Ο κ. Τσαρλς Νταλάρα, διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) που εκπροσωπεί τις τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο, δήλωσε στην εφημερίδα ότι μία κατ’ αρχήν συμφωνία πρέπει να έχει «κλείσει» έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, προκειμένου η διαδικασία της αναδιάρθρωσης να ολοκληρωθεί εγκαίρως – πριν από τη λήξη στις 20 Μαρτίου ελληνικών ομολόγων ύψους 14,4 δισ. ευρώ.

Ο κ. Νταλάρα είπε ότι οι Έλληνες αξιωματούχοι διαπραγματεύονται με καλή πίστη, αλλά ήταν επικριτικός για τη στάση άλλων διαπραγματευτών της Ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι δεν ανταποκρίνονται στο περίγραμμα της συμφωνίας για το «κούρεμα» που επιτεύχθηκε στην τεταμένη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον περασμένο Οκτώβριο.

«Η κυρία Μέρκελ, ο κ. Σαρκοζί και όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήθελαν μία εθελοντική συμφωνία με κούρεμα 50%», δήλωσε ο κ. Νταλάρα, προσθέτοντας ότι ορισμένοι από τους συνεργάτες τους δεν ακολουθούν την απόφαση αυτή. «Όσοι αναμένουν από τους ιδιώτες επενδυτές να αναλάβουν παράλογες ζημιές μέσω του κουπονιού, δηλαδή του επιτοκίου που θα έχουν τα νέα ομόλογα, δεν αντιλαμβάνονται τη φύση μίας εθελοντικής συμφωνίας», συνέχισε ο εκπρόσωπος του IIF.

Πρόσωπα προσκείμενα στις διαπραγματεύσεις, αναφέρει το δημοσίευμα, επισημαίνουν ότι η συμφωνία «σκοντάφτει» στο ύψος του κουπονιού για τα νέα 30ετή ομόλογα που θα εκδώσει η Ελλάδα.

Οι διαχειριστές του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είχαν συμφωνήσει με τους ομολογιούχους για ένα κουπόνι λίγο κάτω από το 5%, αλλά κάποιες κυβερνήσεις πρότειναν την περασμένη εβδομάδα ένα πολύ χαμηλότερο επιτόκιο.

Η Γερμανία πρότεινε ένα επιτόκιο 2-3%, το οποίο θα αύξανε τη ζημιά των επενδυτών από το 60% σε πάνω από 80% όσον αφορά την παρούσα αξία των ομολόγων τους. «Αυτό θα ήταν εξοντωτικό για τις ελληνικές τράπεζες», δήλωσε ‘Έλληνας τραπεζίτης.

Το επιτόκιο και οι άλλοι όροι «πρέπει να είναι αρκετά ελκυστικοί για να διασφαλίσουν την εθελοντική συμμετοχή και τον μέγιστο αριθμό των ενδιαφερόμενων», δήλωσε στην εφημερίδα πρόσωπο προσκείμενο στους Γάλλους ομολογιούχους.