1 Μέρες γιορτινές που είναι (ακόμη), ας ξεκινήσουμε από τα όμορφα. Πάει ο παλιός ο χρόνος και αν, τέτοιος που ήταν, «του χωρισμού ο πόνος» ούτε καν κοιμάται στην καρδιά, μια νέα αρχή, μια νέα χρονιά, εμπεριέχει πάντα την ελπίδα για κάτι καλύτερο, κάτι φωτεινότερο, κάτι λιγότερο ζοφερό, τέλος πάντων. Ομορφη και η εικόνα της αλλαγής, με τα πυροτεχνήματα επάνω από τη φωτισμένη Ακρόπολη. Θα επανέλθουμε έπειτα από μια σύντομη βόλτα στο εξωτερικό.

2 Χαμογελαστός και χαρωπός φαίνεται ο Νικολά Σαρκοζί παρέα με τους δοκίμους στη Βρετάνη. Στους Γάλλους, πάντως, δεν έχει απομείνει στάλα χαράς. Το φρόντισε ο ίδιος ο Πρόεδρος στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του μιλώντας ξανά και ξανά για το πόσο άσχημη είναι η κρίση, πόσο δύσκολα τα πράγματα. Αλλά γιατί ανησυχούν; Αφού τους το είπε: «Δικό μου καθήκον είναι να σας προστατεύσω». Ερχονται εκλογές και ο φόβος φυλάει τον απερχόμενο, ο Σαρκοζί ξέρει.

3 «Πιστέψτε στην Αμερική», το σύνθημα του Μιτ Ρόμνεϊ. Ακριβώς από κάτω, ένας τεχνικός σιδερώνει την αμερικανική σημαία ώστε να είναι η σκηνή αψεγάδιαστη προτού ανεβεί σε αυτήν ο υποψήφιος για το Ρεπουμπλικανικό χρίσμα. Οι προκριματικές εκλογές στην Αϊοβα έδωσαν στον Ρόμνεϊ μια πρώτη νίκη. Ηταν όμως ισχνή, εξελέγη με διαφορά οκτώ ψήφων και ο δρόμος είναι πολύ μακρύς. Με άλλα λόγια, ο Ρόμνεϊ κέρδισε, αλλά ο Ομπάμα ήταν αυτός που χαμογέλασε.

4 Μια σχισμένη – σχισμένη; – γερμανική σημαία κυματίζει έξω από το παλάτι Μπελβιού, την επίσημη κατοικία του γερμανού Προέδρου. Την έστησε διαδηλωτής, ο οποίος προφανώς δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι ούτε το στεγαστικό δάνειο που είχε πάρει ο Κρίστιαν Βουλφ από τη σύζυγο επιχειρηματία φίλου του ούτε την προσπάθειά του να αποτρέψει με απειλές τη δημοσιοποίηση του θέματος. Ακόμη μιλούν στη Γερμανία για «Βουλφγκέιτ». Αλλά σύντομα δεν αποκλείεται να μετονομαστεί σε «Μερκελγκέιτ».

5 «Εϊ, Ευρώπη, συγγνώμη για τον πρωθυπουργό μου». Το πανό ενός από τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Βουδαπέστης, μπροστά από την Κρατική Οπερα, την ώρα που στο εσωτερικό της ο Πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν και οι φίλοι του γιόρταζαν την εφαρμογή του νέου, ανεκδιήγητου ουγγρικού Συντάγματος. Η χώρα χρειάζεται οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Τα οικονομικού περιεχομένου άρθρα που ενοχλούν πιθανότατα να τα «πειράξει». Τα υπόλοιπα…

6 Και ας κλείσουμε με την ελληνική πραγματικότητα. Γιατί προτού καν προλάβουν να χωνέψουν από το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, οι πολίτες στήθηκαν στην ουρά για να πληρώσουν ΔΕΗ συν χαράτσι. Ακουσαν επίσης καμιά ογδονταριά φορές πόσο «κρίσιμο» θα είναι (και) το επόμενο διάστημα. Ακουσαν τις νέες προειδοποιήσεις, τις νέες καταγγελίες, έμαθαν για τις νέες ποινικές διώξεις, τις νέες απεργίες. Κατόπιν αυτών, είναι να μη γίνεται έξαλλος κανείς που από σήμερα (ξανα)χαλάει ο καιρός;