Το 1992, στη δύση της καριέρας του στο κρίκετ, ο Ιμράν Χαν υποσχέθηκε ότι η εθνική ομάδα του Πακιστάν θα κέρδιζε για πρώτη φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο. Τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου, σε ένα κατάμεστο στάδιο της Μελβούρνης και με αρχηγό τον Χαν, το Πακιστάν κέρδιζε την Αγγλία και το Κύπελλο προκαλώντας σοκ στον κόσμο του κρίκετ. Τώρα ο 58χρονος Ιμράν Χαν ηγείται ενός άλλου αουτσάιντερ, ενός κόμματος με την ονομασία Πακιστάν Τεχρίκ-ι Ινσάφ (PTI, Πακιστανικό Κίνημα για Δικαιοσύνη). Και τον περασμένο Σεπτέμβριο έκανε άλλη μια τολμηρή πρόβλεψη: το PTI, το οποίο έχει κερδίσει μόνο μία έδρα στο πακιστανικό Κοινοβούλιο κατά τη 15ετή ιστορία του, θα σαρώσει στις επόμενες εκλογές και θα απαλλάξει το Πακιστάν από τη διαφθορά, την ενδημική φτώχεια και τη βία.

Τα δύο μεγάλα πακιστανικά κόμματα, το Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν (PPP) και ο Πακιστανικός Μουσουλμανικός Σύνδεσμος – Ναουάζ (PML-N), άρχισαν να παίρνουν στα σοβαρά το PTI την περασμένη άνοιξη, όταν το κόμμα οργάνωσε μια σειρά μεγάλων συγκεντρώσεων που κορυφώθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου με μια συγκέντρωση 100.000-200.000 ανθρώπων στη Λαχώρη – μία από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ στο Πακιστάν. Τώρα υπάρχουν πολλές πιθανότητες να γίνει το PTI το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα και να αποκτήσει ρόλο ρυθμιστή στην επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού.

Απόφοιτος της Οξφόρδης και κοσμικός στο Λονδίνο στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο Ιμράν Χαν έγινε ένας από τους κορυφαίους αθλητές του κρίκετ στον κόσμο. Συντηρητικός μουσουλμάνος, παντρεύτηκε μια εβραία κληρονόμο και στη συνέχεια πήρε διαζύγιο. Ο πυρήνας του μηνύματός του παραμένει ο ίδιος εδώ και χρόνια. Είναι σφοδρός επικριτής της πολιτικής τάξης της χώρας του, την οποία περιγράφει ως βαθιά διεφθαρμένη, καθώς και της αλαζονικής συμπεριφοράς της Αμερικής. Το 1996 είχε πει για τον σημερινό πρόεδρο της χώρας Ασίφ Αλι Ζαρντάρι πως είναι «η μεγαλύτερη αρρώστια της χώρας» και εξακολουθεί να τον χαρακτηρίζει «μείζον εμπόδιο στην πρόοδο του Πακιστάν». Το 2011 διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη συναινετική διακομματική έκκληση για συνομιλίες με τους Ταλιμπάν.

Ωστόσο ο Χαν παραμένει σχετικά άπειρος. Παρατηρητές επισημαίνουν επίσης πως δεν συγκαταλέγει στα προβλήματα του Πακιστάν τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ισλαμικό προσανατολισμό της χώρας. Από την άλλη, για πολλούς Πακιστανούς αποτελεί μια νέα ελπίδα. Και καθώς η ένταση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ ανεβαίνει και η οικονομία παραπαίει, ο Χαν φαίνεται πως πιάνει τον σφυγμό των ψηφοφόρων περισσότερο παρά ποτέ. Οι υποστηρικτές του θεωρούν πως είναι ο πιο αξιόπιστος για να τερματίσει την υποστήριξη του Ισλαμαμπάντ στους πολέμους της Αμερικής στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν. Και ότι, αντίθετα από άλλους πακιστανούς πολιτικούς που εκτέθηκαν από το WikiLeaks επειδή σε ιδιωτικές συνομιλίες καλόπιαναν τους Αμερικανούς, τους οποίους δημόσια κατηγορούσαν, ο Χαν διατυπώνει το ίδιο μήνυμα απευθυνόμενος τόσο στους ψηφοφόρους όσο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.