Ιδανικό όπλο για την καταπολέμηση της τερηδόνας μπορεί να αποτελέσουν μικρόβια που βρίσκονται σε φύκια, υποστηρίζουν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ της Βρετανίας.

Οι επιστήμονες απομόνωσαν ένα ένζυμο από το θαλάσσιο βακτήριο Bacillus licheniformis και, όπως διαπίστωσαν στο εργαστήριο, μπορεί να καταπολεμήσει την τερηδόνα ακόμα και σε περιοχές των δοντιών όπου δεν φθάνει η οδοντόβουρτσα.

Οι επιστήμονες λένε πως οι οδοντόκρεμες είναι αποτελεσματικές ενάντια στην τερηδόνα, όμως υπάρχουν περιοχές ανάμεσα στα δόντια όπου τα βακτήρια της οδοντικής πλάκας μπορούν να διαβρώσουν το σμάλτο και να προκαλέσουν τερηδονικές κοιλότητες.

Ο δρ Νίκολας Γιακουμπόβιτς από τη Σχολή Οδοντιατρικών Επιστημών του πανεπιστημίου ανέφερε ότι «η πλάκα στα δόντια είναι φτιαγμένη από βακτήρια τα οποία συνενώνονται για να δημιουργήσουν μια αποικία και έτσι να αποτρέψουν άλλα ανταγωνιστικά βακτήρια να καταλάβουν τη θέση τους». Οι παραδοσιακές οδοντόκρεμες δρουν ξύνοντας την πλάκα που περιέχει τα βακτήρια, αλλά αυτό δεν επιφέρει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Γι’ αυτό κάποιοι άνθρωποι που βουρτσίζουν τακτικά τα δόντια τους παρουσιάζουν τερηδόνα.

«Σε εργαστηριακά πειράματα που κάναμε αποδείχτηκε ότι το ένζυμο από το φύκι που απομονώσαμε μπορεί να σπάσει τους δεσμούς των βακτηρίων στην οδοντική πλάκα και η πρόθεσή μας είναι να δημιουργήσουμε οδοντόκρεμες ή στοματικά διαλύματα με βάση αυτό το ένζυμο».

Τα βακτήρια της οδοντικής πλάκας που προκαλούν τερηδόνα αποτελούν στην ουσία μια συμπαγή βιομεμβράνη. Τα βακτήρια συγκρατούνται μεταξύ τους από έναν ιστό εξωκυτταρικού DNA ο οποίος καταρρέει από τη δράση του ενζύμου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το συγκεκριμένο ένζυμο είχε μπει στο στόχαστρο της επιστημονικής έρευνας για τα οφέλη που μπορεί να έχει ως καθαριστικό των υφάλων των πλοίων.