Δύο μέτρα κάτω από το έδαφος στην έρημο Ατακάμα της Χιλής, μια από τις πλέον άνυδρες στη Γη, μια όαση μικροβίων ζει και βασιλεύει, σε συνθήκες τόσο αντίξοες όσο και στον πλανήτη Αρη, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Στην έρημο βρέχει ελάχιστες φορές στη διάρκεια ενός αιώνα και το έδαφός της είναι πλούσιο σε άλατα, όπως αυτό του Κόκκινου Πλανήτη. Εκεί βέβαια, οι συνθήκες είναι ακραίες, καθώς επικρατούν εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες στην επιφάνεια, ενώ η αραιή ατμόσφαιρα δεν μπλοκάρει τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Στην Ατακάμα, οι ερευνητές δοκιμάζουν μηχανήματα κι εξοπλισμό για μελλοντικές αποστολές στον Αρη. Σε μία από αυτές τις δοκιμές ρομποτικού εργαλείου, ανακάλυψαν βαθιά στο υπέδαφος μία αποικία μικροβίων που ζει σε πολύ δύσκολο περιβάλλον.

«Η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί πλέον ότι είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να βρούμε ζωή στην επιφάνεια του Αρη. Αν υπάρχει, πρέπει να την αναζητήσουμε πιο βαθιά», λέει ο Βίκτορ Πάρο από το Κέντρο Αστροβιολογίας στη Μαδρίτη. Γι’ αυτό και οι ερευνητές έσκαψαν βαθιά στο υπέδαφος με το ειδικό μηχάνημα που εντοπίζει μόρια τα οποία σχετίζονται με την ύπαρξη ζωής. Τα μικρόβια που ανακάλυψαν επιβιώνουν χάρη σε λεπτές υδάτινες μεμβράνες, που σχηματίζονται σε κρυστάλλους άλατος στο έδαφος. Το νερό μπορεί να προέρχεται από την ατμόσφαιρα ή από βράχια στο υπέδαφος.

«Το σημαντικότερο για τα μικρόβια είναι να έχουν λίγο νερό. Αν το βρουν, έχουν ό,τι χρειάζονται για να επιβιώσουν», λέει ο Πάρο.