Πάμε για κουκουνάρια

Αν ήταν Ελληνας ο Dr T. Wohlgemuth και η ομάδα του, αποτελούμενη από την Annina Walter, Ulrich Wasem και Σάββα Μπέρντο απλώς θα πήγαιναν στο δάσος και θα έκαναν τη δουλειά τους. Ομως δεν είναι.

Δεν γνωρίζουμε τι αντιδράσεις προκάλεσε στην αρμόδια διεύθυνση δασών το αίτημα του καθηγητή από την Ελβετία να ζητήσει άδεια προκειμένου να συλλέξει 30 κιλά κουκουνάρια μαύρης πεύκης κι άλλα τόσα Χαλεπίου, «με σκοπό τη διερεύνηση διαφόρων παραμέτρων της πρώιμης αυξητικής διαδικασίας των κωνοφόρων σε καταστάσεις λειψυδρίας». Γνωρίζουμε όμως ότι η άδεια εκδόθηκε σε χρόνο εξπρές για τα ελληνικά δεδομένα. Στις 3-1-2012 υποβλήθηκε το αίτημα, στις 5-1-2012 το χαρτί ήταν έτοιμο από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η ομάδα θα συλλέξει τα 30+30 κιλά κουκουνάρια της pinus nigra και pinus halepensis από διάφορες περιοχές της Εύβοιας και της Χαλκιδικής, ενώ τα δείγματα θα μεταφερθούν στην Ελβετία για περαιτέρω ανάλυση. Κάτι αλλάζει στην Ελλάδα, σίγουρα. Περιμένουμε με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της έρευνας, γιατί όσο να ‘ναι, αν τα πεύκα μεγαλώνουν πιο γρήγορα σε καταστάσεις λειψυδρίας μάς αφορά.

Φως, νερό, τηλέφωνο

Δύσκολο το 2012 για όλους. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έβγαλε και τους προϋπολογισμούς στα πάγια, δηλαδή τι υπολογίζει να ξοδέψει σε φως, νερό και τηλέφωνο. Υπολογίζει λοιπόν 130.000 ευρώ για ΔΕΗ, 8.000 ευρώ για νερό και 60.000 ευρώ για τηλέφωνο. Τουλάχιστον γλιτώνει το χαράτσι της ΔΕΗ. Για κοινόχρηστα και νοίκια δεν ξέρουμε.

Υπερωρίες και νυχτερινά

Αναρτήθηκαν και οι υπερωρίες και τα νυχτερινά για το δίμηνο Νοέμβριος – Δεκέμβριος. Διαβάζουμε: για το Πολιτικό Γραφείο του υπουργού Επικρατείας (Ηλίας Μόσιαλος και στη συνέχεια Γ. Σταυρόπουλος) ζητήθηκαν 5.800 ευρώ για υπερωρίες και 7.800 ευρώ για εξαιρέσιμες ημέρες και νυχτερινά. Ακριβώς ίδια είναι τα νούμερα και στο Γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών (Ευάγγελος Βενιζέλος). Και τους δύο όμως τους τρώει στη γωνία ο έτερος αντιπρόεδρος Θεόδωρος Πάγκαλος! 8.600 ευρώ για υπερωρίες και 12.800 ευρώ για αργίες και νυχτερινά στο γραφείο του αντιπροέδρου.

Πόσα είναι;

Οι χάρτες είναι γενικώς χρήσιμοι. Βρίσκεις τον δρόμο σου και αποφεύγεις τις κακοτοπιές. Ετσι λοιπόν από το φθινόπωρο του 2010 η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας αποφάσισε και κάνει τη χαρτογράφηση των ερευνητικών φορέων της χώρας, του καθεστώτος λειτουργίας τους και των ερευνητικών υποδομών τους. Λογικό. Καλό είναι να ξέρεις τι υπάρχει και πώς λειτουργεί για να μπορείς π.χ. να αξιολογήσεις πού πηγαίνουν τα λεφτά, ποιοι τα διαχειρίζονται, πού δίνουν λόγο και τα λοιπά. Βέβαια σε αυτή την χώρα χρειάστηκε να έρθει το Μνημόνιο και το μαστίγιο της τρόικας για να μάθουμε πόσοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Τώρα που πήραμε φόρα, όμως, θα τα μάθουμε όλα. Και πόσα είναι τα ερευνητικά ιδρύματα και πώς δουλεύουν και (αν είμαστε τυχεροί) μπορεί μέχρι το 2015 που – λογικά – θα φύγει η τρόικα να μάθουμε και ποια είναι τα δάση, τα οικόπεδα και τα δημόσια κτήματα της χώρας μέσω του Κτηματολογίου.

Η χαρτογράφηση για τα ερευνητικά ιδρύματα ολοκληρώθηκε και η σχετική έκθεση παραδόθηκε από τον ανάδοχο στις 26 Μαΐου 2011. Πριν από λίγες ημέρες, στις 29 Δεκεμβρίου 2011 υπεγράφη και η απόφαση αποδοχής του έργου.

Ομως φευ, το έργο παραδόθηκε με ελλείψεις. Λεπτομέρειες δεν γνωρίζουμε γιατί όλα είναι αυστηρώς κωδικοποιημένα. Βλέπουμε όμως ότι, για παράδειγμα, η Εργασία 1 παρουσιάζει ποσοστό ελλείψεων 11%. Ανάλογες ελλείψεις έχουν και οι άλλες εργασίες με αποτέλεσμα όλες μαζί να φτάνουν το 33%. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Ετσι λοιπόν κατά το ίδιο ακριβώς ποσοστό, 33% κόπηκε και η αμοιβή του αναδόχου: αντί για 27.414,24 ευρώ ανέρχεται στα 18.367,54 ευρώ.

Υποθέτουμε πως τώρα γνωρίζουμε κατά 77% πόσα είναι τα ερευνητικά ιδρύματα στην Ελλάδα και ποιο το καθεστώς λειτουργίας τους. Αγγίζουμε το τέλειο δηλαδή.

Λευκές περιοχές

Οχι δεν είναι χιόνι, δεν είναι βαμβακοφυτείες. Είναι οι περιοχές της χώρας που δεν έχουν ευρυζωνικές υποδομές. Σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό, λευκές είναι οι περιοχές όπου δεν υπάρχουν βασικές ευζωνικές υποδομές ή είναι δύσκολο να αναπτυχθούν στο άμεσο μέλλον ώστε να προσφέρονται αποδεκτές ευρυζωνικές υπηρεσίες στους καταναλωτές, σύμφωνα με τους σχετικούς ορισμούς που έχουνε τεθεί από τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες. Κάτι σαν άσπρη τρύπα δηλαδή. Αυτά όμως πριν από την κυβέρνηση Παπαδήμου. Γιατί στις 3 Ιανουαρίου 2012, την περασμένη Τρίτη δηλαδή, η διυπουργική επιτροπή συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αποφάσισε να φέρει το Διαδίκτυο και στις αγροτικές – λευκές περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Γιατί, πώς να το κάνουμε; Θέλει κι ο αγρότης το twitter του!