Η Κρήτη, το πρώην «πράσινο νησί», αποτελεί τη μόνη ευρύτερη περιφέρεια της χώρας όπου το ΠΑΣΟΚ στις 6 Μαΐου διατήρησε την πρώτη θέση, με ποσοστό που ήταν όμως αισθητά μικρότερο ακόμη και από αυτό που συγκέντρωσε αμέσως μετά την ίδρυσή του το 1974 (18,5%, έναντι 23,1% το 1974). Ας σημειωθεί ότι τότε είχε να αντιμετωπίσει μια τοπικά ισχυρή Ενωση Κέντρου, άμεσο κληρονόμο της βενιζελικής παράδοσης. Η αναμέτρηση του ΠΑΣΟΚ με τις διάφορες εκδοχές του παραδοσιακού Κέντρου κράτησε περίπου τέσσερα χρόνια και έληξε αφενός με την απόλυτη επικράτηση του ΠΑΣΟΚ και αφετέρου με την κεντρώα διεύρυνση της ΝΔ το 1978, στην οποία εντάχθηκε ο Κώστας Μητσοτάκης καθώς και ορισμένοι πολιτευτές της μεταδικτατορικής Ενωσης Κέντρου.

Από τις εκλογές του 1981 και μετά το ΠΑΣΟΚ διατήρησε την απόλυτη πολιτική ηγεμονία στην Κρήτη επί 30 χρόνια με ποσοστά που ξεπερνούσαν το 50%, ακόμη και στις χειρότερες στιγμές του, ενώ σε περιόδους ανόδου προσέγγιζε το 60%. Ο κύριος κορμός της εκλογικής δύναμης του ΠΑΣΟΚ βρισκόταν βέβαια κυρίως στον αγροτικό πληθυσμό, όπου ποτέ δεν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία, ενώ στα τρία αστικά κέντρα του νησιού (Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά) αρκετές φορές βρέθηκε κάτω από το όριο του 50%.

Η παραδοσιακή αυτή διαφοροποίηση αποτυπώθηκε με ιδιαίτερα έντονο τρόπο, κατά τη στιγμή της πτώσης, δηλαδή στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχτηκε πρώτο κόμμα και στα τρία αστικά κέντρα του νησιού συγκεντρώνοντας συνολικά 18,1% των ψήφων, έναντι μόλις 13,8% για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο οριακά μόνο διατήρησε τη δεύτερη θέση. Τελείως αντίθετη ήταν βέβαια η εικόνα στις αγροτικές περιοχές, όπου το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε 22,5% των ψήφων και ο ΣΥΡΙΖΑ 13,9%. Στις νότιες μάλιστα περιοχές της Ανατολικής Κρήτης (Τυμπάκι, Μοίρες, Αρκαλοχώρι, Ιεράπετρα, Σητεία κ.τ.λ.), τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ κυμάνθηκαν από 24% έως 28%. Πρόκειται όμως παραδοσιακά για το πιο ισχυρό προπύργιο του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη, όπου κατά κανόνα ξεπερνούσε το 60%.

Η πτώση του ΠΑΣΟΚ δεν ανέδειξε πάντως κάποια άλλη κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Κρήτη. Στον χώρο της πληθυντικής Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε βέβαια την πρωτοκαθεδρία εκλέγοντας τρεις βουλευτές, τον καθηγητή Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Γιώργο Σταθάκη στα Χανιά (όπου ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα), τον γιατρό Ανδρέα Ξανθό στο Ρέθυμνο (όπου η ΝΔ παρέμεινε για πρώτη φορά χωρίς βουλευτή) και τον εκλεγμένο και το 2009 Μιχάλη Κριτσωτάκη στο Ηράκλειο, ενώ με διαφορά μόλις 10 ψήφων έχασε από τη ΝΔ την έδρα στο Λασίθι. Ομως και τα άλλα δύο κόμματα της πληθυντικής Αριστεράς (το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ) παρουσίασαν αξιόλογη δύναμη (συνολικά 6,2% και 7,9% αντίστοιχα) εκλέγοντας από έναν βουλευτή στο Ηράκλειο, το ΚΚΕ τον Μανώλη Συντυχάκη, γιο του προδικτατορικού βουλευτή της ΕΔΑ Δανιήλ Συντυχάκη και η ΔΗΜΑΡ τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ (από το 2010) Γιάννη Μιχελογιαννάκη. Ετσι, συνολικά η Αριστερά, που ποτέ μετά το 1974 δεν είχε ξεπεράσει αθροιστικά σε βουλευτικές εκλογές το 10%, ανέβηκε απότομα στο 30%.