεαματική τροπή. Υπάρχει το ζήτημα της συμφωνίας χορήγησης τραπεζικής άδειας στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, ώστε να μπορούν να επωφεληθούν από ένα είδος εγγυήσεων της ΕΚΤ που θα τους επιτρέψει να αυξήσουν τη δύναμη του πυρός τους. Με μια τέτοια προοπτική, οι χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες θα έχουν πρόσβαση σε πολύ μεγάλα κεφάλαια.

Ομως μια τέτοια ιδέα μπορεί να σοκάρει το Βερολίνο και τις χώρες του Βορρά που ακολουθούν μια οικονομική «υπερορθοδοξία»: το να επιτραπεί στην ΕΚΤ να χρηματοδοτήσει απευθείας κράτη είναι ένα ταμπού, το οποίο αντιτίθεται και στις ευρωπαϊκές συνθήκες.