«Οι διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στην απομείωση του ελληνικού χρέους συνεχίζονται με ικανοποιητικό τρόπο, ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθούν οριστικά τις προσεχείς ημέρες». Αυτό δήλωσε, συγκεκριμένα, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί,

μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας ότι στη διάρκεια της Συνόδου ο Έλληνας Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της επιτροπείας, ο κ. Σαρκοζί τόνισε ότι η ανάταξη της Ελλάδας είναι θέμα που αφορά αποκλειστικά τους Έλληνες, δηλώνοντας παράλληλα ότι είναι λογικό να υπάρχει μία διαδικασία επιτήρησης σε ό,τι αφορά τα πεπραγμένα της ελληνικής οικονομίας.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας ξακαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα κηδεμονίας της Ελλάδας και ότι αυτό είναι και θέση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν παράλογο, μη δημοκρατικό και αναποτελεσματικό.

Τέλος, ερωτηθείς εάν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν την Ελλάδα, δήλωσε ότι εναπόκειται σε αυτούς να αποφασίσουν, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση στο ελληνικό πρόβλημα, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά είπε, δηλητηριάζει την όλη κατάσταση.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, σε δικές της δηλώσεις, επισήμανε ότι η χώρα της «θέλει ταχεία ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος», ενώ σε ό,τι αφορά την επίβλεψή του είπε ότι αυτή προβλέπεται από τη συμφωνία του Οκτωβρίου. Η κα Μέρκελ, συμπλήρωσε ότι «σε περίπτωση που η έκθεσή της τρόικας έλεγε ότι όλα κυλούσαν ικανοποιητικά στην Ελλάδα, δεν θα υπήρχε λόγος να κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Ωστόσο η τρόικα δεν λέει κάτι τέτοιο».

Είναι σημαντικό ο ιδιωτικός τομέας να συμμετάσχει στο πρόγραμμα για την ανταλλαγή των ομολόγων, πρόσθεσε η κα Μέρκελ, ενώ σημείωσε ότι «και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα».

Ενεργοποίηση του ESM τον Ιούλιο

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν και την επίσπευση της ενεργοποιησης του ΕSM, του μόνιμου μηχανισμού στήριξης για την Ευρωζώνη, τον φετινό Ιούλιο. Η συνθήκη που θα διέπει τη λειτουργία του θα καταρτιστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

«Υπάρχει συμφωνία (για την επίσπευση του μηχανισμού), η συνθήκη θα υπογραφτεί σε μεταγενέστερο στάδιο», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Οσον αφορά το μόνιμο μηχανισμό, υπενθυμίζεται πως η αρχική πρόβλεψη ήταν ο ESM να τεθεί σε ισχύ στα μέσα του 2013. Ακαθόριστο παραμένει ακόμη εάν και πώς ο μηχανισμός θα λειτουργήσει παράλληλα με τον προσωρινό μηχανισμό, τον EFSF, στον οποίο έχουν ήδη προσφύγει Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Η Γερμανία πρωτοστατούσε στις πιέσεις για επίσπευση του ESM, ο οποίος λόγω της δομής των κεφαλαίων του θεωρείται σημαντικά ισχυρότερος από τον EFSF. Η δανειοδοτική δυνατότητα του μόνιμου μηχανισμού εκτιμάται στα 500 δισ. ευρώ.