Ένας νεαρός άντρας από το Βιετνάμ υποβλήθηκε σε μια εκπληκτική χειρουργική επέμβαση, για να αφαιρεθεί από το δεξί του πόδι ένας όγκος βάρους… 90 κιλών.

Η 12ωρη επέμβαση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη από τον αμερικανό δρα ΜακΚέι ΜακΚίνον στο Γαλλο-Βιετναμέζικο Νοσοκομείο της πόλης Χο Τζι Μινχ και οι γιατροί λένε πως έως στιγμής η ανάρρωση του νεαρού Ννγκουέν Ντούι Χάι είναι ομαλή.

Ο Ννγκουέν, ο οποίος έχει ηλικία μεταξύ 31 και 32 ετών, πάσχει από μία σπάνια γενετική διαταραχή, που προκαλεί την ανάπτυξη καλοηθών όγκων στο σώμα του.

Ο όγκος που αφαιρέθηκε του πρωτοπαρουσιάσθηκε όταν ήταν 4 ετών και παρότι ακρωτηριάστηκε μέρος του ποδιού του όταν ήταν 17 ετών, ο όγκος εξακολούθησε να μεγαλώνει, φτάνοντας στο σημείο να καταστήσει αδύνατη την μετακίνησή του.

Ο όγκος πιστεύεται πως είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί έως στιγμής στο Βιετνάμ, σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων της χώρας, τα οποία παρακολουθούν εδώ και χρόνια την πορεία της υγείας του Ννγκουέν.

Πριν από την εγχείρηση, εκπρόσωποι του νοσοκομείου ανακοίνωσαν πως είναι υψηλού κινδύνου, καθώς ο ασθενής κινδυνεύει να πεθάνει τόσο στη διάρκεια όσο και μετά από αυτήν. Ωστόσο, ο Ννγκουέν και οι συγγενείς του αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτήν, διότι πλέον η ποιότητα ζωής του νεαρού άντρα είχε καταστραφεί.

Η υπόθεση του Ννγκουέν είναι τόσο εντυπωσιακή, ώστε ένα τηλεοπτικό συνεργείο από την Καλιφόρνια μετέβη για να καταγράψει την εγχείρηση και να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί στο Discovery Channel.

Ο δρ ΜακΚίνον είναι πλαστικός χειρουργός, ο οποίος ειδικεύεται στην αφαίρεση υπερμεγεθών όγκων και στην διόρθωση του λαγόχειλου (δυσμορφία του στόματος). Εργάζεται στο Νοσοκομείο Saint Joseph στο Σικάγο, καθώς και στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Σικάγου.

Το 2000, ο δρ ΜακΚίνον αφαίρεσε έναν όγκο βάρους 90,6 κιλών από γυναίκα στο Μίσιγκαν, με μια επέμβαση που διήρκησε 18 ώρες και επίσης προσέλκυσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Το 2004, μετέβη στη Ρουμανία, όπου μαζί με 12 συναδέλφους του, αφαίρεσαν όγκο βάρους 36,2 κιλών από μία 47χρονη, ενώ επί σειρά ετών μεταβαίνει στην Ονδούρα για να χειρουργεί δωρεάν παιδιά με λαγόχειλο (έχει ήδη θεραπεύει πάνω από 500 παιδιά).

Ο δρ ΜακΚίνον αποποιήθηκε της αμοιβής του και στην περίπτωση του Ννγκουέν, ενώ το υπόλοιπο κόστος της επέμβασης καλύφθηκε από δωρεές.