Για έναν κασκαντέρ όπως ο Βρετανός Γκάρι Κόνερι, το να πέσει από ύψος 720 μέτρων και να προσγειωθεί σε έναν «αεροδιάδρομο» από χιλιάδες χάρτινα κουτιά, δεν διαφέρει από μια συνηθισμένη μέρα στη δουλειά. Οταν όμως η πτώση γίνεται χωρίς αλεξίπτωτο, μόνο με μια ειδική στολή, το πράγμα αλλάζει. Ο κασκαντέρ του Τζέιμς Μποντ και του Ιντιάνα Τζόουνς είναι αποφασισμένος να το τολμήσει. Και είναι σχεδόν βέβαιος πως θα τα καταφέρει. «Ολα είναι θέμα συγχρονισμού και ακρίβειας», υποστηρίζει.

Το μεγάλο άλμα θα γίνει αύριο στο Χένλεϊ ον Τέιμς, ένα βρετανικό εξοχικό προάστιο στο Οξφορντσάιρ. Το πλάνο έχει ως εξής: σε πρώτη φάση ο Κόνερι θα πέσει από το ελικόπτερο και σχεδόν αμέσως η στολή του θα γεμίσει με αέρα. Από εκεί κι έπειτα, θα αρχίσει να ελαττώνει ταχύτητα λυγίζοντας τα γόνατα και τεντώνοντας το κεφάλι. Ενάμιση μέτρο πριν από τον «αεροδιάδρομο», ο Κόνερι θα ετοιμαστεί για προσγείωση πετώντας οριζόντια με το κεφάλι στραμμένο προς το έδαφος.

Υπολογίζεται πως η πτήση δεν θα διαρκέσει πάνω από 45 δευτερόλεπτα. Αν το σχέδιό του λειτουργήσει, ο Κόνερι θα είναι ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να προσγειωθεί χωρίς αλεξίπτωτο. Οπως λέει χαρακτηριστικά, «εάν όλα πάνε καλά, θα καταστρέψουμε καμιά πενηνταριά κουτιά». Αν, πάλι, όχι τα κουτιά θα μείνουν ανέγγιχτα…

Αρκετοί τον θεωρούν τρελό. «Καθόλου», απαντά εκείνος. «Μάλλον εσείς είστε, που πάτε στο γραφείο με κουστούμι. Αυτό είναι τρέλα». Μιλάει με τη βεβαιότητα του πρώην αλεξιπτωτιστή, αλλά και του ανθρώπου που έχει στο ενεργητικό του πάνω από 400 πτήσεις με τέτοιου τύπου στολή. Οσο για τις πτώσεις με αλεξίπτωτο, ουκ έστιν αριθμός.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΛΜΑΤΑ. Μέχρι στιγμής, έχει υπάρξει τυχερός. Εκτός από αεροπλάνα και ελικόπτερα, έχει πηδήξει επίσης από αρκετά ψηλά κτίρια του Λονδίνου. Η Στήλη του Νέλσον, το Μάτι του Λονδίνου και το Χίλτον ήταν σχεδόν αστειάκι για τον Κόνερι. Ο Πύργος του Αϊφελ όμως ήταν προφανώς λάθος: πηδώντας με αντίξοους ανέμους, έπεσε στο έδαφος πολύ γρήγορα και έσπασε πλευρά, το πόδι του και έναν σπόνδυλο. Οταν ανέκτησε τις αισθήσεις του, ώρες αργότερα στο νοσοκομείο, ένα πράγμα τον απασχολούσε. «Σε ποια κατάσταση βρίσκεται το αλεξίπτωτό μου», ρώτησε τη γυναίκα του.

Αυτή τη φορά, φτερά και αλεξίπτωτο έχουν αντικατασταθεί από μια πρωτοποριακή στολή, αξίας 1.200 ευρώ. Είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος από κάθε άλλη παρόμοια, όπως μεγαλύτερο είναι το άνοιγμα από τα χέρια έως τα πόδια. Με αυτό τον τρόπο, ο Κόνερι θα μπορεί να ελαττώσει ταχύτητα με μεγαλύτερη ευκολία. «Στο παρελθόν, αυτό που είχε σημασία ήταν να μπορείς να αυξήσεις την ταχύτητα. Εγώ όμως θέλω το αντίθετο», εξηγεί στους «Τάιμς».

ΦΟΒΟΣ. Οσο έμπειρος και προετοιμασμένος κι αν είναι, ο Κόνερι δεν κρύβει πως ο φόβος πάντα υπάρχει. «Οταν στέκεσαι στην άκρη, ένα βήμα πριν πηδήξεις, είναι τρομακτικό. Μετά όμως αισθάνεσαι φοβερή ηρεμία. Επικρατεί μια γαλήνια ομορφιά. Ξυπνούν όλες οι αισθήσεις». Οσο για το αυριανό άλμα, που σίγουρα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στην καριέρα του, υποστηρίζει πως το έχει φιλοσοφήσει: «Επικίνδυνο είναι μόνο αυτό που μπορεί να σε βλάψει».