Ούτε οι επαγγελματίες βιολιστές δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τον ήχο ενός Στραντιβάριους από τον ήχο ενός σύγχρονου βιολιού υψηλής ποιότητας.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια δοκιμή με βιρτουόζους που έκαναν στην Αμερική επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού.

Οι ερευνητές έδωσαν δύο Στραντιβάριους – τα βιολιά που θεωρούνται από πολλούς τα καλύτερα όργανα και που αποφέρουν εκατομμύρια ευρώ σε δημοπρασίες -, ένα Γκουαρνέρι ντελ Τζεζού – επίσης παλαιό, ακριβό και διάσημο όργανο – και τρία σύγχρονα βιολιά άριστης κατασκευής σε 21 μουσικούς.

Οι βιολιστές τα δοκίμασαν φορώντας γυαλιά που δεν τους επέτρεπαν να βλέπουν ποιο βιολί κρατούν. Οι ερευνητές τους ζήτησαν να τα παίξουν όλα και να αποφασίσουν ποιο θα ήθελαν να αποκτήσουν, καθώς και να συγκρίνουν τον ήχο τους. Σε ελάχιστες περιπτώσεις μπόρεσαν οι συμμετέχοντες να διακρίνουν τα παλαιά βιολιά, ενώ μόνο οκτώ από τους 21 θα ήθελαν να αποκτήσουν το Στραντιβάριους ή το Γκουαρνέρι.

Μάλιστα, αυτό που κέρδισε τις περισσότερες ψήφους για την ποιότητα του ήχου του ήταν ένα από τα σύγχρονα βιολιά.

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι κατασκευαστές βιολιών χάρηκαν ιδιαίτερα με τα αποτελέσματα, όμως οι επαγγελματίες βιολιστές δεν έδειξαν να συμμερίζονται τον ενθουσιασμό τους. «Τα σημερινά όργανα είναι πολύ εύκολα στο παίξιμο και ακούγονται πολύ καλά στο αυτί, όμως αυτό που κάνει τα παλαιά βιολιά να ξεχωρίζουν είναι η τρομερή τους δύναμη σε μια μεγάλη αίθουσα συναυλιών. Επίσης, οι μουσικοί έχουν αναπτύξει πολύ προσωπική σχέση με το βιολί τους, κάτι που είναι δύσκολο να μιμηθείς σε ένα τεστ», δηλώνει ο Ερλ Κάρλις, μέλος της Ορχήστρας Εγχόρδων Τζούλιαρντ.