«Λυπάμαι που πρέπει να κάνω αυτό το βήμα» της παραίτησης. «Αγάπησα αυτή τη δουλειά και πάλεψα για αυτή σαν λιοντάρι».

Με αυτά τα λόγια τελείωσε τη θητεία του στην κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) ο Φίλιπ Χίλντεμπραντ μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε όταν αποκαλύφθηκε ότι η σύζυγός του πραγματοποίησε αγοραπωλησίες συναλλάγματος όσο ήταν πρόεδρος της SNB και προτού πάρει κρίσιμες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής που καθόριζαν την πορεία του ελβετικού φράγκου.

Ο Φίλιπ Χίλντεμπραντ έχει βρεθεί επανειλημμένα στο φως της δημοσιότητας κυρίως λόγω της νομισματικής πολιτικής του στην SNB τα δύο χρόνια που διετέλεσε πρόεδρος. Ο 48χρονος πρώην διαχειριστής hedge funds, που σπούδασε στο Χάρβαρντ, στην Οξφόρδη, στη Φλωρεντία και στο Τορόντο, δέχεται εδώ και καιρό πυρά στην Ελβετία για την πολιτική που ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια στην προσπάθεια να σταματήσει την άνοδο του ελβετικού φράγκου που πλήττει την ανταγωνιστικότητα των ελβετικών προϊόντων.

Η πολιτική αυτή κόστισε στην SNB 26,5 δισ. φράγκα (πάνω από 20 δισ. ευρώ) μόνο το 2010 και χρειάστηκε να παρέμβει δραστικά τον περασμένο Αύγουστο βάζοντας ανώτατο όριο στην ισοτιμία του φράγκου για να σταματήσει την ανατίμηση του εθνικού νομίσματος. Μόνο που στη συνέχεια η σύζυγός του κατηγορήθηκε ότι επένδυε στην αγορά συναλλάγματος τρεις εβδομάδες προτού λάβει αυτά τα μέτρα ο σύζυγός της.

Ο Χίλντεμπραντ αρνήθηκε ότι υπήρξαν παρατυπίες στην αγορά 500.000 δολαρίων από τη σύζυγό του που έγιναν προτού η SNB, με πρόεδρο τον ίδιο, επιβάλει ανώτερο όριο στην ισοτιμία του ελβετικού φράγκου. Η κίνηση αυτή έριξε σημαντικά την ισοτιμία του φράγκου στις διεθνείς αγορές έναντι του δολαρίου και άλλων νομισμάτων. Η σύζυγός του Κάσια επωφελήθηκε πουλώντας τα δολάρια που είχε αγοράσει πιο φθηνά και μετατρέποντάς τα σε φράγκα.

Οταν έγινε γνωστή η συναλλαγή, υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις από πολιτικά κόμματα και τον Τύπο στην Ελβετία. Αρχικά ο Χίλντεμπραντ τήρησε σιγήν ιχθύος και η SNB σε εσωτερική έρευνα που έκανε δεν βρήκε τίποτε το μεμπτό.

Καθώς όμως το τσουνάμι μεγάλωνε, δημιουργήθηκε το ερώτημα του κατά πόσο ο Χίλντεμπραντ ήξερε από πριν για τις επενδύσεις αυτές. Αναγκάστηκε τελικά να παραιτηθεί όταν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τον τραπεζίτη του που εξέτασε η SNB άφηναν να εννοηθεί ότι ο ίδιος μπορεί να είχε πιο ενεργό ρόλο και να ήξερε για τις αγοραπωλησίες αυτές.

«Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατόν να αποδείξω πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η γυναίκα μου πραγματοποίησε τη συναλλαγή χωρίς να το ξέρω εγώ», είπε και παραιτήθηκε. Η SNB θα καταβάλει μάλιστα στον παραιτηθέντα πρόεδρό της Φίλιπ Χίλντεμπραντ όλους τους μισθούς του 2012 ύψους 750.000 ευρώ, αφού αυτό προβλέπεται στο συμβόλαιό του. Μετά τη θύελλα που ξέσπασε και κόστισε τελικά τη θέση του συζύγου της, αφού η SNB του ζήτησε να παραιτηθεί, η Κάσια Χίλντεμπραντ ανέλαβε μέρος τουλάχιστον της ευθύνης. «Απογοήτευσα τον άνδρα μου με το να μην αναλογιστώ τη σύγκρουση συμφερόντων που δημιουργήθηκε από τις αγορές μου σε δολάρια», είπε.