Δυσκολίες και απαιτητική διαδικασία επιλογής για απόκτηση εργασιακής βίζας συναντούν όσοι επιλέγουν την Αυστραλία. Η Ντανιέλα ντι Μόνακο, μέλος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής της Αυστραλίας στην Ιταλία, δέχεται όλο και περισσότερα ερωτήματα τελευταία από νέους που επιθυμούν να μεταναστεύσουν εκεί. Τελικά αρκετοί Ιταλοί εξασφαλίζουν βίζα που τους δίνει δικαίωμα παραμονής και εργασίας στην Αυστραλία για ένα έτος με δυνατότητα ανανέωσης για ακόμη ένα. Στην Αυστραλία μεταναστεύουν και οι Ιρλανδοί. Μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικής και Κοινωνικής Ερευνας της χώρας δείχνει ότι 60.000 Ιρλανδοί μετανάστευσαν μέσα στο 2010 (οι 24.000 από αυτούς στην Αυστραλία). «Η μετανάστευση είναι στο DNA μας», λέει ο Αλαν Μίλτον από το γραφείο του στο Δουβλίνο. Ωστόσο η γενιά του 34χρονου Μίλτον δεν σκεφτόταν να εγκαταλείψει τα πάτρια εδάφη. Ευκαιρίες απασχόλησης υπήρχαν σε αφθονία πριν σκάσει η φούσκα των στεγαστικών δανείων. «Δεν ήξερα κανέναν άνεργο από τη γενιά μου. Και ξαφνικά από την κορυφή βρεθήκαμε στον πάτο. Κανείς δεν έχει σήμερα ανοσία στην κρίση. Η ύφεση επηρεάζει από οικοδόμους, μέχρι υδραυλικούς και αρχιτέκτονες. Παλιά μετανάστευαν κυρίως κάτοικοι αγροτικών περιοχών. Σήμερα το ίδιο φαινόμενο εξαπλώνεται στις πόλεις», λέει.
Στην Αυστραλία θα ολοκληρώσει το 2013 το διδακτορικό του στην Αστρονομία ο Φοίβος Διακογιάννης. Την επιστροφή στην Ελλάδα την απορρίπτει, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον. «Ο,τι και αν κάνω, ο τελικός σκοπός είναι να είμαι οικονομικά ανεξάρτητος από την Ελλάδα. Αλλωστε δεν περιμένω και τίποτα από τον κρατικό μηχανισμό της πατρίδας μου. Αλλά τους ευχαριστώ που μου χάρισαν μια όμορφη περιπέτεια», λέει. Το 2010 παράτησε το μεταπτυχιακό Αστροφυσικής Αστρονομίας και Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τελευταίο μάθημα, τέσσερις μήνες πριν φύγει. «Προτίμησα να ρισκάρω», λέει. Τον δέχτηκαν στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Στην Αυστραλία τον έχουν κερδίσει οι συνθήκες ζωής. Εξηγεί ότι για να κάνει έναρξη επαγγέλματος και να προσληφθεί ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο χρειάστηκαν μόλις δέκα λεπτά στον υπολογιστή του. Για αίτηση επιστροφής φόρου ξόδεψε άλλα είκοσι λεπτά στο Διαδίκτυο. Ξεκαθαρίζει όμως ότι κάποια στιγμή ο δρόμος του θα καταλήξει στην Ελλάδα. «Θέλω να επιστρέψω και να παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις για να αλλάξουμε αυτό το σύστημα και τους ανθρώπους που μας έχουν φέρει μέχρι εδώ», λέει. «Αυτός είναι ο σκοπός μου. Το χρέος μου».
Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ