Τουλάχιστον σε 50 Ελληνίδες έχουν εμφυτευτεί τα επικίνδυνα ενθέματα στήθους της γαλλικής εταιρείας PIP. Το υπουργείο Υγείας, ωστόσο, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι περισσότερες αφού ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, ενώ θολό παραμένει το τοπίο για το εάν τα ύποπτα ενθέματα χρησιμοποιήθηκαν και σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Ενα 24ωρο μετά την αποκάλυψη των «ΝΕΩΝ» ότι τουλάχιστον 250 επικίνδυνα ζεύγη εμφυτευμάτων στήθους με βιομηχανική σιλικόνη έφτασαν στα χέρια των ελλήνων πλαστικών χειρουργών την περίοδο 2009 – Απρίλιος 2010, το υπουργείο Υγείας παραδέχτηκε ότι έχουν χρησιμοποιηθεί και από έλληνες γιατρούς.

Από τα τιμολόγια της αντιπροσώπου εταιρείας της PIP στην Ελλάδα προκύπτει ότι τουλάχιστον 50-55 γυναίκες φέρουν τα επικίνδυνα ενθέματα, με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Αντώνη Δημόπουλο να δηλώνει στα «ΝΕΑ» ότι «σύντομα θα εντοπιστούν οι γυναίκες και θα ενημερωθούν μίας προς μία από τον χειρουργό τους για την ανάγκη επανελέγχου».

Ο έλεγχος όμως των τιμολογίων δεν έχει λήξει ακόμη, δεδομένου ότι εντός του 2009 ακόμη μια εταιρεία προμήθευε τους πλαστικούς χειρουργούς με τα συγκεκριμένα ενθέματα.

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να φτάσει στα χέρια των διοικητών των υγειονομικών περιοχών της χώρας εγκύκλιος ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, μεταξύ των οποίων είναι η διενέργεια τοπικών ελέγχων και η ενημέρωση των γιατρών του ΕΣΥ αλλά και των ιδιωτών για τα επικίνδυνα ενθέματα.

ΕΞΟΔΑ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ. Σε ό,τι αφορά τα έξοδα αφαίρεσης και αποκατάστασης, το υπουργείο Υγείας δεσμεύεται ότι θα καλύψει το κόστος για εκείνες τις γυναίκες που πιθανόν να υποβλήθηκαν σε επέμβαση σε δημόσιο νοσοκομείο.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο για όσες υποβλήθηκαν σε πλαστική επέμβαση είτε για αύξηση του στήθους τους, είτε για αποκατάσταση έπειτα από μαστεκτομή, σε ιδιωτική κλινική.

Στην περίπτωση αυτή – και όπως φαίνεται – το υπουργείο Υγείας ακολουθεί τον δρόμο που έχει χαράξει η Βρετανία. Εκεί ο υπουργός Υγείας Αντριου Λάνσλεϊ δήλωσε πρόσφατα ότι οι ιδιώτες πλαστικοί χειρουργοί έχουν την ηθική υποχρέωση να προσφέρουν αντίστοιχες υπηρεσίες στις ασθενείς τους, όπως το δημόσιο σύστημα υγείας.

Στο μεταξύ, ανησυχία φαίνεται να προκαλεί, τόσο στο υπουργείο Υγείας όσο και στους προμηθευτές, το ενδεχόμενο οι γυναίκες που φέρουν τα επικίνδυνα ενθέματα να κινηθούν νομικά.

Υπενθυμίζεται ότι τα ενθέματα της ΡΙΡ είχαν ποσοστό ρήξης 10% μέσα στον πρώτο χρόνο, σύμφωνα με τη Βρετανική Εταιρεία Πλαστικής Χειρουργικής, γεγονός που κινητοποίησε τις γαλλικές Αρχές. Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε παράλληλα ότι περιείχαν βιομηχανική αντί για ιατρική σιλικόνη.