Οι καιροί απαιτούν αύξηση εσόδων και περικοπές δαπανών από όλες τις κυβερνήσεις. Επόμενο είναι κάθε ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς να τίθεται υπό διαρκή αμφισβήτηση. Ακόμη και αν πρόκειται για λόγους μείζονος οικονομικού συμφέροντος, όπως είναι οι τουριστικοί. Στη Γαλλία ο Κριστιάν Εκέρτ, εισηγητής του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τον προϋπολογισμό, επανέφερε το θέμα της φορολόγησης της εστίασης. Είπε ότι η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 7% κοστίζει στον κρατικό προϋπολογισμό 3 δισ. ευρώ ετησίως.

Η Γαλλία είναι ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως – και το Παρίσι η πιο τουριστική πρωτεύουσα στον κόσμο. Για να τονώσει την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος, η προηγούμενη κυβέρνηση μείωσε τον Ιούλιο του 2009 τον συντελεστή φόρου εστίασης από το 19,6% στο 5,5%. Οι Παριζιάνοι παραπονούνται ότι δεν αντιλήφθηκαν ουσιαστικές διαφορές στα εστιατόρια. Ομως παράγοντες του κλάδου υποστηρίζουν ότι χάρη στη μείωση δημιουργήθηκαν ή διασώθηκαν 110.000 θέσεις εργασίας. Τον Ιανουάριο του 2012 ο συντελεστής αυξήθηκε στο 7%. Ο εστιάτορες κατέγραψαν μείωση της πελατείας τους κατά 2% το πρώτο εξάμηνο. Να υποθέσει κανείς ότι πέρασαν την αύξηση στην κατανάλωση;

Εν πάση περιπτώσει, ο βουλευτής της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης Ζιλ Γκαρές συνεχίζοντας την ιδέα του σοσιαλιστή συναδέλφου του πρότεινε να αυξηθεί ο συντελεστής στο 9% ή 10%. Αλλωστε και η Ιταλία έχει ΦΠΑ στην εστίαση 10%, ενώ Ισπανία, Κύπρος και Τουρκία έχουν συντελεστή 8%. Το 23% της Ελλάδας είναι μοναδικό στα χρονικά.