Εχουν περάσει είκοσι χρόνια από τότε που ο Φρανσουά Μιτεράν δέχτηκε να παραχωρήσει μια τηλεοπτική συνέντευξη και να απαντήσει στις ερωτήσεις των δύο τηλεπαρουσιαστριών Αν Σενκλέρ και Κριστίν Οκρέντ. Ομως η ιστορία της γαλλικής δημοσιογραφίας είναι γεμάτη από συγκρούσεις πιο ισχυρές, ερωτήσεις πιο πικρόχολες, ηγέτες που πιέστηκαν από τους δημοσιογράφους πολύ περισσότερο από όσο είχε πιεστεί ο Μιτεράν από τις δύο ντίβες της γαλλικής τηλεόρασης. Το γεγονός πάντως δεν προκαλεί έκπληξη καθώς η Σενκλέρ ήταν σύζυγος του τότε υπουργού Βιομηχανίας Ντομινίκ Στρος-Καν ενώ η Οκρέντ ήταν σύζυγος του υπουργού Υγείας Μπερνάρ Κουσνέρ.

Σήμερα, ακόμη και αν δεν φτάσουμε στο σημείο να δούμε τον τωρινό Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ να παραχωρεί συνέντευξη στη σύντροφό του και δημοσιογράφο Βαλερί Τριερβελέρ, η σχεδόν αντιδεοντολογική εγγύτητα της πολιτικής με τη δημοσιογραφία, καθώς και η πρωτοφανής επιρροή που ασκεί το Ελιζέ στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, παραμένουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της γαλλικής πολιτικής σκηνής.

Είναι γεγονός ότι ο Ολάντ προσπαθεί να αλλάξει την κατάσταση, αλλά η προσπάθειά του είναι μάλλον άτολμη. Η «άμεμπτη Δημοκρατία» που υποσχέθηκε στους Γάλλους ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος είναι ακόμη μακριά, γεγονός που αποδεικνύεται περίτρανα από τις απολύσεις, τις προσλήψεις και τις μεταγραφές που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες στα μέσα ενημέρωσης της Γαλλίας.

Πριν από μερικούς μήνες η Οντρί Πιλβάρ, δημοσιογράφος και σύντροφος του νυν υπουργού Βιομηχανικής Ανασυγκρότησης Αρνό Μοντεμπούρ, εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού «Les Inrockuptibles» με ένα τριαντάφυλλο (των Σοσιαλιστών) στο στόμα. Πριν από μερικές ημέρες η Πιλβάρ ανέλαβε τη διεύθυνση του περιοδικού. Για να μετριάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε το συγκεκριμένο γεγονός, η ίδια δήλωσε ότι το περιοδικό «δεν πρόκειται να είναι όργανο ούτε του Σοσιαλιστικού Κόμματος ούτε της κυβέρνησης, ούτε του αρχηγού του κράτους. Μοναδική μου έγνοια είναι οι αναγνώστες, οι οποίοι θα καταλάβουν αμέσως το αν θα μετατρέψω το περιοδικό σε μέσο προπαγάνδας». Προφανώς και δεν θα το μετατρέψει, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν αφελές αλλά το ζήτημα δεν είναι αυτό.

Το ζήτημα είναι η ιδιαίτερα στενή σχέση μεταξύ των μέσων ενημέρωσης και της πολιτικής που υπάρχει στη Γαλλία. Η Πουλβάρ αντικατέστησε τον Νταβίντ Κεσλέρ που αποχώρησε από το περιοδικό για να αναλάβει καθήκοντα συμβούλου επικοινωνίας του Ολάντ. Φυσικά, δίπλα στον Πρόεδρο είναι πάντα και η Τριερβελέρ η οποία συνεχίζει να αρθρογραφεί στο «Paris Match». Υπάρχουν επίσης η Βαλερί ντε Σενβίλ, υπεύθυνη θεμάτων Δικαιοσύνης στην εφημερίδα «Les Echos» και σύζυγος του υπουργού Εργασίας Μισέλ Σαπέν και η Ναταλί Μπενσαέλ, αρχισυντάκτρια στο «Νουβέλ Ομπζερβατέρ» και σύζυγος του υπουργού Παιδείας Βενσάν Πεγιόν. Οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις.