Ηταν 17 Αυγούστου 1944 όταν οι Γερμανοί κατακτητές με τους ντόπιους συνεργάτες τους εισέβαλαν στη Νίκαια και απαίτησαν από τους άνδρες ηλικιών 16-40 ετών να συγκεντρωθούν στην Πλατεία Οσίας Ξένης για έλεγχο.

Στη συνέχεια οι γερμανικές δυνάμεις εισέβαλαν σε σπίτια και εκτελούσαν επιτόπου, ενώ αμέσως μετά 74 άνθρωποι κυρίως νεαρής ηλικίας εκτελέστηκαν στη Μάντρα του Μπλόκου. Επίσης, περισσότεροι από 350 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκείνη την ημέρα και σε άλλα σημεία της πόλης σαν αντίποινα των κατακτητών στην Εθνική Αντίσταση. Το παλιό ταπητουργείο της αγγλικής εταιρείας Oriental Carpet, το οποίο λειτουργούσε από το 1929 και την περίοδο της Κατοχής παρέμεινε κλειστό, επέλεξαν οι Γερμανοί για να κάνουν τις εκτελέσεις στο ιστορικό Μπλόκο. Αυτό το γεγονός ενέπνευσε και τον σκηνοθέτη Αδωνη Κύρου για να γυρίσει την ταινία του «Το Μπλόκο» το 1965, η οποία για χρόνια παρέμεινε λογοκριμένη.

Σήμερα, η Μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς έχει ανοίξει τις πύλες της. Λειτουργεί πλέον ως Μουσείο, ενώ γίνονται και οργανωμένες επισκέψεις σχολείων. Εντός του χώρου ξεχωρίζει η ιστορική Πορτάρα (η διατηρητέα ξύλινη πόρτα), από την οποία πέρασαν τους προς εκτέλεση μελλοθάνατους που έφερναν από την Πλατεία της Οσίας Ξένης.

Επίσης, στον βοηθητικό στεγασμένο χώρο του υφαντουργείου φιλοξενούνται οι φωτογραφίες και αναγράφονται τα ονόματα των εκτελεσμένων, ενώ στο μνημείο – μουσείο φιλοξενούνται ιστορικά τεκμήρια της Κατοχής και του γερμανικού οπλοστασίου, γλυπτά που φιλοτέχνησαν ο Μιχάλης Κάσσης και ο Μιχάλης Παπαδάκης αλλά και δεκάδες φωτογραφίες.

Κατά τη διάρκεια των ξεναγήσεων προβάλλεται το ντοκιμαντέρ του Διονύση Γρηγοράτου «Το Μπλόκο της Κοκκινιάς». Οπως σημειώνει ο Γιώργος Ιωακειμίδης, δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, με την αναβίωση της Μάντρας οι νεότερες γενιές θα κρατήσουν ζωντανή την ιστορική μνήμη της πόλης.