ΞΕΧΑΣΤΕ το «Μια Ιταλίδα στην Κυψέλη». Το έργο επικαιροποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα με κάπως ανεστραμμένο τίτλο ως «Μια Ελληνίδα στη Ρώμη». Πρωταγωνίστρια, η Αννα Διαμαντοπούλου. Η υπουργός Παιδείας βρέθηκε πράγματι για μισή μέρα στην Αιωνία Πόλη την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου. Πήγε εκεί για να συναντήσει τον ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.

ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ήταν εν γνώσει του Λουκά Παπαδήμου. Ενήμερος για την επίσκεψη ήταν και ο έλληνας πρεσβευτής στη Ρώμη, Μιχάλης Καμπάνης. Παρ’ όλα αυτά, η συνάντηση δεν ήταν ούτε επίσημη ούτε ακριβώς ιδιωτική. Επίσημη δεν ήταν διότι, βεβαίως, υπάρχει ασυμμετρία μεταξύ ενός ξένου Πρωθυπουργού και μιας ελληνίδας υπουργού. Ιδιωτική δεν ήταν παρά το γεγονός ότι η Αννα και ο Μάριο γνωρίζονται από τις κοινές τους ημέρες ως επίτροποι στην Κομισιόν των Βρυξελλών προ δεκαετίας και βάλε. Και το λέω γιατί η κουβέντα του Μόντι με τη Διαμαντοπούλου είχε ουσία καθώς αφορούσε όλα τα τρέχοντα και φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας. Δηλαδή τις οικονομίες Ελλάδας και Ιταλίας και την κατάσταση της ευρωζώνης.

ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ, η Αννα είναι υπέρ της μετεξέλιξης της κυβέρνησης Παπαδήμου σε κυβέρνηση τύπου Μόντι. Δηλαδή με τεχνοκράτες και όχι με εν ενεργεία πολιτικούς που έχουν τις φιλοδοξίες τους και υπόκεινται στους νόμους της σκοπιμότητας. Τι άλλο να σας πω; Οτι η Διαμαντοπούλου εντυπωσιάστηκε από τη φάτνη που είχε στηθεί στην είσοδο του πρωθυπουργικού μεγάρου.

Θα κάνει απολογισμό θητείας

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ κουίζ που θα πάρει απάντηση σήμερα. Ποιος υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου πέρασε τις γιορτές ετοιμάζοντας αναλυτικό απολογισμό των πεπραγμένων του της περιόδου 2009-2011; Το κείμενό του, που θα βγει στον αέρα σήμερα, περιλαμβάνει, εξ όσων ακούω, σημαντικές πληροφορίες και στοιχεία για τη διετία Παπανδρέου που, ερμηνευόμενα, δίνουν απαντήσεις για το πώς φθάσαμε εδώ που φθάσαμε. Οπως και για το ποιος ή μάλλον ποιοι φταίνε. Για να σας βοηθήσω λίγο, σας λέω ότι ο εν λόγω πέρασε από δύο χαρτοφυλάκια επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, δεν είναι όμως φουλ υπουργός στο σχήμα Παπαδήμου.

ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ. Αλλοι λένε τα κάλαντα αυτές τις ημέρες κι άλλοι ετοιμάζουν απολογισμούς. Γιατί; Πιθανώς και γιατί όλοι ξέρουν ότι η διετία θα κριθεί. Και από τους πολίτες στις προσεχείς εκλογές αλλά και από τους ιστορικούς τού μέλλοντος.