«Ας κρατήσουν οι χοροί», διεμήνυσε προς τους υπουργούς του ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI. Ζήτησε από όλους χαμηλούς τόνους επισημαίνοντας ιδιαίτερα ότι δεν χωρούν πανηγυρισμοί, αλλά επιβάλλεται συνέχιση της προσπάθειας για να βρεθεί η Ελλάδα σε στέρεο έδαφος.

Μιλώντας χθες το απόγευμα στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Παπαδήμος κάλεσε τους υπουργούς να αφήσουν κατά μέρος τις πανηγυρικές δηλώσεις για την επιτυχία που σημείωσε η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων, την οποία πάντως ο ίδιος χαρακτήρισε «ιστορική».

Οπως ανέφερε με έμφαση, «θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν πρέπει να είναι μόνο ημέρα πανηγυρισμών η σημερινή, αλλά και περισυλλογής, γιατί υπήρξαν επενδυτές που κατέγραψαν σημαντικές ζημιές, μεταξύ των οποίων και πολλοί απλοί πολίτες αυτής της χώρας. Και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει και να σκεφτούμε τα λάθη μας που μας οδήγησαν μέχρι εδώ».

Οι αναφορές αυτές, που παραπέμπουν προφανώς σε χειρισμούς που έγιναν από προηγούμενες κυβερνήσεις της χώρας στην οικονομία, παράλληλα προδιαγράφουν και το μέλλον των διεκδικήσεων ιδιωτών επενδυτών έναντι του ελληνικού Δημοσίου για το αναγκαστικό κούρεμα των ομολόγων που κατέχουν.

ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ. Κατά τα λοιπά ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο, μετά την ολοκλήρωση του PSI: «Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε με έμφαση ότι «με την ολοκλήρωση και των υπόλοιπων βημάτων, η Ελλάδα θα περάσει σε στέρεο έδαφος».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ενημερώνοντας τους συναδέλφους του σχετικά με τις πτυχές της συμφωνίας για το PSI, διατύπωσε την αισιόδοξη πρόβλεψη ότι μετά την πρωτοφανή επιτυχία του όλου εγχειρήματος είναι πιθανόν το χρέος το 2020 να είναι χαμηλότερο από το 120,5% του ΑΕΠ που έχει προβλέψει η ευρωζώνη. Οπως είπε, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, είναι πιθανόν το 2020 το χρέος μας να μειωθεί ακόμη περισσότερο από το αρχικά προβλεφθέν 120% του ΑΕΠ.

Στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλ. Σαχινίδης παρουσίασε τρεις μελέτες για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ του 2014, στόχος ο οποίος προϋποθέτει τη λήψη αμέσως (τον Ιούνιο) νέων μέτρων ύψους 11 δισ. ευρώ ή 5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ για το χρονικό διάστημα 2013-2015.

Η «ΤΡΥΠΑ». Σύμφωνα με τις μελέτες του κ. Σαχινίδη, οι οποίες θα προταθούν στην επόμενη κυβέρνηση ώστε να είναι έτοιμη για τη λήψη των νέων μέτρων τον Ιούνιο, τα 11 δισ. θα προκύψουν:

– Από κοινωνικές μεταβιβάσεις (περικοπές στο κοινωνικό κράτος) 2-3 δισ. ευρώ

– Από αναπροσαρμογές στη δημόσια διοίκηση (καθολική εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου, μείωση των προσλήψεων στο Δημόσιο) 2 δισ. ευρώ

– Από νέες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης 6 δισ. ευρώ.

Οπως αναμενόταν, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε και επισήμως να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CAC). Παράλληλα αποφάσισε να επεκταθεί ώς στις 23 Μαρτίου η προσφορά για ομόλογα που υπάγονται σε διατάξεις του αγγλικού ή άλλου ξένου Δικαίου και όρισε ότι η ανταλλαγή των ομολόγων αυτής της κατηγορίας να ολοκληρωθεί στις 12 Απριλίου.