Αυτά τα «αγόρια», τα μέλη του συγκροτήματος Rolling Stones, δεν θα μεγαλώσουν ποτέ. Γι’ αυτό και ως ανήσυχοι αιωνίως έφηβοι εξακολουθούν να βγάζουν κάτι καινούργιο. Τώρα είναι η σειρά του Ρόνι Γουντ να εντυπωσιάσει τον κόσμο, παρουσιάζοντας στο Λονδίνο το ταλέντο του στη ζωγραφική, με μια έκθεση με πορτρέτα φίλων και σχέδια τοπίων.

«Δεν είναι γνωστό ότι είμαι καλλιτέχνης. Το να παίζω μουσική που βγαίνει από ομαδική προσπάθεια είναι θαυμάσιο. Αλλά το να εκφράζω την προσωπικότητά μου μέσα από την τέχνη είναι διαφορετικό» λέει ο εξηντατετράχρονος κιθαρίστας που κυκλοφορεί πάντα με ένα μπλοκ ζωγραφικής στο σακίδιό του και ακούει Μότσαρτ όταν θέλει να χαλαρώσει.

Για την πρώτη του αναδρομική έκθεση ο Ρόνι Γουντ επέλεξε 100 σχέδια από μια μεγάλη συλλογή πορτρέτων φίλων του που ανήκουν στον αμερικανό εκατομμυριούχο συλλέκτη Μπέρνι Τσέιζ. Και όταν ο Γουντ μιλάει για φίλους, εννοεί το σύμπαν του ροκ εν ρολ: Τζορτζ Χάρισον, Τζίμι Χέντριξ, Ερικ Κλάπτον, Πιτ Τάουνσεντ. Ο Γουντ σκιτσάρει πάνω στο χαρτί με μολύβι τον Ροντ Στιούαρτ να παίζει μπάλα. Τον Κιθ Ρίτσαρντς να μοιάζει με διάβολο ενώ σε μια λεπτομέρεια από τα δάχτυλα του Ρίτσαρντς δείχνει μια σπάνια λεπτότητα ύφους και επιλογής θέματος. Καθώς δουλεύει δε με ταχύτητα τις γραμμές του, δίνει χαρακτήρα στα γνώριμα πρόσωπα.

Αυτά παρατήρησαν οι θεωρητικοί που εξέτασαν τα έργα του καλλιτέχνη Γουντ και δέχτηκαν να υπογράψουν τον κατάλογο της έκθεσης. Και ο ιστορικός Τέχνης Εντουαρντ Λούσι Σμιθ στο κείμενό του για τον κατάλογο γράφει πόσο εντυπωσιασμένος είναι από τη δουλειά τού μουσικού και εξίσου καλά εκπαιδευμένου καλλιτέχνη: «Για παράδειγμα μια εντυπωσιακή σπουδή του Ερικ Κλάπτον αξίζει να εκτεθεί στην Εθνική Πινακοθήκη».

Η ζωή του Γουντ επαληθεύει τα λόγια των ειδικών. Ταξιδεύει συχνά στη Μαδρίτη για να μελετά τα έργα του Γκόγια και του Βελάσκεθ και στο Παρίσι για να επισκέπτεται το Μουσείο του Ορσέ. Τον γοητεύουν ιδιαίτερα οι αυτοπροσωπογραφίες του Ρέμπραντ, γι’ αυτό και έχει δημιουργήσει μια δική του σειρά πορτρέτων μελετώντας στον καθρέφτη τις γωνίες του προσώπου του. Στο Λονδίνο έχει ένα εξοπλισμένο ατελιέ ζωγραφικής που απέκτησε πριν από λίγα χρόνια, όταν βγήκε από ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης. Ο φίλος του και διάσημος καλλιτέχνης Ντέμιαν Χιρστ τον υποδέχτηκε σε αυτό, αφού του αγόρασε πινέλα, μπογιές, τελάρα ζωγραφικής και όλα τα σύνεργα που διαθέτει μια σχολή καλών τεχνών. Και τον προέτρεψε να συνεχίσει να ζωγραφίζει από το σημείο όπου είχε πριν από καιρό σταματήσει.

Ταπεινής καταγωγής, ο Ρόνι δεν ξέχασε ότι προέρχεται από οικογένεια Τσιγγάνων. Τότε που μικρός οι γονείς του και τα δύο του αδέλφια τον υποστήριξαν οικονομικά για να συνεχίσει στο κολέγιο τις σπουδές του στην Τέχνη. Αλλωστε η δασκάλα μουσικής στο δημοτικό είχε εκτιμήσει το ζωγραφικό του ταλέντο και τον είχε πληρώσει 4 λίρες για ένα χιονισμένο τοπίο. «Ο πατέρας μου δούλευε μια εβδομάδα σαν σκλάβος για αυτό το ποσό. Είχα δώσει τα μισά στη μητέρα μου» λέει ο ζωγράφος ροκ σταρ.