Στα ταμεία του ελληνικού κράτους βρίσκονται πλέον τα 550 εκατ. από το 1 δισ. ευρώ της δόσης του Μαΐου που είχε καθυστερήσει να εκταμιεύσει η τρόικα, ενόψει εκλογών, προσφέροντας ανάσα ρευστότητας στο Δημόσιο.

Τα υπόλοιπα 450 εκατ. ευρώ παρακρατήθηκαν έναντι της συμμετοχής της χώρας στον προϋπολογισμό τού υπό σύσταση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), η οποία συνολικά θα φτάσει τα 900 εκατ. ευρώ, με τα άλλα 450 εκατ. ευρώ να καταβάλλονται τον Οκτώβριο.

Η μάχη για την επόμενη δόση αρχίζει από σήμερα, καθώς καταφθάνουν τα πρώτα χαμηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας για την απογραφή της οικονομικής κατάστασης ενώ αύριο αναμένονται οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας που θα έχουν ένα εντατικό τριήμερο επαφών, από την Πέμπτη ώς το Σάββατο, με τα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και τον Πρωθυπουργό.

ΠΙΕΣΗ. Ηδη, όμως, μια πρόγευση έδωσε χθες ο Γερμανός Γεργκ Ασμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και – σύμφωνα με πληροφορίες – του διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί δυναμικά στις διαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου να μπορεί να προσβλέπει σε συζήτηση του ελληνικού αιτήματος για διετή παράταση του Μνημονίου. Οσο για την αφαίρεση από το δημόσιο χρέος των 50 δισ. ευρώ της στήριξης των τραπεζών, έγινε σαφές ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί πριν από τα μέσα του 2013, αφού ακόμη και για τους Ισπανούς και τους Ιταλούς δεν θα ισχύσει πριν από το τέλος του 2012.

Οι εμπλεκόμενοι με το Μνημόνιο υπουργοί καθόρισαν χθες σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον κ. Στουρνάρα, το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τους συμφωνήθηκε η διαλλακτική γραμμή έναντι της τρόικας. «Πρέπει να είμαστε σοβαροί στις δεσμεύσεις μας και μετά θα τεθούν όλα τα άλλα» είπαν. Μάλιστα, ειδικά για την προγραμματική συμφωνία, η οποία δεν συνάδει με το Μνημόνιο σε πολλά σημεία της, αναφέρθηκε ότι «έχουν μπει στόχοι τετραετίας και ανάλογα με το πότε ωριμάζουν, σιγά σιγά θα θέτουμε το κάθε ζήτημα στην τρόικα».

Αν πείσουμε τους εταίρους μας ότι μπορούμε να πετύχουμε τα ίδια αποτελέσματα με μια άλλη συνταγή τότε μπορούμε να την αλλάξουμε, ανέφεραν, συμφωνώντας με πηγές της τρόικας που αναγνωρίζουν και αυτές ότι μπορούν να γίνουν αλλαγές αν βρεθούν ισοδύναμα μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιοι προέβλεψαν ότι η διαπραγμάτευση «θα είναι πολύ δύσκολη».

ΤΟ ΕMAIL. Ηδη, το στίγμα έδωσε με έγγραφο – email της προς το υπουργείο Εργασίας η τρόικα, ζητώντας να πληροφορηθεί ποιες αλλαγές σκοπεύει να κάνει το υπουργείο στο πακέτο των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών συμβάσεων που δεν είχαν συζητηθεί στην προηγούμενη αποστολή και για τις οποίες προτίθεται η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός του κ. Στουρνάρα, οι υπουργοί Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οι υφυπουργοί Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Χθες, εξάλλου, έφτασε στην Αθήνα ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος και θα συναντηθεί σήμερα με τον Γιάννη Στουρνάρα.