Το άλλοτε αρχιτεκτονικό στολίδι, που συνδέθηκε με την κοσμική Αθήνα, την εξέγερση του Πολυτεχνείου και το σκάνδαλο Μπατατούδη, εδώ και χρόνια ρημάζει. Λεηλατήθηκε, καταλήφθηκε, απογυμνώθηκε. Αγνωστο το πότε θα επουλώσει τις πληγές του. Από το 1999 τα κλειδιά του ανήκουν στο Δημόσιο. Το κτίριο της οδού Πατησίων όμως ακόμη να αξιοποιηθεί.

Ο Νίκος Χαρκιολάκης, πρώην προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων, έμαθε χθες το απόγευμα από κάτοικο της περιοχής για τη φωτιά στο «Ακροπόλ». Ειδοποίησε την Πυροσβεστική και τους συμβούλευσε να προσεγγίσουν το κτίριο από την οδό Μάρνη. Από εκεί θα ήταν πιο εύκολη η πρόσβαση. Τελευταία φορά βρέθηκε ο ίδιος στο κτίριο πριν από έναν μήνα. «Κατέρρεε», θυμάται. «Εμπαιναν νερά από την ταράτσα. Μπαλώναμε ό,τι μπορούσαμε». Σε κάθε επίσκεψη οι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού εντόπιζαν σημάδια που άφηναν πίσω τους οι λαθραίοι ένοικοι του χώρου. Σύριγγες, σκεύη, απομεινάρια μικρών εστιών φωτιάς από κάποιον που ετοίμαζε τη δόση του.

Το ξενοδοχείο έχει παραβιαστεί τουλάχιστον πέντε φορές την τελευταία δεκαετία. Διαρρήκτες έκλεψαν πέρυσι τέσσερις πολυελαίους, ξήλωσαν καλώδια και αφαίρεσαν έως και τα κάγκελα από το κλιμακοστάσιο. Η Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων είχε ζητήσει από το Αρχαιολογικό Μουσείο να στρέψει μια κάμερα προς το «Ακροπόλ» για να αποκτήσουν εικόνα των πλιατσικολόγων. Η φύλαξη του χώρου έχει στοιχίσει στο υπουργείο Πολιτισμού περίπου 100.000 ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα έξοδα για την περίφραξη του ισογείου, αλλά και τα νέα λουκέτα ασφαλείας που τοποθετούνταν έπειτα από κάθε επιδρομή.

ΣΤΟΛΙΔΙ ΣΕ ΔΙΝΗ. Το «Ακροπόλ» είναι έργο του αρχιτέκτονα Σωτήρη Μαγιάση. Χτίστηκε το 1925-26. Φτάνει στα 34 μέτρα ύψος, έχει ένα υπόγειο, δύο στάθμες ισογείου, πέντε παρόμοιας κάτοψης ορόφους και δύο δώματα. Το συνολικό του εμβαδόν είναι 6.500 τ.μ. Εγκαινιάστηκε το 1928 για να στεγάσει την ξενοδοχειακή επιχείρηση της οικογένειας Καραδόντη. Τότε είχε δυναμικότητα 107 δωματίων και 173 κλινών. Ανακαινίστηκε τρεις φορές και υπέστη σημαντικές φθορές στον σεισμό του 1981.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της ελληνικής εκδοχής του γαλλικού art nouveau. Η αρχιτεκτονική του αξία έχει αναγνωριστεί από την UNESCO και από το υπουργείο Πολιτισμού. Το 1973 ολλανδικό τηλεοπτικό συνεργείο κινηματογράφησε από την ταράτσα του ξενοδοχείου τα στιγμιότυπα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και την εισβολή του τανκ. Το «Ακροπόλ» υποδεχόταν ταξιδιώτες μέχρι και τη δεκαετία του 1980. Το 1991 κηρύχθηκε διατηρητέο.

Οκτώ χρόνια αργότερα περνά στην ιδιοκτησία του υπουργείου Πολιτισμού έπειτα από σύμβαση αγοράς με την κοινοπραξία ΑΕΞΕ Ακροπόλ – ΑΛΤΕΚ ΑΕ, μέρος της οποίας ανήκε στον Γιώργο Μπατατούδη, πρόεδρο τότε της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Το υπουργείο είχε πληρώσει 1,8 δισ. δραχμές με την υπογραφή του συμβολαίου και συνολικά θα κατέβαλε 4,5 δισ. δραχμές. Ουσιαστικά, «πακέτο» με την πώληση ο Μπατατούδης εξασφάλιζε με απευθείας ανάθεση τη μελέτη για την ανακαίνιση του χώρου. Το 2000 το υπουργείο καταγγέλλει τη σύμβαση με την αιτιολογία ότι η εταιρεία παρέβη τους όρους του συμβολαίου. Τα σχέδια για αποκατάσταση του κτιρίου ναυαγούν. Ακολουθούν το 2005 και το 2006 νέες εξαγγελίες για μελλοντική αξιοποίησή του από τις ηγεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο διαγωνισμός για την ανακαίνισή του θα ολοκληρωνόταν σε έναν μήνα και το κόστος της θα έφτανε στα 14 εκατ. ευρώ (κονδύλι που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ). Μετά την πυρκαγιά όμως αλλάζει η εικόνα του κτιρίου και ενδεχομένως να χρειαστεί νέα μελέτη, νέος διαγωνισμός και να καθυστερήσει – άγνωστο για πόσο ακόμη – η διαδικασία.