Η κυπριακή κυβέρνηση έθεσε χθες υπό τον έλεγχό της τη Λαϊκή Τράπεζα, αφού η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησής της απέφερε πενιχρά αποτελέσματα. Η κυβέρνηση προχώρησε στην ενέργεια αυτήν 24 ώρες πριν από την έναρξη του ελέγχου της κυπριακής οικονομίας από την τρόικα, η οποία πιάνει σήμερα δουλειά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Λαϊκή Τράπεζα κατάφερε να αντλήσει μόλις 3 εκατ. ευρώ από την έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης ύψους 1,8 δισ. ευρώ και 177 εκατ. ευρώ από τη μετατροπή υβριδικών αξιογράφων ύψους 738 εκατ. ευρώ, αφήνοντας στο κράτος την κάλυψη των υπόλοιπων κεφαλαιακών αναγκών.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι τα 1,8 δισ. ευρώ θα καλυφθούν στη βάση του διατάγματος που εκδόθηκε από την κυβέρνηση τον Μάιο.

Κατά συνέπεια το κράτος αναλαμβάνει τον έλεγχο της τράπεζας ως ο μεγαλύτερος μέτοχος κατέχοντας ποσοστό περίπου 85% των μετοχών. Η κυβέρνηση έχει ήδη διορίσει πέντε συμβούλους στο ΔΣ της Λαϊκής και αναμένεται να διοριστούν άλλοι τρεις.

«Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα αξιολογηθούν έπειτα από ενδελεχή μελέτη του ενεργητικού τους και σε σχέση με τους κοινοτικούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζοντας τη δέσμευσή της ότι το τραπεζικό σύστημα θα στηριχθεί. Το αίτημα της Τράπεζας Κύπρου για κρατική στήριξη ύψους 500 εκατ. ευρώ θα τεθεί επίσης στο τραπέζι των συζητήσεων του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα.

ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ. Ο υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης επιβεβαίωσε χθες τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με κινεζικές εταιρείες για την ολική ή μερική εξαγορά της Λαϊκής Τράπεζας. Ο υπουργός ανέφερε ότι οι πιθανότητες είναι 50 – 50 με θετικό πρόσημο.

Εξήγησε πάντως ότι κινεζικές εταιρείες ενδιαφέρονται για τη Λαϊκή Τράπεζα σε συνδυασμό με άλλες επενδύσεις στην Κύπρο. Ο κ. Συλικιώτης είχε πρόσφατα επισκεφθεί το Πεκίνο μαζί με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Λαϊκής Τράπεζας Μιχαλάκη Σαρρή. Στις δηλώσεις του ωστόσο ο υπουργός δεν προσδιόρισε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου αναμένεται να δοθεί απάντηση εκ μέρους των Κινέζων.

Η ΤΡΟΪΚΑ. Περισσότερα από 30 στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Κομισιόν βρίσκονται στην Κύπρο και αρχίζουν σήμερα συναντήσεις και επαφές με σκοπό τη μελέτη της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, ώστε να προτείνουν το ύψος της χρηματοδότησης και τους όρους της δανειακής σύμβασης.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η διερευνητική επίσκεψη θα διαρκέσει έως τις 6 Ιουλίου. Δύο ομάδες θα εγκατασταθούν στην κεντρική τράπεζα και στο υπουργείο Οικονομικών με σκοπό να συλλέξουν στοιχεία στην πρώτη αυτή φάση.