Η αποστολή της Χίλαρι Κλίντον στην Αίγυπτο, που ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ, ήταν δύσκολη. Πρώτα είδε τον νέο Πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, τον οποίο έπρεπε να πείσει ότι σέβεται τη δημοκρατική διαδικασία στην Αίγυπτο. Υστερα συναντήθηκε με τον στρατιωτικό ηγέτη της χώρας, τον στρατάρχη Ταντάουι, ο οποίος δεν σέβεται και τόσο πολύ την ίδια αυτή διαδικασία, αφού διέταξε τη διάλυση του εκλεγμένου κοινοβουλίου. Απώτερος στόχος της ήταν να αποκατασταθεί η αμερικανική επιρροή στην Αίγυπτο, που υπέστη μεγάλο πλήγμα με τις διαδηλώσεις της Αραβικής Ανοιξης και την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ.

Η συζήτηση της Χίλαρι με τον Μόρσι, που έγινε το Σάββατο, είχε ως επίκεντρο το πολιτικό αδιέξοδο. «Η δημοκρατία είναι σκληρή» τόνισε. Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποσχέθηκε επίσης εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια με τη μορφή ελάφρυνσης του χρέους, ιδιωτικών επενδύσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας. «Τα στρατηγικά συμφέροντα που μοιραζόμαστε με την Αίγυπτο είναι πολύ σοβαρότερα από τις διαφορές μας» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Αμρ.

Την επομένη, στη συνάντησή της με τον Ταντάουι, που διήρκεσε πάνω από μία ώρα, ζήτησε την προστασία των δικαιωμάτων όλων των Αιγυπτίων, μεταξύ των οποίων των γυναικών και των μειονοτήτων. Σύμφωνα με όσα είπε αμερικανός διπλωμάτης στο Ασοσιέιτεντ Πρες, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων να συνεργαστεί με τον Πρόεδρο Μόρσι προκειμένου να εξασφαλιστεί ομαλή μετάβαση από μια στρατιωτική σε μια πολιτική κυβέρνηση, ενώ συζήτησε μαζί του και το θέμα της αμερικανικής οικονομικής βοήθειας, που φέτος έφτασε το 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια.

Ο Στίβεν Κουκ, αναλυτής με έδρα τη Μέση Ανατολή, επισημαίνει στο Αλ Τζαζίρα ότι η Χίλαρι Κλίντον βρίσκεται σε δύσκολη θέση. «Θέλει να εκφράσει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον σε μια δημοκρατική εναλλαγή στην Αίγυπτο» τονίζει. «Ομως πατά σε τεντωμένο σχοινί, καθώς το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο». Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο μετά το τέλος της συνάντησής του με την υψηλή φιλοξενούμενή του, ο στρατάρχης Ταντάουι δήλωσε στην Ισμαηλία ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν θα επιτρέψουν σε μια «συγκεκριμένη οργάνωση» να κυριαρχήσει στη χώρα. Αν και δεν κατονόμασε την οργάνωση, είναι φανερό ότι εννοούσε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αναπτύξει πολύ στενή σχέση με την Αίγυπτο του Μουμπάρακ και σπανίως αναφέρονταν σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επί της διακυβέρνησής του. Ο ίδιος ο Μόρσι κατέληξε στη φυλακή στη διάρκεια της εξέγερσης εναντίον του Μουμπάρακ. Οταν η Χίλαρι ρωτήθηκε προχθές αν μετανιώνει για τη στενή συνεργασία της χώρας της με τον τελευταίο, απάντησε ότι η Ουάσιγκτον συνεργαζόταν αναγκαστικά με την κυβέρνηση της εποχής. Δεν συμφωνούσαν με αυτήν όμως οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο της στο Κάιρο και φώναζαν αντιαμερικανικά συνθήματα.

Η υπουργός Εξωτερικών ολοκληρώνει σήμερα την περιοδεία της στη Μέση Ανατολή συναντώντας τον ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.