Στην ίδια συνεδρίαση, οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας αποφάσισαν να στείλουν ομάδα εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για το PSI.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους ιδιώτες πιστωτές, τις ελληνικές αρχές, τους ευρωπαίους εκπροσώπους και τους απεσταλμένους του ΔΝΤ προσκρούουν στα χαρακτηριστικά των νέων ομολόγων που θα προσφερθούν στους πιστωτές, οι οποίοι θα δεχθούν να διαγράψουν τις μισές από τις πιστώσεις τους.

Ο γενικός διευθυντής του IIF Τσαρλς Νταλάρα, επανέλαβε ότι αρνείται να προχωρήσει σε παραγραφή πέραν του 50%.

Ανέφερε πως το IIF είχε κάνει την Παρασκευή μια πρόταση βασισμένη στη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, για την οποία δεν έλαβε «επίσημη» απάντηση.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου αποχώρησε το περασμένο Σάββατο από την Αθήνα, χωρίς οι συζητήσεις κυβέρνησης και ιδιωτών ομολογιούχων να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

Τραπεζικές πηγές, ωστόσο, είχαν αναφέρει ότι οι δύο πλευρές συνέκλιναν σε κλιμακωτό επιτόκιο που μεσοσταθμικά θα διαμορφωνόταν κοντά στο 4% με τις απώλειες καθαρής παρούσας αξίας (NPV) για τους επενδυτές να αγγίζουν το 65% με 70%.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του PSI βρίσκονται στην πιο λεπτή τους φάση και ότι από την πορεία του προγράμματος αυτού και από το νέο οικονομικό πρόγραμμα 2013-2015 θα κριθεί η επιβίωση της χώρας.

«Το αποκλειστικό μέλημα του Πρωθυπουργού είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το PSI και το πρόγραμμα 2013-2015», τόνισε ο Παντελής Καψής. «Από αυτό θα εξαρτηθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας και το αν θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία».

Στη συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης απέρριψαν την πρόταση του ΙIF με το επιχείρημα ότι το επιτόκιο είναι υψηλό και δεν θα καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, την στιγμή που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πιέζει για μεγαλύτερη συνεισφορά του δημόσιου τομέα στο κούρεμα, αν η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δεν είναι αρκετή.

Λαγκάρντ: Ουσιαστική και εποικοδομητική η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα

Ουσιαστική και εποικοδομητική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην διαδικασία απομείωσης του ελληνικού χρέους ζήτησε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο της Deutsche Welle, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει το ύψος του επιτοκίου των νέων ομολόγων το οποίο θα καθιστούσε βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Στην ίδια συνέντευξη η επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβε την ανάγκη βελτίωσης του προστατευτικού τείχους της Ευρώπης.

«Δεν θέλω να δεσμευτώ μιλώντας για συγκεκριμένα ποσοστά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μειώσει κάνεις το χρέος. Είναι πολλοί οι δρόμοι που οδηγούν στην Ρώμη. Αλλά εγώ δεν συμμετέχω στις διαπραγματεύσεις. Εδώ συζητούν οι πιστωτές και η Ελλάδα και το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι πολύ σημαντικό για τον σχεδιασμό του δεύτερου προγράμματος στήριξης. Εφόσον όμως έχει αποφασιστεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, αυτή θα πρέπει να είναι εποικοδομητική και ουσιαστική», τόνισε η κ. Λαγκάρντ.

Αναφερόμενη στις αδυναμίες της Ευρωζώνης, δήλωσε αισιόδοξη και επισήμανε ότι «οι πολιτικοί ηγέτες διαθέτουν και τα εργαλεία και τα απαιτούμενα μέτρα για να διαχειριστούν τα πράγματα και να επαναφέρουν την Ευρωζώνη στον δρόμο της βιωσιμότητας, ο οποίος σε τελική ανάλυση θα ενισχύσει την ίδια την Ευρωζώνη – αλλά θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά».

Σε ό,τι αφορά τον προσωρινό και τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ επισήμανε ότι υπάρχει ανάγκη βελτίωσής τους. «Αν γίνει αυτό, τότε τα μέλη του ΔΝΤ θα αυξήσουν ευχαρίστως τους πόρους και θα στηρίξουν αυτούς που χρειάζονται βοήθεια και πληρούν τις προϋποθέσεις – όχι μόνο εντός της ευρωζώνης», δήλωσε.