Κολλημένη με τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα παραμένει η τρόικα, όπως προκύπτει από το πολυσέλιδο κείμενο των δανειστών μας, το οποίο μοίρασε χθες στους υπουργούς ο Λουκάς Παπαδήμος. Στο κείμενο περιέχονται οι… δέκα εντολές της τρόικας προς την ελληνική κυβέρνηση ενόψει της διαμόρφωσης του νέου Μνημονίου. Η σκληρότερη από αυτές μιλάει πάλι για μεγαλύτερη ελαστικότητα στην αγορά εργασίας.

n Πάντως η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αποκρούσει την απαίτηση της τρόικας για περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, αποφάσισε μείωση των δαπανών της τάξης των 2 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα εξοικονομηθούν από άμεσες περικοπές αμυντικών δαπανών, περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και συγχώνευση οργανισμών και φορέων του Δημοσίου. Ο Λουκάς Παπαδήμος ενημέρωσε λεπτομερώς τους υπουργούς για τις απαιτήσεις της τρόικας και έδωσε σαφείς οδηγίες στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γιώργο Κουτρουμάνη, οι οποίοι έχουν σήμερα συνάντηση με τους δανειστές μας. Και για να είναι σε όλους ξεκάθαρο και σαφές σε ποιο σημείο βρίσκονται τα πράγματα πριν από τον τελικό και κρίσιμο γύρο της διαπραγμάτευσης, διένειμε σε όλους όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη ένα δεκασέλιδο κείμενο, στα οποίο αναγράφονται ακριβώς οι απαιτήσεις των ξένων.

– Οι εταίροι μας παρότι σφίγγουν τη μέγγενη, εμφανίζονται διατεθειμένοι να μην εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Χθες προκάλεσε μεγάλη εντύπωση η «επίθεση» βοήθειας προς τη χώρα μας που εξαπέλυσαν Κομισιόν και Eurogroup. Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν άνοιξε και επίσημα θέμα παροχής επιπλέον οικονομικής βοήθειας από τις χώρες της ευρωζώνης και τους θεσμούς της ΕΕ, εννοώντας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Παράλληλα ο επικεφαλής του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε τους Ευρωπαίους να σώσουν την Ελλάδα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΕΚΤ στην προσπάθεια μείωσης του χρέους της χώρας. Οι παρεμβάσεις αυτές προκάλεσαν αισιοδοξία στην Αθήνα σε μια κρίσιμη στιγμή, όπου έχουν φουντώσει οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα.

– Παράλληλα όπως μεταδίδουν ευρωπαϊκές πηγές, Βερολίνο, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ΕΚΤ προσπαθούν να βρουν λύση για να γίνει ξανά βιώσιμο το ελληνικό χρέος ώστε αυτό να διαμορφωθεί σε 120% του ΑΕΠ έως το 2020. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι της Κομισιόν, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα χρειαστούν επιπλέον ευρωπαϊκά κρατικά κεφάλαια για την Ελλάδα.

– Οσο για το ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζει εικόνα κατάρρευσης. Οι βουλευτές βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, μιλούν για έλλειμμα ηγεσίας και περιμένουν από τον πρόεδρο του κόμματος να λάβει επειγόντως μέτρα που θα ανακόψουν τα διαλυτικά φαινόμενα. Ο Γιώργος Παπανδρέου αναζητεί τρόπους να σβήσει τις φωτιές, ενώ οι στενοί συνεργάτες του τον πιέζουν να «τιμωρήσει» παραδειγματικά τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τις συνεχιζόμενες δηλώσεις του, που εντείνουν το διαλυτικό κλίμα. Ο υπουργός Ανάπτυξης πάντως έριξε και πάλι το γάντι στον Γιώργο Παπανδρέου λέγοντας ότι ψήφισε το Μνημόνιο «με το πιστόλι στον κρόταφο» και επανέλαβε ότι θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία. Ενα από τα πιθανά ενδεχόμενα, πάντως, είναι το κορυφαίο στέλεχος να διαγραφεί από το Κίνημα προτού ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου.

– Αντιμέτωπη με το πρόβλημα έλλειψης πετρελαίου είναι πιθανό να βρεθεί η χώρα τους προσεχείς μήνες. Η απόφαση των Ευρωπαίων για εμπάργκο στο Ιράν έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να απειλούνται ξανά οι πιο αδύναμοι κρίκοι της ευρωζώνης. Η Ελλάδα είναι εξαρτημένη από το Ιράν, το οποίο είναι η μόνη χώρα που δίνει τον μαύρο χρυσό με πίστωση. Είναι ενδεικτικό ότι 75% των αναγκών της χώρας μας τον Σεπτέμβριο καλύφθηκε από τη χώρα αυτή. Ανάλογα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

– Και ένα καλό νέο: ανάσα ρευστότητας σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με χρέη αλλά και απαιτήσεις επιστροφών από το Δημόσιο δίνει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για άμεσο συμψηφισμό οφειλών. Παρότι οι σχετικές διατάξεις έχουν ψηφιστεί από τον Μάρτιο του 2011, μέχρι σήμερα χιλιάδες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα βρίσκονταν εγκλωβισμένα στις οφειλές τους προς το Δημόσιο και καλούνταν να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, παρά το γεγονός ότι παράλληλα το Δημόσιο τους χρωστούσε ακόμα και πολλαπλάσια ποσά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εξαγωγικών επιχειρήσεων, όπου οι επιστροφές ΦΠΑ ήταν παγωμένες για αρκετούς μήνες. Το διάστημα αυτό, όμως, καλούνταν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους υπό την απειλή προσαυξήσεων ή ακόμα και Αυτοφώρου. Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί επιχειρηματίες που συνελήφθησαν το τελευταίο διάστημα για χρέη προς το Δημόσιο, επικαλούνταν έλλειψη ρευστότητας λόγω συσσωρευμένων μη καταβεβλημένων επιστροφών ΦΠΑ.